Legenda s loga NBA lige uvodi Divca u košarkašku Kuću slavnih

Foto: Guliver Image/Getty Images

TOČNO godinu dana nakon što je u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu primljen Dino Rađa, još jedan član legendarne juniorske postave jugoslavenske košarkaške iz Bormija 1987. zaslužio je tu čast.

Vlade Divac će početkom rujna (ceremonija traje od 5. do 7. rujna) postati košarkaški besmrtnik, a legendu srpske košarke u Kuću će uvesti Jerry West. Naime, pravilo je da svakog novog stanara Kuće slavnih u nju uvede stari, a Divac se odlučio da to bude čovjek s logoa NBA lige.

West je cijelu igračku karijeru odradio u Lakersima, 12 puta je bio u prvoj ili drugoj postavi Lige, njegova silueta krasi logo NBA lige, a izabran je među 50 najboljih igrača u povijesti.

Upravo je West bio taj koji je Divca doveo u Lakerse i Vlade je to više puta znao naglasiti.

''Tada to nisam mogao ni pretpostaviti, ali Jerry West, koji me izabrao, očito jest. Baš onako kako je Gregg Popovich imao viziju sa Žarkom Paspaljem ili nekim drugim igračima koji su kasnije imali sjajne karijere. Više od 20 posto igrača u NBA ligi nisu Amerikanci, a za njih je potrebna vizija ili preporuka. Lakersi su zaslužni za moj uspjeh. West me izabrao na draftu, ali čitav klub je zaslužan za ono što sam postigao'', pričao je jednom Divac.

Kao generalni menadžer, West je vodio Lakerse do šest titula, doveo je Pata Rileyja na mjesto glavnog trenera, kasnije je trejdao baš Divca za mladog Kobea Bryanta, doveo je Shaqa O'Neilla…. Zatim je stvorio pobjedničku momčad Golden State, a sad je kao savjetnik Clippersa uvjerio Kawhija Leonarda da dođe u Los Angeles. Jerry West je vjerojatno najveći vizionar u povijesti NBA lige.

Divac se Lakersima priključio 1989. i u NBA-u je igrao do 2004, zabilježio je preko 1.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.

Izabran je u prvu rookie momčad 1990., a u All-Star momčadi igrao je 2001. S Jugoslavijom i Srbijom je osvojio sve što se može osim olimpijskog zlata. U FIBA-inoj Kući slavnih je od 2010., a njegov broj su povukli Sacramento Kingsi, u kojima je sada generalni menadžer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.