Kompjuterska analiza: Rakitić 16. najbolji igrač prošlog Eura

AMERIČKO sveučilište Northwestern objavilo je studiju u znanstvenoj publikaciji PloS ONE kroz koju je dan uvid u performanse pojedinih nogometaša.

Luis Amaral, Jordi Duch i Josh Waitzman napravili su kompjutersku analizu svih utakmica odigranih na Europskom prvenstvu kojeg su zajedničkim snagama organizirale Austrija i Švicarska 2008. godine. U njihovoj studiji najboljima su proglašeni nogometaši koji su najčešće bili u kontaktu s loptom tijekom akcija koje su rezultirale šutom prema suparničkome golu.

Od dvadeset igrača čiji su se rezultati pokazali najboljima, njih osam i službeno je proglašeno u idealnu postavu turnira, naglasio je Amaral prema kojem je to dovoljno jasna indicija da je kompjuterska analiza precizna.

Vjeruje portugalski znanstvenik da bi se ovom studijom lakše moglo "skautirati" igrače iz nižih liga, te da bi komparacije nogometaša kroz sezone i usporedbe s drugima time bile znatno olakšane. Baš kao što statistički podaci utječu na potrošnju milijuna dolara na pojačanja bejzbol momčadi, ova studija mogla bi, smatra Amaral, jednako pomoći i nogometnim klubovima

Rezultati analize izjednačili su na prvome mjestu dva člana europskih prvaka, Španjolce Xavija Hernandeza, službeno proglašenog najboljim na Euru 2008. i Sergija Ramosa. Slijede još dva njihova sunarodnjaka Marcos Senna i David Silva ispred Nizozemca Wesleya Sneijdera.

Zanimljivo, popis najboljih 20 uključuje i jednog hrvatskog nogometaša. Riječ je o Ivanu Rakitiću na podjeli 16. mjesta.

 

Top 20 nogometaša Eura 2008., studija Northwestern sveučilišta:

1. Sergio Ramos, Španjolska

1. Xavi Hernandez, Španjolska

3. Marcos Senna, Španjolska

4. David Silva, Španjolska

5. Wesley Sneijder, Nizozemska

6. Deco, Portugal

6. Joan Capdevila, Španjolska

8. Cristiano Ronaldo, Portugal

9. David Villa, Španjolska

10. Armando Petit, Portugal

10. Cesc Fabregas, Španjolska

10. Carlos Marchena, Španjolska

10. Gokhan Inler, Švicarska

14. Jose Bosingwa, Portugal

14. Rafael van der Vaart, Nizozemska

16. Ruud van Nistelrooy, Nizozemska

16. Ivan Rakitić, Hrvatska

16. Nigel de Jong, Nizozemska

19. Roman Pavljučenko, Rusija

19. Andre Ooijer, Nizozemska

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.