Kreće li zaista gradnja Kranjčevićeve? Evo kad bi Maksimir trebao biti gotov

Foto: Index

DINAMO će ove sezone drugi put u tri godine igrati Ligu prvaka. Drugi put u tri godine Dinamo će se sa svojim navijačima i sugrađanima crveniti od sramote pred europskom elitom. Borussiju, Milan, Celtic i Monaco ponovno će ugostiti na derutnom, trošnom i, u krajnjoj liniji, opasnom maksimirskom stadionu, kojemu se ne mogu načuditi ni strani novinari kad na njega prvi put dođu.

No Dinamovim mukama sa stadionom, navodno, konačno dolazi kraj. Prema zadnjem planu Tomislava Tomaševića i gradskih vlasti, u siječnju bi trebala krenuti izgradnja stadiona u Kranjčevićevoj ulici. On bi, s kapacitetom od 11.000 mjesta, trebao biti gotov nekad 2026. godine, onda bi trebala krenuti izgradnja Maksimira, a na njega bi se Dinamo trebao vratiti 2028. godine.

Stadion u Kranjčevićevoj koštat će oko 30 milijuna eura

Kako doznajemo, izgradnja Kranjčevićeve trebala bi ići po planu, odnosno zaista se očekuje da se zabodu nekakve lopate početkom sljedeće godine. Izgradnja stadiona trebala bi trajati između 15 i 18 mjeseci, a sve skupa će koštati oko 30 milijuna eura.

Naravno, taj rok je već treći kojeg je Grad najavio. Prema prvom planu, Kranjčevićeva je trebala biti gotova do proljeća 2025. Nakon svih zavrzlama oko natječaja i žalbi na njih, početak radova pomaknut je "negdje u drugu polovicu 2024.", da bi sad konačno bio rezerviran za početak 2025. godine.

Problem je bio i sam projekt stadiona. Naime, ideja je da se zapadna tribina rekonstruira, a preostale tri se nadograde. To se sad mora mijenjati jer su, baš neobično, uočeni problemi sa statikom zapadne tribine, ali Tomislav Tomašević je prije par dana rekao da će uskoro prezentirati projekt "pa ćemo sve vidjeti".

Potrebne promjene trebale bi kroz mjesec ili dva dana trebale biti zavedene u GUP i nakon toga više ne bi trebalo biti prepreke za početak radova. To je sve, naravno, ekstremno optimistično, iako iz Dinama saznajemo da, prema njihovim informacijama, radovi u Kranjčevićevoj zaista kreću.

Rok za Maksimir je 2028. godina

"Radovi na stadionu u Kranjčevićevoj počeli bi u siječnju 2025., taj rok i dalje stoji, ti radovi su nužni kako bi se na njemu mogle igrati međunarodne utakmice. Kad se to završi, ide se u gradnju stadiona u Maksimiru, rok je 2028. A Kranjčevićeva će biti gotova do 2026. godine", rekao je Tomašević prošlog tjedna.

Svi ovi rokovi postavljeni su u "laboratorijskim" uvjetima, bez ikakvih problema. Za Maksimir tek mora biti raspisan natječaj za gradnju i koncesiju. Spominjao se francuski investitor, koji bi stadion imao u koncesiji na 40-ak godina, a stadion bi stajao 120 milijuna eura.

Na spomenuti natječaj nakon njegova završetka mora proći rok za žalbe, kojih uvijek ima. Onda se moraju dobiti sve potrebne dozvole, koje se mogu dobiti i bez natječaja, ali sve skupa je strašno dug proces, koji ima potencijala da potraje u sporoj hrvatskoj administraciji. Kad se sve to uzme u obzir, jesen 2028. kao datum useljenja na novi stadion čini se izrazito optimistično.

Dinamo je svoj dio odradio. Sad čeka one iznad sebe

Dinamo se tu, jasno, ništa ne pita. Maksimirski podstanar čeka na milost i nemilost gradskih i državnih vlasti, jer sam nema uvjete da gradi vlastiti stadion. Čitavu priču oko gradnje maksimirskog stadiona, kako doznajemo, iz sjene vodi Marko Milić, najbliži suradnik Andreja Plenkovića i glasnogovornik Vlade, što dovoljno govori koliko je vrhu države važan taj projekt.

U Maksimiru za to vrijeme rade s onim što imaju, a i tako derutan stadion privlači sve više navijača što plićih, što dubljih džepova. Klub je ekspresno rasprodao sve svečane lože na Maksimiru, od čega je jako dobro zaradio. Klub se otvorio navijačima, Dinamo gostuje po kvartovima, na "Istre", "Gorice" i "Belupa" dolazi po deset tisuća navijača, a prodaja klupskih artikala ruši sve rekorde.

Tu je i rezultatski iskorak. Dinamo već godinama dokazuje da pripada među europsku elitu, a i sam klub je, koliko može, stisnuo one gore oko tog stadiona. Velimir Zajec je nakon ulaska u Ligu prvaka na Facebooku apelirao na rješavanje tog problema, a hoće li njegov apel uspjeti - tek ćemo vidjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.