Leko je napravio nedopustivu grešku. Razbio je svoju momčad

Foto: Milan Sabic/Pixsell

HAJDUK je doživio drugi poraz zaredom, Rijeka je u derbiju kola slavila 2:1 na Poljudu. Tim porazom Hajduk je propustio uloviti vjerojatno zadnji priključak za braniteljem naslova Dinamom. Zagrebački klub ima osam bodova više i utakmicu manje od najvećeg rivala.

U odnosu na prethodno kolo i utakmicu u Puli, Hajdukov trener Ivan Leko je zadržao formaciju s tri stopera na terenu, ali su "pijuni" ipak bili drugačiji. Poglavito zbog povratka Awaziema nakon suspenzije, koji i dalje, osim dinamičnosti i agresije, zadnjoj liniji Hajduka donosi i nužnu stabilnost u igri s loptom. S druge strane, Sergej Jakirović je promjene tražio na bekovskim pozicijama na kojima su startali Andrija Vukčević i Ivan Smolčić.

Hajduk dominirao unatoč vjetru u prsa

Osim samih postavki trenera igru je poprilično usmjerio i vjetar koji je na udare puhao brzinom i do 40 km/h. To je u prvom dijelu zahtijevalo prilagodbe obje momčadi, ali više domaćih igrača koji su morali odustati od dugih lopti jer su igrali uz vjetar.

Kompenzirao je to Hajduk izrazito brzim izlaskom na bočne pozicije i visokim pritiskom na veznu liniju Rijeke koja se u prvih četvrt sata dosta mučila sa stabilizacijom posjeda. Zato ni ne čudi da su Bijeli prvi zaprijetili u devetoj minuti utakmice. Centaršut s desne strane Jan Mlakar je prenio do Filipa Krovinovića čiji je udarac izvrsno obranio Nediljko Labrović.

U nastavku prvog dijela Rijeka je pokušavala dosta neuspješno izlaziti preko bočnih pozicija, a Hajduk je digao dozu agresivnosti u izlasku veznih igrača prema lopti. U napadačkim kretanjima već očekivano su Marko Livaja i Krovinović imali veliku slobodu na terenu i time otvarali prostor. Taj prostor je korišten za ulazak iza zadnje linije te su ih tamo suigrači tražili prizemnim okomitim loptama.

Nakon jednog takvog dodavanja već u 21. minuti zaprijetio je Mlakar, a minutu zatim i Grgić, ali tim udarcima je više nego dorastao bio Labrović. Unatoč evidentnoj dominaciji u posjedu, za višak u posljednjoj trećini Hajduk je morao računati na ulazak Grgića i Awaziema u taj dio terena. Preostali stoperi domaćina igrali su u korektivnoj ulozi te nisu imali priliku doprinositi izgradnji napada.

Domaćim navijačima najveće napadačko ohrabrenje može biti kombiniranje Emira Sahitija i Krovinovića na lijevoj strani koji su u više navrata izbacivali obranu Rijeke. Ulasci jednog od najboljih igrača Hajduka iz drugog plana i pokušaji podvale lopte u peterac bili su stalna briga gostiju.

Rijeka na kraju prvog dijela opasno prijetila

Riječani su, s druge strane, morali čekati na prvi udarac prema vratima Sentića sve do 28. minute utakmice. Tada je pored vrata s preko 20 metara pucao Antonio Marin. Iako bi se moglo očekivati da će zbog dominacije domaćina Riječani pokušati izaći što brže, najbolje su izgledali kad bi uspjeli probiti prvu liniju pritiska u izgradnji napada iz zadnje linije.

Uspijevao je Hajduk držati Riječane zbijene na njihovoj polovici sve do 39. minute u kojoj Grgić griješi na vlastitih 40 metara i omogućuje Marinu dobru šansu.bUspjeli su gosti nakon toga malo odmoriti obranu i staviti na muke domaćeg vratara. Prijetili su Riječani u nekoliko navrata, ali Karlo Sentić je do poluvremena bio itekako na visini zadatka te u sudačkoj nadoknadi bravurozno zadržao rezultat na nuli.

Drugi dio usmjerile ozljeda Sahitija i greška Awaziema

Na samom ulasku u drugo poluvrijeme ponovno je Hajduk preuzeo inicijativu, ali u jednom naizgled bezazlenom startu ozlijedio se Emir Sahiti. Lijeva noga mu se u kontaktu s podlogom iskrenula u neprirodnom smjeru. Krilni igrač domaćina, koji je u prvom poluvremenu pokazao možda i najviše, zamijenjen je Dinom Mikanovićem koji je postavljen desno, a Lovrencsics je zauzeo Sahitijevu poziciju lijevo.

Upravo ta dva igrača donijela su veliku priliku domaćinima u 56. minuti. Centrirao je novi igrač na terenu, ali mađarski internacionalac na drugoj stativi nije uspio usmjeriti loptu prema okviru gola.

Dok je Leko preslagivao kockice na terenu te uveo Benrahoua, greška u zadnjoj liniji domaćina omogućila je Riječanima dolazak u vodstvo. Na dugu loptu između tri domaća igrača jako mlako izlazi Awaziem, a Marin mu oduzima posjed. Njegov udarac brani Sentić, ali prvi je na odbijenoj lopti bio Prince Ampem i mirno ju je smjestio u mrežu Hajduka.

Uvođenjem napadača Leko razbio strukturu momčadi i utakmice

Domaćini su preuzeli inicijativu po primljenom golu, a Leko ju je konkretizirao ulaskom Kalinića i Fossatija umjesto Grgića i Lovrencsicsa. Digao je time napadački potencijal svoje momčadi, ali i značajno promijenio strukturu onoga što smo mogli vidjeti na terenu. Hajduk je napunio kazneni prostor gostiju većim brojem igrača i dosta pažnje pridao ubačajima sa strane.

Rijeka je odgovorila podizanjem agresivnosti u drugoj trećini terena te koncentracijom na brži izlazak prema golu protivnika. U 76. minuti je Frigan brzo izašao prema Sentiću s desne strane, ali je poslao loptu visoko na sjevernu tribinu Poljuda.

Posljednjih 20 minuta utakmice pretvorilo se u stihiju u kojoj je Hajduk prebacio velik broj igrača na protivnički dio terena i računao da će se stoperi uspjeti nositi s riječkim kontranapadima. Taj brisani prostor po stranama doveo je do povećanja vodstva gostiju. Frigan je odložio loptu na desni bok te se sjurio u kazneni prostor, gdje njegovu glavu za 2:0 pronalazi Adrian Liber.

Kaos u sudačkoj nadoknadi i trijumf Rijeke

Asistent za povećanje prednosti dao je priliku Hajduku za priključak jer je srušio Nikolu Kalinića u 87. minuti na 14 metara. Siguran s bijele točke bio je Livaja. Već u 93. minuti još jedan start u šesnaestercu Rijeke, pao je Marko Livaja i nakon poduže VAR provjere još jedna najstroža kazna. Livaja ne uspijeva svladati Labrovića koji brani njegov udarac i održava vodstvo gostiju.

Pokušavali su igrači Hajduka doći do novog pogotka, ali sve do kraja 11. minute sudačke nadoknade nisu uspjeli, pa sva tri boda odlaze iz Splita put Rijeke. Ova pobjeda daje Jakiroviću jasan smjer u građenju momčadi i određenu mirnoću za nastavak prvenstva.

Težak put pred Lekom i Hajdukom

Leko, s druge strane, osim ozljeda koje ga sigurno brinu, ima jako težak put pred sobom. Iako su u igri Hajduka postojali određeni pozitivni momenti, jasno je da je stabilnost obrane upitna, a reakcije trenera tijekom utakmice dosta usiljene. Uz olakotne okolnosti nedopustivo je da Leko u traženju pogotka u potpunosti poremeti bilo kakvu strukturu svoje momčadi.