Katastrofa Srbije. Za par mjeseci srušila ono što je gradila godinama

Foto: EPA

19 UTAKMICA. 1 pobjeda, 2 remija i 16 poraza uz gol-razliku 15:52. To je učinak pet srpskih klubova u Europi ove sezone. Ono što je trebala biti sezona renesanse srpskog nogometa pretvorilo se u debakl. "Jeziv učinak naših klubova u Europi", pišu srpski mediji nakon što su ovog tjedna sva tri preostala njihova kluba u eurokupovima napravila ono što rade od ljeta - uvjerljivo izgubila utakmice.

Crvena zvezda je u Ligi prvaka izgubila kod Leipziga 3:1, istim rezultatom je TSC u Bačkoj Topoli izgubio od Freiburga u Konferencijskoj ligi, da bi se završilo u stilu srpskih klubova ove sezone - potopom. Čukarički je također u KL-u kod Fiorentine izgubio 6:0. Srbija, koja je sezonu počela na fenomenalnom 11. mjestu UEFA-ine tablice koeficijenata, tako se sunovratila za čak pet mjesta. Trenutno je 16., čime od 2025. gubi dva mjesta u LP-u i pet klubova u eurokupovima. 

Pokazalo se da je čak pet srpskih klubova u Europi previše

A sve je počelo sjajno, previše dobro da bi trajalo. Srbija je u sezonu ušla s čak pet klubova u Europi, od toga tri sjajna zajamčena mjesta u grupnoj fazi, među kojima jedno u Ligi prvaka. U nju se, naime, izravno plasirala Zvezda kao prvak. Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene zvezde, Srbija je ove sezone imala "pola lige" u europskim kupovima. Zvezda je bila automatski sudionik grupne faze Lige prvaka. Sjajno je prošao i TSC iz Bačke Topole.

Kao viceprvak bio je postavljen već u treće pretkolo LP-a, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Europa lige. Partizan i Vojvodina također se nisu mogli požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

No čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je mjesto koje Srbija ima na UEFA-inoj tablici koeficijenata zavaravanje o kvaliteti njene lige i klubova. Vojvodina je odmah ispala iz Europe s dva poraza od ciparskog APOEL-a i ukupnom razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Europa lige.

Katastrofa Partizana je rano ostavila Zvezdu bez drugog skupljača bodova

Ta dva srpska kluba eliminirana su ranije, a zatim se dogodila katastrofa Partizana kod Nordsjællanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige za ispadanje iz Europe, te Čukaričkog, za koji je već nakon prve prepreke Olympiacosa bilo izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige. Tako je i bilo, i to s ukupnih 1:6. Naizgled, ni tada nije bilo razloga za dramu jer Srbiji su i dalje bila zajamčena čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbima su realnost i budućnost crne.

"Ono što je trebalo biti nagrada, postala je kletva za srpski nogomet", piše Telegraf. Zvezda je u Ligi prvaka dobila tešku grupu, u kojoj se bodovima može nadati samo protiv Young Boysa. Manchester City i Leipzig su u daleko višim sferama. Partizan, koji je posljednjih godina također marljivo donosio bodove Srbiji i bildao joj koeficijent, ove sezone potopljen je već u play-offu KL-a s ukupnih 6:0. Uzimajući u obzir da od tri preostala kluba nitko nije ni očekivao puno u Europi te da je ispadanjem svog najvećeg rivala Zvezda ostala sama braniti čast srpskog nogometa, i to u jakoj skupini, debakl se jasno nazirao još ljetos. 

Srbiju spašavaju stare zasluge, ali samo još idućeg ljeta

Jesen još nije završila, a već je pala ispod 15. mjesta. Pretekli su je Turska, Švicarska, Češka, Danska i Norveška. Spomenuto 15. mjesto je važno jer donosi dva mjesta u Ligi prvaka. No Srbiji to ostaje tek san. Naime, realno je da padne i ispod 16. mjesta koje sada drži. Blizu joj je Grčka, s čak četiri kluba u Europi, a prijete joj Ukrajina i Izrael. UEFA-ina tablica koeficijenata kreira se na osnovu rezultata klubova u zadnjih pet sezona pa će Srbija zahvaljujući starim zaslugama još samo naredne sezone 2024./25. imati pet predstavnika u Europi, ali svih pet u kvalifikacijama, bez izravnog plasmana prvaka u Ligu prvaka. A od sezone 2025./2026. Srbija više neće imati pet klubova u Europi ni dva u Ligi prvaka.

Naravno, Srbija se može vratiti na sjajnu poziciju na kojoj je bila jer europska sezona još nije ni blizu završetka, ali za to su joj potrebne pobjede i Zvezde, i TSC-a, i Čukaričkog. Ali na osnovu njihovih rezultata ove jeseni te konkurencije u skupinama to je praktički nemoguće. Tako sunovrat srpskih klubova ove sezone u Europi znači da su Srbi za tri mjeseca srušili ono što su gradili godinama.