Ligue 1

Kovač je stvorio tandem kakav nema nitko na svijetu

Foto: EPA

NIKO KOVAČ radi sjajan posao u Monacu koji se nalazi na četvrtom mjestu u Ligue 1 sa sedam bodova manje od prvoplasiranog Lillea.

Monaco je u prethodne dvije sezone bio momčad koja se ili bori za ostanak ili stoji u sredini tablice, a slično se i očekivalo nedugo nakon početka ove sezone. Onda je hrvatski trener unio nekoliko novih stvari u svoju igru i Monaco je odjednom postao momčad koja se smatra kandidatom za titulu.

Kovač je od Monaca napravio momčad za titule, a u tome mu pomaže unikatni tandem

Jedna od najzanimljivijih stvari u ovoj momčadi je nevjerojatna podudarnost dvojice veznjaka, Aureliena Tchouaménija (21) i Youssoufa Fofane (22). Riječ je o tandemu bez kojeg Kovač ne počinje utakmice, a njihove brojke su toliko slične da je vjerojatno nemoguće pronaći par veznjaka koji u nekom drugom klubu imaju takvu podudarnost.

Kovač ovu dvojicu igrača koristi na poziciji centralnih veznih u sustavu 4-4-2, a oni mu uzvraćaju odličnim predstavama i donose ogromnu sigurnost u igri svoje momčadi.

Tchouaméni je ove sezone odigrao 27 ligaških utakmica, a na terenu je prosječno provodio 84 minute. Za to vrijeme po utakmici je bilježio 1.37 udaraca, 40.7 točnih pasova, 3.3 oduzete i 1.74 presječene lopte. Točnost njegovih pasova iznosi 83 posto. 

Nemoguće je pronaći tandem koji ima jednake uloge i koji ih jednako dobro obavlja

Fofana je odigrao dvije utakmice manje, ali na terenu provodi skoro isti broj minuta - 81. On po utakmici uputi 0.96 udaraca i 39.4 točna pasa te skupi 2.9 oduzetih i 1.16 presječenih lopti. Sve to radi uz 85 posto točnih pasova.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ove brojke su vrlo slične, a interesantno je da se kod dvojice veznjaka podudara i broj pasova u posljednjoj trećini terena - Tchouaméni po utakmici bilježi 8.96, a Fofana 8.36 točnih pasova u tom dijelu terena. 

Bitno se razlikuju po visini, ali djeluju kao blizanci

Sve ove brojke upućuju na to da Tchouaméni i Fofana imaju skoro identične uloge na terenu te da ih jednako dobro obavljaju. 

Ovo je fascinantno iz dva razloga. Prvi je da treneri veznjacima rijetko daju iste uloge, a drugi je da je skoro nemoguće imati sličan učinak, čak i kada trener podijeli iste uloge.

Tchouaméni i Fofana su zbog toga unikatni iako među njima postoji bitnija razlika u fizičkim predispozicijama. Tchouaméni je visok 185 centimetara, a Fofana je za devet centimetara niži. No to ih ne sprječava da po učinku djeluju kao blizanci.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.