LIGA PRVAKA

Komentator ESPN-a: Real je klub fašističkog diktatora. Nema što kmečati

Foto: Wikipedia, EPA

SKANDAL oko nevjerojatnog kiksa UEFA-e prilikom ždrijeba prve nokaut-runde Lige prvaka izrodio je skandalozni nastavak te priče u Španjolskoj.

Real je bijesno reagirao na odluku UEFA-e da zbog greške nastale nakon što je regularno izvučen par Real - Benfica, ponovi cijelo izvlačenje. Ogorčenost španjolskog lidera i rekordera po broju europskih naslova povećala se kada im je ponovljeni i definitivni ždrijeb donio daleko jačeg suparnika, PSG.

Rafael Ramos, komentator španjolske podružnice američkog giganta ESPN-a, u programu te televizije ovako je komentirao ponašanje Reala: 

"Real kmeči"

"Razumijem da Real kmeči jer sada ima navodno manje šanse da dobije 9 milijuna eura koliko nosi prolazak prve nokaut-runde, ali ove sezone je pokazao da ima sjajnu momčad, dok je PSG tek skup individualaca. Koga se to Real boji: starog Ramosa, Messija ili solirajućih zvijezda Neymara i Mbappea? Tako da si Real ne bi smio dopustiti da cvili zbog toga što mu je ždrijeb donio PSG."

"Real je tada diktaturi osvajao naslove i držao ih koliko je god trebalo"

To je bio tek početak za njegov pravi rant protiv Reala: "To je klub koji najmanje ima pričati ili prigovarati o veličini, što upravo sada radi UEFA-i. Real bi trebao dodati slogan 'Mrzite me više' na svoj grb, jer to najbolje opisuje taj klub i kako je postao velik. Ne smijemo zaboraviti da je to bilo u vrijeme kada je Španjolskom vladao fašistički diktator Francisco Franco. Real je tada zahvaljujući diktaturi osvajao naslove i držao ih koliko je god trebalo. To apsolutno nitko ne može dovoditi u pitanje jer postoje svjedoci za sve to."

Tko je Franco?

General Francisco Franco došao je na vlast u Španjolskoj 1938. pobjedom u brutalnom građanskom ratu nad republikanskim, ljevičarskim snagama legalno izabrane vlade. Uz snažan oslonac na crkvu zaveo je fašističku diktaturu i tako vladao državom do smrti, idućih 35 godina. U spomenutom građanskom ratu, ali i nakon njega, surovo se obračunavao s protivnicima. Pobio ih je i protjerao stotine tisuća. U drugom svjetskom ratu premda formalno neutralan podržavao je Hitlerovu Njemačku te slao vojnike da se bore na njegovoj strani.

Real je na svom i Francovom vrhuncu bio primjer pranja diktatora sportom 

Vrhunac Francove moći koincidira s početkom Realove vladavine španjolskim i europskim nogometom. Tijekom Realovog niza od pet uzastopnih europskih naslova od 1956. do 1960. diktator je shvatio koliko ružnu reputaciju koju u svijetu imaju on i Španjolska zbog njegove diktature, Real pere sa svojim uspjesima. Tako da je Real za vrijeme Franca jedan od najpoznatijih primjera "sportswashinga". Od tada datira njegova navodna izjava: "Više mi vrijedi Real nego sve ambasade Španjolske u svijetu."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.