Kukulele: Zašto smo tako prokleto pomodni?

NAVIJAČKI teror prijeti stadionima Velike Britanije! Ne, huliganizam se neće s ulice ponovno vratiti na engleske stadione, već nam stiže groznica vuvuzela! Osim što su se, podržani od velikog štovatelja domorodačke kulture, a posebice njihova glasačkog tijela - Seppa Blattera, izborili za opstanak zaglušujuće trube na stadionima SP-a, organizatori svoje europske goste potiču da upravo vuvuzele ponesu kući kao autohtoni suvenir.

I Platini voli moderno

Da stvar bude ozbiljnija, na Otoku se svake dvije sekunde uoči nastupa Engleske prodala jedna vuvuzela. Zabrinjavajuć podatak objavio je Guardian. Tržište ne bira. Opipljiva je podloga za strah od najezde vuvuzela i na premijerligaškim utakmicama. Pa na utakmicama Lige prvaka. Platini, kao i Blatter, voli sve što je moderno. Takav nam je i nogomet posljednjih godina; azerbajdžanska pretkola i 70-ak utakmica po sezoni. Čuo je veliki Michael da NBA mlati dobar profit.

"Postoji velika šansa da će vuvuzele doći i na engleske travnjake, jer mnogi će ih navijači donijeti iz Afrike. Ne postoji pravilo prema kojem navijačima možemo zabraniti unošenje vuvuzela na stadion. Situacija je ista kao i s bubnjevima, radi se o individualnoj odluci klubova", potvrdio je glasnogovornik Football Leaguea.

Vrijeme je za vaš prvi milijun

U periodu od 12 sati uoči utakmice s SAD-om u Engleskoj je prodano 22 tisuće "vu-vu-rogova". Uoči utakmice s Alžirom, koja je na rasporedu u petak, trgovci su, zadovoljno trljajući ruke, naručili dodatnih 25 tisuća komada. Amazon je izvijestio da je internetska prodaja porasla za tisuću posto. David Broughton, vlasnik tvrtke thevuvuzelaman.co.uk, potvrdio je da zemljom vlada pomama za vuvuzelama. Internetski biznis cvjeta. Traži se i učinkovito antivuvuzela cjepivo, pa se jedan Nijemac dosjetio za svega 20 kuna na webu ponuditi neutralizator zvuka. Radi se o posebnom audioisječku koji bi trebao filtrirati nesnosnu buku. Iako njemački "inovator" jamči uspjeh, znanstvenici ga demantiraju - buka se može kontrolirati samo u slučaju dva identična zvučna vala. S tisućama truba to definitivno nije slučaj.

Za učinkovitim rješenjem traga i BBC. Britanska TV postaja BBC razmatra kako filtrirati zvuk vuvuzela koji dopire u kućanstva njihovih gledatelja. Do utorka ujutro zaprimili su 545 pritužbi gledatelja, stoga se razmišlja o ponudi s mogućnošću stišavanja gotovo kompletnog zvuka atmosfere s tribina, a da glas komentatora ostane jednako čist.

Nakon vuvuzela i filtara, predviđamo i "boom" čepića za uši.

"Samo tijekom vikenda prodali smo tisuću komada. Imamo narudžbu iz Dubaija za 10 tisuća komada."

Ako netko može pronaći pola milijuna komada, čekanje se ne isplati. Vrijeme je za vaš prvi milijun. Ekspanzija kontroverznog instrumenta pomodnom Europom bila je sve samo ne neočekivana. Očekujemo također i vuvuzelu u crveno-bijeloj kvadratnoj kombinaciji. Već na četvrtfinalu Davis Cupa, u akustičnom Spaladiumu. Vuvuzelama protiv Srba. Neprocjenjivo. 

Dovoljno se sjetiti sponzorskih trubica na rukometnom SP-u u zagrebačkoj Areni...

Zna li Blatter da su vuvuzele izumili Meksikanci?

Pucanje bubnjića ovaj puta prilično je jeftino, slavnu trubu dugačku jedan metar u Južnoj Africi možete kupiti za 25 randa, što je manje od tri eura. Za tu siću dobit ćete buku od 144 decibela. Afrički su trgovci našli odgovor za kritičare: sklepali su vuvuzele koje buče "tek" 124 decibela. Usporedbe radi, upravo toliku buku proizvodi avionski rasplinjač, a stručnjaci upozoravaju da izloženost buci snage 85 decibela može izazvati trajni gubitak sluha.

Ukoliko vam je vuvuzela dosta za tri života, preskočite sljedeće redove, jer u njima ćemo reći ponešto o njihovoj povijesti, koja je turbulentna baš poput zvuka koji proizvode. Mnogi se ovih dana natječu u potrazi za literarnim izrazom koji bi najbolje pristajao zvuku što ga vuvuzele emitiraju. Megaroj tek otkrivene vrste afričkih pčela, patke na sintetičkim drogama ili zujanje pobjesnjelih stršljenova, dok u podlozi praši Ozzy Ozbourne, što je deskripcija engleskih reportera koji muku muče kako bi mobitelom komunicirali sa svojim redakcijama, samo su neka od njih. Francuzi su vuvuzele prozvali trubama smrti jer, osim što onemogućavaju komunikaciju na travnjaku, prekinuli su i onu tananu, prostim okom gotovo nevidljivu sponu između Domenecha i njegovih igrača, pa su i direktni krivci za lošu partiju protiv Urugvaja.

A glavni krivci na nastanak vuvuzela nisu Južnoafrikanci, već Meksikanci. Povijest bi se mogla ponoviti, jer Meksiko je zemlja izvoznik famoznih navijačkih valova na tribinama, koje su prezentirali na SP-u 1986. godine. Treba li naglašavati da smo u Italiji '90. bili svjedoci euforičnog "copy-pastea" koji nas je izluđivao tek nešto manje od neefikasnog nogometa i nesnosne vrućine.

Afrički "Ante Ustaša" nije se sjetio patenta

Vratimo se vuvuzelama, koje su po prvi put upotrebljene su na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, a bile su izrađene od tankog lima. Meksikancima se očigledno nisu svidjele i utihnule su sve do devedesetih godina. Povijest vuvuzele usko se veže uz južnoafričkog "Antu Ustašu", Freddieja "Saddama" Maakea, koji se od vjernog pratitelja hrvatskih reprezentacija razlikuje u bitnoj stvari: on svoju dokolicu nije znao naplatiti.

Taj čovjek ovih dana proživljava pravu kalvariju, jer anali ga spominju kao čovjeka koji je izumio vuvuzelu prije meksičkog SP-a, ali nije ju i - patentirao! Popularni Saddam, žestoki navijač Kaiser Chiefsa, tvrdi da je prvu vuvuzelu napravio daleke 1965. godine. Poslužio se ručkom bicikla i skinuo crni rubnik kako bi dobio otvor za puhanje. Ubrzo je svoj instrument odlučio produljiti aluminijskom cijevi i nastala je metar dugačka vuvuzela. Maake posjeduje i fotografije s vuvuzelom na sportskim terenima 70-ih i 80-ih godina, kao i na SP-u u Francuskoj 1998. godine, gdje su mu organizatori ipak oduzeli aluminijski instrument, proglasivši ga opasnim oružjem.

2001. godine na scenu stupa južnoafrička kompanija Masincedane sport, koja kreće s masovnom proizvodnjom plastične verzije. Do listopada prošle godine u Europi je prodano 1,5 milijuna vuvuzela, a na prvom afričkom SP-u očekuje se da prodaja dosegne rekordnih 20 milijuna do sada prodanih komada. Suvlasnik spomenute kompanije Neil van Schalkwy, za razliku od našeg Maakea, danas je vrlo sretan čovjek....

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.