NOGOMETNA ROMANTIKA

Kako su beogradska magla i prostitutke spasile i stvorile najveći Milan

Foto: Gulliver / Getty Images

VELIKI MILAN rođen je u beogradskoj magli. To nije jeftina novinarska metafora, nego ono što su puno puta izjavili njegov predsjednik i najbolji igrač. Sada Milanov čovjek za prljave poslove otkriva tri desetljeća čuvane detalje tog poroda.

Na Beograd se spustila najgušća magla u povijesti

Zavodljive priče o Grande Milanu, revolucionarnom napadačkom nogometu vizionara i revolucionara Sacchija, čarobnjacima na terenu Gullitu, Van Bastenu, Rijkaardu, Maldiniju, Baresiju, Ancelottiju te velikom mastermindu Berlusconiju, zahvaljujući čijem bezgraničnom bogatstvu je prvim Milanovim Scudettom nakon devet godina počeo projekt koji je spektakularno uspio s dva uzastopna naslova prvaka Europe, ne bi bilo da se na Beograd 9. studenog 1988. tijekom uzvratne utakmice drugog kola Kupa prvaka nije spustila nevjerojatno gusta magla.

"Na poluvremenu je vidljivost bila dobra, a onda, u roku od 10 minuta, prvo više nisam vidio tribine, pa gol, pa kazneni prostor, pa ni loptu. Sudac nije imao izbora", svjedoči Dragan Stojković Piksi, kapetan, vođa i najbolji igrač te Zvezde te strijelac majstorskog gola u prvoj utakmici na San Siru, s koje je jugoslavenski prvak na gostovanju kod talijanskog donio sjajnih 1:1.

Slijedio je uzvrat na Marakani, koja je gorjela od 100 tisuća navijača. Njih je do ekstaze u 51. minuti golom za vodstvo domaćina 1:0 doveo Dejan Savićević. Crnogorski velemajstor, koji je samo za ovu utakmicu pušten s odsluženja vojnog roka u JNA, time je toliko opčinio Berlusconija, koji ga je nazvao Il Genio te ga godinama čekao, lovio i obasipao ponudama, da bi ga konačno uspio dovesti četiri godine kasnije, a on je Milanu jednom od najboljih individualnih partija na najvišoj razini donio europski naslov protiv Cruyffove Barcelone '94.

Kroz bijeli zid probija se crvenilo i Milan je gotov

Međutim, vratimo se u 61. minutu na Marakani '88., na kojoj se od magle više ne vidi mnoštvo na tribinama ni gol u koji je Savićević zabio, ali se zato kroz bijeli zid probija crvena boja kartona koji je dobio Milanov napadač Virdis. Gosti su, dakle, na koljenima, Marakana u deliriju i gura Zvezdu prema jednom od najvećih skalpova u povijesti. Nakon neodlučenog rezultata na domaćem terenu, Milan u zadnjoj trećini uzvrata gubi 0:1, nakon čega ostaje bez igrača kojim je želio poništiti zaostatak.

Spašava ga, a kako će se u konačnici pokazati i stvara ga, viša sila. Magla, koja je i do tada narušavala regularnost susreta, do 65. minute postala je toliko gusta da je njemački sudac Dieter Pauly morao prekinuti meč.

Uefa je odlučila da pobjednika ovog dvomeča odluči treći, koji će se dan kasnije igrati, točnije ponoviti u Beogradu. Jasno je da je Zvezda teško oštećena ovakvom odlukom, jer u trenutku prekida nakon dvije trećine uzvrata imala je gol i igrača više. 

Viša sila spašava prvaka Italije kod prvaka Jugoslavije, kojeg dan kasnije prati 120 tisuća navijača

Sutradan je Zvezda pak imala iza sebe najviše gledatelja u povijesti Marakane. Ulaznice za ponovljeni meč nisu se naplaćivale. Ulazak publike ovisio je od procjene milicije, ali drugovi u plavom ubrzo su se povukli kada su vidjeli da će ih pregaziti nepregledna rijeka onih koji žele na utakmicu stoljeća. Okvirne procjene su da je 10. studenog '88. treću utakmicu Zvezde i Milana u dva tjedna uživo gledalo preko 120 tisuća ljudi.

Treći dio trilera jugoslavenskog i talijanskog prvaka završio je 1:1. Za Zvezdu je opet sjajan gol zabio Piksi, na asistenciju vojnika Savićevića, a konačan rezultat postavlja Marco Van Basten. Pobjednika su dakle odlučivali penali, koje Milan bolje izvodi i prolazi s 4:2. 

Zašto podsjećamo na nezaboravnu utakmicu?

Povod zašto uopće podsjećamo na utakmice koje su u svakom slučaju vrijedne podsjećanja i koje nikada neće zaboraviti svi koji su dovoljno stari da ih se sjećaju jest otkriće Milanovog prvog operativca iz tog vremena, Paola Taveggije. On se gotovo tri i pol desetljeća nakon jedne od najkontroverznijih utakmica Kupa/Lige prvaka sjetio kako je uopće do nje došlo. 

Taveggia je svakako osoba koja bi morala napisati memoare, jer je od 1986. do 1993. bio organizacijski direktor Berlusconijevog Milana, na vrhuncu njegove slave, moći i bogatstva. On, dakle, zna sve o zakulisnim igrama kojima su se služili vladari tadašnje "Nogometne NBA", kako su tepali Serie A, ali i Europe te svijeta. 

Nakon 32 godine šutnje detalje poroda Grande Milana otkriva njegov čovjek za prljave poslove

Nakon 32 godine šutnje za Milannews otkriva kako je Milan uopće dobio priliku iščupati se iz beogradskog pakla: "Sudac je označio prekid utakmice i rekao mi da moramo pričekati 45 minuta kako bismo vidjeli hoće li se magla podići. Pored terena sam popušio cigaretu pa otišao u svlačionicu te tamo vidio da se pola naše momčadi već tuširalo i spremilo za odlazak, ne shvaćajući da je odgoda samo privremena. Kada sam vidio da smo propali, odlučio sam se na očajnički potez. Otišao sam do sudačke svlačionice i rekao sucu Paulyju da je moj engleski jako loš, zbog čega sam ga pogrešno razumio da se utakmica odgađa za neki od idućih dana i da mi je zbog toga, jer su me igrači Milana tako shvatili i već odlaze sa stadiona, karijera uništena. Pauly me saslušao, pogledao i rekao: 'OK, igrat ćemo sutra popodne.'"

Taveggia nastavlja: "Ovo nikome nisam rekao otkad se dogodilo. Pred igračima, trenerom i svima u klubu sam lagao kako su mi suci rekli da je njihov plan od početka bio da se igra idućeg dana", ali ovo je tek početak pikanterija Milanovog čovjeka za prljave poslove, koji je te večeri i noći u Beogradu briljirao i pokazao da je pravi čovjek za tu funkciju.

"Otišao sam u najbolji beogradski disko, znajući da ću ondje naći suce i vodstvo Zvezde"

"Nervozan zbog iščekivanja nove utakmice i neizvjesnosti nisam mogao zaspati, pa sam se spustio na recepciju i pitao osoblje koji je najbolji noćni klub u Beogradu. Sjeo sam u taksi s glasnogovornikom Guidom Susinijem i otišao tamo znajući da ću ondje zateći i suce s domaćinima."

Procjena Milanovog specijalnog operativca pokazala se točnom, ali za nju ne treba osobita oštroumnost. Javna je tajna da domaćini utakmica, pa čak i na ovakvom, najvišem nivou, suce vode na večere i u noćne klubove, a nerijetko se pobrinu i da su uz njih prijateljice noći. Točno tako je bilo i te noći u Beogradu.

"Pred klubom su iz Mercedesa izašli glavni sudac, njegov pomoćnik, Zvezdin direktor i par djevojaka, čiji hobi nije teško pogoditi"

"Niti pola sata nakon što smo se smjestili u klubu, ispred njega se parkirao bijeli Mercedes. Iz njega su izašli glavni sudac Pauly, njegov pomoćnik, Zvezdin direktor i par djevojaka, čiji hobi nije teško pogoditi. Zagledao sam se u suca s namjerom da i on vidi mene. To mi je uspjelo. Uputio sam mu pogled koji je govorio: 'Znam što radiš, a ti sada znaš da sam te vidio.' I to sa svjedokom koji o tome što, gdje i u kakvom društvu rade sudac utakmice Zvezde i Milana s direktorom domaćina, može u roku od par minuta obavijestiti sve vodeće talijanske i europske medije. Bez riječi je sve to shvatio."

Sve nakon toga je povijest, koju je u europskom i svjetskom nogometu pisao Milan. Međutim, da nije bilo beogradske magle i Milanovog čovjeka za prljave ili specijalne poslove, Zvezda bi vrlo lako moguće postala europski prvak dvije godine ranije nego što joj je to uspjelo te umjesto Milana ona postala nova vladarska dinastija.

Da nije bilo beogradske magle i prostitutki, Zvezda bi umjesto Milana postala nova dinastija

Ovo nipošto nije nategnuta verzija alternativne nogometne povijesti, nego njen vrlo izgledan ishod, jer Zvezda je pred kraj utakmice na koljenima imala Grande Milan, koji će nakon beogradske magle i beogradskih prostitutki u četvrtfinalu Kupa prvaka izbaciti PSV, aktualnog prvaka Europe, zatim u polufinalu razbiti Real s ukupnih 6:1 te u finalu pregaziti Steauu s 4:0.  

Uostalom, Adriano Galliani, izvršni predsjednik Milana i Berlusconijev glavni čovjek u klubu, puno puta je ponovio: "Milan je postao veliki klub zahvaljujući beogradskoj magli", a Ruud Gullit, simbol fenomenalne generacije Rossonera izjavio je: "Veliki Milan je u Beogradu spasilo i stvorilo nebo."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.