Legendarni SK Telecom T1 je u finalu LoL World Championshipa

Foto: Riot Games/LoLesports Flickr

LEAGUE OF LEGENDS je igra u kojoj pobjeđuju Faker i SK Telecom T1. Nema bolje rečenice za opisati nevjerojatno polufinale u kojem je SKT još jednom pokazao da je LoL World Championship njihovo natjecanje, bez obzira gdje se ono održavalo. Trebalo im je pet mečeva da poraze odličnu kinesku ekipu Royal Never Give Up,koja je za neke bila i favorit ovog meča. SK Telecom T1 je time osigurao svoje četvrto finale na LoL World Championshipu i ostao neporažen u eliminacijskim mečevima prvenstva.

Najpopularniji esport na svijetu posljednjih se godina svodi na to koliko dugo može SK Telecom T1 izdržati na vrhu i tko će biti ta ekipa koja će prekinuti nevjerojatni niz. Ove godine na World Championshipu, SKT T1 nije djelovao toliko moćno kao nekih prijašnjih godina, ali bili su najjači kada je to bilo najpotrebnije. Nakon odigranih četvrtfinala prošli tjedan, Royal Never Give Up je uz Samsung djelovao kao najjača ekipa na prvenstvu uz Samsung, a SKT se mučio protiv Misfitsa u pet mečeva, da bi jedva u posljednjoj partiji osigurali pobjedu. Mnogi su tvrdili kako bi ovo mogao biti prvi put da na World Championshipu SKT nije favorit u doigravanju. Čak sedam puta su igrali eliminacijske mečeve na Worldsu od 2013. i nikada nisu izgubili, a danas su taj niz povećali na osam.
 
Osim pobjede, nastavka nevjerojatnog niza i nasljedstva SKT-a, treba napomenuti da je po tko zna koji put u svojoj karijeri, Faker potvrdio da je najbolji igrač na svijetu. U meti koja se ne vrti toliko oko mida kao neke prijašnje, Faker je opet bio okosnica svoga tima i ponajbolji igrač čitavog polufinala, a svih pet mečeva igrao je samo jednog heroja, Galia. Taj odabir pokazuje na kojoj je razini Faker, poznat po usavršavanju iznimno zahtjevnih heroja, ovaj put se odlučio za globalnu prisutnost te podredio timu. Bez obzira svrstavate li se među one koji bi i dalje željeli vidjeti SKT na vrhu svijeta ili u one druge, koji jedva čekaju da padnu, jedno morate priznati, ovo što rade Faker i SKT zaista je impresivno.
 
 
Foto: Riot Games/LoLesports Flickr 
 
Polufinale između SK Telecoma i Royal Never Give Up, ispunilo je sva očekivanja i zasigurno se radi o jednom od najboljih mečeva u povijesti natjecanja. Igralo se na iznimno visokoj razini, a u takvim trenutcima nema boljeg tima na svijetu od SKT-a. Možda će se nekima činiti da preuveličavamo i samo lijepimo epitete, ali igrači poput Faker i timovi poput SKT-a, prava su rijetkost u čitavom esportu i svake godine to iznova potvrđuju.
 
Tjedan dana imali su timovi da se pripreme za svoje protivnike. U prvom meču polufinala SKT je tako iz rukava izvukao Gankplanka i Blitzcranka sa željom da na botu u ranim fazama igre ostvare prednost. RNG je odgovorio sa Shenom na topu koji bi trebao izjednačiti omjer snaga što se tiče globalne prisutnosti na mapi. Međutim, nakon razmjene nekoliko killova, RNG pronalazi dva killa na botu i odjednom Wolf i Bang koji su trebali pobijediti u ranim faza igre zaostaju i RNG počinje stvarati prednost. RNG je uspostavio kontrolu, uzeo Barona i polako napredovao prema protivničkoj bazi. Faker i društvo su bez obzira na prednost nekako još držali u meču sve do trenutka koji je prelomio partiju. RNG je uzimao drugog Barona, a SKT je odlučio odgovoriti s Elder Dragonom. Međutim, kako njihov carry Bang nije bio s njima to je predugo trajalo i RNG se uspio pojaviti na vrijeme uzeti Dagona i pobijediti u prvom meču. Blitzcrank se nije isplatio. Nisu uspjeli stvoriti prednost u ranim fazama igre, a kako je meč odmicao Wolf je postajao sve beskorisniji.
 
U drugom meču SKT se odlučio za drugačiji pristup, Huni je igrao Camille, a za bot su odabrali Leonu i Varusa dok je Faker ostao na Galiju kao i prethodni meč. Kineska ekipa odlučila se odgovoriti s Gnarom na topu i Nocturnom u džungli, što im se na kraju obilo u glavu. Ideja s Nocturnom je bila omogućiti Uzija na Twitchu kako bi lakše mogli dolaziti do Banga, ali u praksi to nije djelovalo tako. Već oko 6. minute Bang na Varusu pronalazi kill na protivničkom supportu i počinje stvarati prednost nad Uzijem. SKT igra bolje na cijeloj mapi i stvara prednost sve do nevjerojatnog poteza Letmea koji s Gnarom u odličnoj borbi pronalazi tri killa i šalje protivnike u bazu. Kao i dosad, SKT ima odgovor za svaki protivnikov potez, uzimaju Dragona, a nekoliko minuta kasnije u borbi potpuno nadigravaju kinesku ekipu, uzimaju Barona i izjednačavaju seriju.
 

 
Sada je bio red na RNG-u da odgovori na izazov SKT-a. Uzi na oduševljenje publike uzima Vayne s Tarciom na svojoj strani, a SKT odgovara standardnom postavom. Već u ranim fazama igre Xiaohu s Mlxgem na svojoj strani vrlo rano pronalazi dva kila. Prvo u jedan na jedan situaciji nadigrava Fakera, a uskoro zatim pada i Blank na Zacu. Uzi je igrao odlično na Vayne i stvarao prednost, SKT ga je sve teže pronalazio u borbama. Prvu veću prednost kineske ekipe vidjeli smo nakon borbe na botu u kojoj je Maokao spriječio teleport od Camille i time omogućio svojoj ekipi dva killa. No, to nije bilo dovoljno za pobjedu. Nekoliko minuta kasnije pronalaze Banga na midu, a potom i Fakera koji je zakasnio u borbu, što je im je donijelo Barona. U nastavku pada Inhibitor, uzimaju i prvu Nexus kulu, a za to vrijeme Huni s Camillom i dalje gura po topu. Tada RNG odlično glumi povlačenje i mami SKT van iz baze, nakon čega se okreću ubijaju Fakrea te upisuju svoju drugu pobjedu.
 
Na meč od ispadanja SKT se odlučuje uvesti Peanuta u igru umjesto Blanka, iako je dosad Peanut počinjao mečeve, a Blank obično završavao. RNG odma odgovara s izbacivanjem agresivnih heoja u džungli, Ezreala i Nidalee, a SKT se odlučuje za standardnu kompoziciju s tri jača heroja i Lulu sa zadaćom da štite Banga na Kog'Mawu. Odgovor kineske ekipe bio je Twitch sa Sorakom na botu i Rumble. U dosta sporoj partiji u kojima su se oba tima zadovoljila igrati kasniju fazu igre kada će svi heroji imati potrebne predmete, nije se puno toga događalo sve dok SKT nije pronašao Mlxga u džungli i uzeo Barona. Nalet SKT-a zaustavlja Letmi s odličnim Rumble ultijem koji omogućava Uziju na Twitchu da počisti protivnike. To nije bilo dovoljno za preokret jer uskoro na midu padaju Twitch i Rumble i SKT ponovo izjednačava seriju. 
 
Silver Scrapes prije meča najavljuje odlučujuću partiju, a kada ta pjesma svira obično pobjeđuje SKT. Ovoga puta RNG je taj s inovativnim herojima, Mlxg odabire Lee Sina, Xiaohu igra svog najboljeg heroja u sezoni Corkija, a Peanut i Bang odgovaraju s Jarvanom i Caitlyn. Mnogi analitičari osvrtali su se na snagu kombinacije Galio i Jarvan, a s Lee Sinom u džungli RNG je bio primoran biti aktivan u ranim fazama igre. Prvi killovi odlaze na stranu SKT-a i s boljim rotacijama i kontrolom mape usporavaju partiju i kontroliraju meč. Obje ekipe igrale su oprezno zbog ogromnih uloga, a to je više odgovaralo SKT-u. Strpljenje i bolja kontrola urodili su plodom u 35. minuti kada SKT ponovo pronalazi Mlxga u džungli što im otvara put k Baronu, nakon kojeg uzimaju i dva Inhibitora. Tada se fokus prebacio na Elder Dragona, u vodećoj poziciji SKT se odlučuje iskoristiti sve dostupne prednosti na mapi, a RNG zna da mora odgovoriti inače su izgubili. U posljednjoj borbi polufinala Huni s Gnarom odrađuje ogroman posao te onemogućava tri protivnička heroja, a ostatak SKT-a samo završava posao. To je to, SKT je u svom četvrtom finalu World Championshipa. 
 

 
Iako Faker nije igrao heroje koji dobivaju killove, njegov Galio bio je po čitavoj mapi. Pomagao je suigračima i često dolazio do Uzija koji je bio prva i najvažnija meta. U nekim trenutcima činilo se da igra sam, a čak i u nekim partijama koje su izgubili upravo je on bio najbolji igrač. Bang i Wolf napokon su pokazali dubinu i puni potencijal što će im sigurno pozitivno utjecati na samopouzdanje, a slična je situacija i s Blankom i Peanutom, koji so dosad bili slabija karika ove ekipe. Nakon svega što smo vidjeli, čak i kada nije u najboljoj formi SKT i dalje pobjeđuje. U tri polufinala na World Championshipu zaostajali su 1-2 i sva tri puta pobijedili. To je karakteristika velikih ekipa, a oni su definitivno najveća. Svog protivnika u finalu saznat će sutra kada se igra drugi polufinalni meč između Samsunga i Team WE.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.