Ključne bitke "bitke za Englesku": Četiri glavne fronte Manchestera i Arsenala

MLADA Arsenalova momčad istrčat će večeras na noge europskim prvacima na Old Traffordu. Velika bitka vodit će se na travnjaku "teatra snova", a pobjeda će, naglašava jedan od iskusnijih Topnika Kolo Toure, pripasti onoj momčadi koja bude igrala bolju i kompaktniju obranu. No, istovremeno će se na travnjaku odvijati nekoliko pojedinačnih bitaka koje bi trebale biti ključne u prvoj utakmici engleskog polufinala Lige prvaka.

Cristiano Ronaldo - Kieran Gibbs

Svakako će najtežu zadaću imati 19-godišnji izdanak Wengerove škole Kieran Gibbs, kojeg francuski stručnjak poznat po radu s mladim talentima izdvaja kao jednu od budućih Arsenalovih zvijezda. Wenger nije planirao već ove godine gurnuti Gibbsa "u vatru", ali ozljeda Gaela Clichyja prisilila ga je da ubrza njegovu integraciju u udarni sastav. Svojim dosadašnjim predstavama Gibbs je pokazao da je doista veliki talent, a demonstrirao je i obrambenu zrelost nekarakterističnu za tako mladog igrača, ali s ovakvim izazovom još nikad nije bio suočen.

Cristiano Ronaldo možda nije na razini minule sezone za koju je nagrađen Zlatnom loptom, ali i dalje je jedan od najboljih svjetskih nogometaša. Ronaldov dribling izluđivao je i mnogo iskusnije (i kvalitetnije) braniče od Gibbsa, koji će morati biti maksimalno koncentriran jer je Ronaldo sposoban skupo kazniti svaku njegovu grešku. Iako su mnogi Topnici proteklih dana javno iskazivali povjerenje Gibbsu, sasvim je sigurno kako se Wenger ne zavarava da ovaj mladić može striktno markirati Ronalda, koji ima običaj puno se kretati po terenu. Gibbs će stoga imati pomoć svojih suigrača u većini duela, ali tijekom utakmice nekoliko puta zasigurno će ostati sam pred Ronaldom. Upravo to bi mogli biti ključni trenuci susreta.

Wayne Rooney - Kolo Toure

To nas dovodi do još jednog ključnog dvoboja, onog između Rooneyja i Tourea. Arsenalov središnji branič i reprezentativac Obale Bjelokosti imat će pune ruke posla. Osim što će morati Gibbsu pružati pomoć protiv Ronaldovih prodora, njega čeka i čuvanje Arsenalovog kaznenog prostora od ostalih Manchesterovih zvijezda. Najveća prijetnja vjerojatno će biti Rooney, ali Toure će također morati ulaziti u duele s Berbatovom i Tevezom.

Pred Toureom je teška zadaća; upravo će on, kao najiskusniji branič, morati povesti primjerom, što je odgovornost na kakvu Toure nije navikao. Iako starta na poziciji braniča, brzonogi Toure jako se često priključuje napadu, voli dolaziti pred protivnički kazneni prostor i tako ostavlja puno prostora iza svojih leđa. No, ovoga puta on će biti taj koji će morati pokrivati prostor i vjerojatno mu Wenger neće dopustiti česte izlete na Manchesterovu polovicu.

Michael Carrick - Cesc Fabregas

Najjači Arsenalov adut je njihov vezni red, a u tom veznom redu sve kreće od Cesca Fabregasa. Iako tek ima 21-godina, Cesc je vođa i glavni pokretač Topnika, a Wenger mu vjeruje dovoljno i da mu povjeri kapetansku traku. Od njegovih lopti žive Arsenalovi napadači, ponajprije Adebayor, a Cesc je sposoban i bez većih problema sam odlučiti susret kad je "u elementu". To je prošle godine u Ligi prvaka iskusio Milan na svom San Siru.

Zadaća presijecanja Fabregasovih "čarobnih lopti" pala je na Michaela Carricka, koji bi večeras trebao imati čisto defenzivnu rolu. Carrick će morati čvrsto zatvoriti sredinu terena, po kojoj Cesc najčešće operira i spriječiti duboke lopte koje Španjolac voli koristiti da izbaci protivničku obranu i gurne Adebayora lice u lice s vratarom. No, i Fabregas će morati vrlo pomno pratiti Carricka i zaustavljati njegova točna, duga dodavanja prema napadačima koja Rooney i Berbatov znaju dobro iskoristiti.

Nemanja Vidić - Emmanuel Adebayor

A kad i ako Cesc obavi svoj dio posla na sredini terena, borba se selu u Manchesterov šesnaesterac. Tamo će Adebayora čuvati ponajbolji ovosezonski branič u Premiershipu, srpski reprezentativac Nemanja Vidić. Iako Arsenalov napadač opet ima zdravstvenih problema, koji ga neumorno proganjaju, u Ligi prvaka dosad je bio sjajan (četiri gola u posljednje četiri utakmice). Old Trafford je za Adebayora vrlo velika inspiracija, tamo je zabio dva pogotka u tri nastupa, a i sličnu je predstavu najavio i za večeras jer, kako kaže, zna da ga na Old Traffordu posebno mrze i to mu je dodatni motiv.

Vidić u posljednje vrijeme opet počinje opravdavati laskavu titulu najboljeg stopera u Engleskoj, koju je zaradio nakon sjajnog otvaranja sezone, te sa Riom Ferdinandom čini vjerojatno najbolji stoperski par na Otoku. No, protiv Adebayora bit će mu potrebna maksimalna koncentracija; u svakom trenutku Vidić će morati u kaznenom prostoru biti dobro postavljen i iskoristiti svoju iznimnu fizičku snagu da odsječe Adebayoru pristup Van der Sarovom golu.

P.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.