NBA LIGA

Ljeto velikih bjesova LeBrona Jamesa

Foto: Getty Images / Guliver Image

UTORAK je za LeBrona Jamesa svojevrstan praznik koji se ponavlja svakog tjedna, radosna prigoda ispunjena tortiljama, guacamoleom i dubokim grlenim krikovima koji nagovještavaju da će se Kralj gostiti tacosima. Jedan Taco Tuesday uključivao je i posebnog gosta, a drugi se dogodio na filmskom setu. A posljednja varijacija uključuje i brendiranu robu. Ako o LeBronovu odmoru između sezona sudimo samo po uživanju u konzumiranju meksičke hrane, moglo bi to biti nekoliko najboljih mjeseci njegova života. Ali tacosi imaju svoje granice.

Cijelog ljeta James je emitirao Big Mad (veliki bijes, u slobodnom prijevodu). Big Mad zbog stanja u Lakersima. Big Mad zbog onoga što je o njihovoj suradnji rekao njegov stari prijatelj iz Clevelanda David Griffin. Prošlog utorka, LeBron je iskoristio svoj Instagram - gdje inače objavljuje kako pleše nakon treninga i slike prženog mesa - kako bi Big Mad iskazao i zbog NCAA-a, za The Ringer piše Shaker Samman.

Big Mad zbog NCAA-a

Prošlog ponedjeljka NCAA liga je objavila memorandum s novim zahtjevima za certificiranje agenata koji žele zastupati igrače na NBA draftu. Propisano je da agenti moraju podnijeti zahtjev, položiti ispit u sjedištu NCAA-a u studenome, imati najmanje tri uzastopne godine iskustva u NBPA certificiranju te imati najmanje diplomu prvostupnika kako bi zastupali igrače. Na prvi pogled, kriteriji se čine razumnima. NCAA je prihvatila da će agenti zauvijek biti dio sveučilišnog sportskog iskustva te pokušava s njima uspostaviti dobar odnos. No pažljivije čitanje otkriva očitu metu novih pravila.

Rich Paul, LeBronov najbolji prijatelj, poslovni partner i superagent, nema fakultetsku diplomu, što je samoga Kralja nagnalo da nove propise označi kao #TheRichPaulRule, odnosno Pravilo Richa Paula.

Na Instagramu je James otišao još dalje, objavivši novinske tekstove u kojima je označio rečenice iz Sports Illustrateda koje su Paula proglašavale "glavnom prijetnjom svakoj menadžerskoj agenciji koja postoji" te podsjetile čitatelje da nema diplomu. Potom je kompletnu listu kriterija NCAA-a objavio s hashtagom #StayWoke, koji se koristi pri isticanju socijalne i rasne nepravde prema Afroamerikancima.

Big Mad zbog momčadi

Jamesovo je ljeto bilo dulje nego što je naviknuo. Lakersi su eliminirani iz doigravanja još u ožujku, a tjedan dana kasnije LeBron je odigrao posljednju utakmicu sezone. Bilo je to prvi put nakon 2005. godine da nije igrao u doigravanju i prvi put od 2010. da nije igrao do lipnja. Radi se o njegovoj prvoj gubitničkoj sezoni u više od 10 godina i prvoj ozbiljnoj ozljedi u karijeri. James, kojem su 34 godine, ima više od 56.000 minuta u regularnoj sezoni i doigravanju pa se postavlja pitanje koliko se još može održati na vrhu.

James ne dopušta nikakve sumnje u svoje sposobnosti, ali je iznova pokazao osjećaj hitnosti i odlučnosti uoči svoje druge sezone u Lakersima. Ili kako je James predvidio još u travnju, vrijeme između sezona bilo je "neugodno".

James je obično imao pasivan pristup prema planovima svojih ekipa tijekom ljeta. Odbio se dugoročno vezati za Cavse, a dopustio je i da Heat zbog njega na draftu uzme Shabazza Napiera mjesec dana prije nego što će napustiti Miami. Ipak, u travnju je rekao kako će za Lakerse ljeto biti kritično, dodavši da je "spreman angažirati se koliko god je potrebno da bi franšiza postala bolja". Nakon što su Lakersi napokon doveli Anthonyja Davisa u lipnju, James je navodno krenuo s regrutacijom Kawhija Leonarda i Jimmyja Butlera, ali bez uspjeha. U srijedu je Shams Charania iz Athletica objavio kako James planira okupiti suigrače, od kojih su gotovo svi tek došli u Lakerse, na trening-kampu u rujnu u Las Vegasu prije početka službenog okupljanja u Los Angelesu.

U ožujku je James navijačima Lakersa, samo nekoliko dana nakon eliminacije iz doigravanja, najavio kako će vratiti brod na pravi kurs. Zasad čini sve da ispuni obećanje.

Big Mad zbog Davida Griffina

Početkom ovog mjeseca Sports Illustrated je donio priču o LeBronovom nekadašnjem glavnom menadžeru iz Cavsa i sadašnjem izvršnom dopredsjedniku New Orleans Pelicansa Davidu Griffinu. U tekstu se Griffin žali kako je gradnja momčadi oko superzvijezde u Clevelandu bila ružno iskustvo.

"Sve što smo radili bilo je neorganski, neodrživo i nimalo zabavno. Gotovo iste sekunde kad smo osvojili naslov, znao sam da ću otići... Razlog tome je što su LeBronu pripadale sve zasluge, a nimalo krivnje. I to ljudima nije zabavno", rekao je Griffin Sports Illustratedu.

LeBron nije najbolje primio ove rečenice i to je dao na znanje pa se Griffin pojavio na ESPN-u kako bi objasnio svoje riječi. Rekao je gledateljima kako njegova muka nije proizlazila iz suradnje s Jamesom, nego medijske pažnje koja ga je okruživala.

Big Mad zbog LeBrona

Čak i kad LeBron nije u glavnoj ulozi, opet izaziva pažnju. Krajem srpnja James se priključio zagrijavanju uoči AAU utakmice svoga sina i izveo zakucavanje, a potom slaveći alley-oop izgubio tenisicu na terenu. Većina ga je vidjela kao radosnog oca, uzbuđenog zbog utakmice svoga sina i njegovih suigrača. Za druge, to je bila nadmenost i manjak sportske korektnosti. Čak i kad LeBron uživa, ne može pobjeći od ljeta prepunog Big Mada.

Možda mu samo treba čips s umakom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.