Ljubimac Torcide i Armade najavio Jadranski derbi koji može odlučiti prvaka

Foto: Ivo Čagalj/Pixell, Hina, HNK Rijeka

TOMISLAV ERCEG legenda je HNL-a. Ovaj sjajni napadač dio je hrvatske nogometne povijesti jer je s 97 postignutih golova peti na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca HNL-a.
 
Većinu tih golova zabio je za svoj Hajduk, u kojeg se uvijek vraćao, no Ercega se s radošću sjećaju i u Rijeci. Na Kantridi je odigrao samo jednu sezonu (2004./05.), no i to mu je bilo dovoljno da kupi Armadu i da svojim golovima donese naslov pobjednika Kupa. Također, Erceg je te sezone sa 17 postignutih golova bio i najbolji topnik HNL-a.
 
S ovom nogometnom legendom razgovarali smo o Jadranskom derbiju koji će se odigrati u subotu od 17 sati na Rujevici, a koji bi mogao biti presudan za rasplet ove super zanimljive završnice HNL-a.
 
Porazom od Lokomotive 1:0 u 32. kolu, Rijeka je potpuno zakomplicirala prvenstvo. Četiri kola prije kraja prednost Kekove momčadi pala je s osam na pet bodova i, do danas, lagodna situacija na vrhu tablice za njih se pretvorila u veliku dramu.
 
Jer Rijeka do kraja sezone ima kudikamo teži raspored od Zagrepčana. Riječani u sljedećem kolu igraju kod kuće protiv opuštenog i razigranog Hajduka, a potom idu na neugodno gostovanje u Koprivnicu. Nakon toga imaju lakši trening protiv Cibalije na Rujevici uoči velikog derbija na Maksimiru 27. svibnja.
 
Dinamo, s druge strane, večeras igra kod davljenika u Splitu, pa dočekuje Istru, a prije derbija mora na noge Osijeku.
 
Najmanje što Riječani moraju ostvariti sutra na Rujevici jest remi, s kojem bi u slučaju očekivanih bodova protiv Slavena i Cibalije na Maksimir došli s tri boda prednosti. Dinamo bi u tom slučaju trebao pobjedu s najmanje tri razlike kako bi osigurao novi naslov prvaka, s obzirom na to da je Rijeka trenutačno bolja u međusobnim dvobojima
 
Ako se na koncu ipak ovjenča titulom prvaka HNL-a, bit će to prvi put u klupskoj povijesti da je Rijeka osvojila jednu ligašku titulu u elitnom nogometnom razredu. Dosad su upisali tek pet drugih mjesta u HNL-u te dva četvrta i jedno peto u jugoslavenskoj prvoj ligi.
 
U svakom slučaju, nakon sutrašnjeg meča na Rujevici bit ćemo puno pametniji, a za najavu utakmice nismo mogli pronaći bolju osobu od Tomislava Ercega, čovjeka kojeg su obožavali i Torcida i Armada.
 
''Očekujem odličnu utakmicu u kojoj ćemo svi skupa uživati. Užasno me zanima ima li Rijeka snage da psihički prebrodi šok koji im se dogodio u prošlom kolu protiv Lokomotive, a posebno jer im na noge dolazi jedan novi Hajduk, pun samopouzdanja i s nevjerojatnim nizom odličnih rezultata. S porazom protiv Lokomotive Rijeka je sama sebi zakomplicirala stvari jer se sad moraju čupati protiv preporođenog Hajduka. Neće im biti lako, no uspiju li svaka im čast i mislim da će titula otići zasluženo u njihove ruke'', odmah na početku razgovora kazao nam je Erceg.
 
Rijeka je pobjedom protiv Lokomotive mogla već početi slaviti naslov, no momčad koja je goropadno igrala gotovo cijelu sezone u Kranjčevićevoj je poražena bez ispaljenog metka. Neki će reći da su igrači Rijeke, nenaviknuti na situaciju u kojoj mogu osvojiti naslov, jednostavno podlegli pritisku te da su zato odigrali onako loše. Erceg se slaže s tom tezom.
 
''Moguće. Stvarno su loše odigrali. Nije problem izgubiti utakmicu. Rijeka je cijelo prvenstvo odigrala bez poraza i jedan loš dan kad-tad je morao doći. Problem je što je taj poraz došao u nezgodnom trenutku. Međutim, po mom mišljenju su trebali drugačije odigrati završnicu utakmice. Kad su vidjeli da im ne ide, da će teško do gola, trebali su možda stati na loptu i barem sačuvati nulu. Ponavljam, Rijeka je odlična ekipa, ali možda im zaista nedostaje mentalitet pobjednika. Ipak, sve je u njihovim rukama i dalje, a utakmica protiv Hajduka bit će za Rijeku utakmica istine.''
 
Što se dogodilo s Hajdukom? Bijeli su već dva mjeseca bez poraza i to od dvoboja u Gradskom vrtu početkom ožujka. U devet utakmica ostvarili su šest pobjeda i tri remija, uz 22 postignuta i šest primljenih golova, s tim da su bili bolji protivnik u sva tri susreta s vodećim momčadima HNL-a. Osijek i Dinamo pali su s gol-razlikom 7:1, dok se Rijeka na Poljudu provukla remijem. Da je Hajduk ovako igrao na početku prvenstva, situacija na ljestvici bi bila znatno drugačija.
 
''Istina, Hajduk igra sjajno u nekoliko posljednjih kola. Bio sam na utakmici protiv Osijeka. Prvo poluvrijeme kako-tako, no u nastavku smo mogli uživati u sjajnom nogometu i fantastičnom Hajduku. Zabili smo pet komada, a mogli smo zabiti i još toliko. Šteta da se na početku sezone toliko puno griješilo. Sve je krenulo naopako. Najprije su makli Burića, koji je ipak donio neke pozitivne stvari u klub. Zatim je došao svima nama nepoznati trener koji je samo dijelio svima lekcije, a nikakav napredak nije donio. Dolaskom Carrilla puno se toga promijenilo. Svi koji su ga poznavali rekli su mi da čovjek zna. I to je dokazao. Svaki početak je težak. Čovjek je došao u novu sredinu, u klub u kojem puno toga nije štimalo i jasno je da mu je trebalo neko vrijeme za prilagodbu. Međutim, sad se vidi njegov potpis i Hajduk s onim što ima igra stvarno dobro.
 
 
Gledajte, Hajduk nema para, a bez para je nemoguće dovesti vrhunske igrače. To je činjenica. Igramo s onim što imamo i mislim da to djeluje jako dobro. Momci koji su došli pokazali su se kao pun pogodak i vjerujem da će ljudima u klubu ova sezona biti pouka da ne rade iste greške u novoj sezoni. Ne znam je li utakmica protiv Hajduka prava slika ove momčadi. Jer onako odigrati protiv Osijeka, koji je dobra ekipa, stvarno je bilo impresivno. Nadam se da je, pošto je Hajduk i u Maksimiru odigrao pravu utakmicu. Dinamo praktički nije stvorio niti jednu šansu i Hajduk je to dobio na zrelost. Sve je to lijepo, sad stvarno guštamo u Hajduku, međutim, nemojmo se zadovoljavati s tim. Hajduk nije klub koji se bori za treće mjesto. Hajduk se uvijek mora boriti za prvaka.''
 
Je li Rijeka na korak do naslova prvaka zbog svoje snage ili zbog slabosti Dinama?
 
''Rijeka je odličan klub koji funkcionira za hrvatske prilike na fantastičan način. Imaju istog trenera četiri godine. Imaju stabilne i iskusne igrače i ne rotiraju puno. S druge strane, Dinamo je ni kriv ni dužan opet u borbi za titulu. Osim protiv Cibalije i Intera koje su pobijedili uvjerljivo, cijelo prvenstvo se sa svima muče. Cijelu sezonu igraju blijedo, no opet su tu. To je taj mentalitet pobjednika o kojem sam pričao ranije. Nije to mala stvar.''
 
Misterij Franka Andrijaševića. Hajduku i Dinamu nije bio potreban, a u Rijeci je postao najbolji igrač lige. Kako to tumačite?
 
''U razloge zbog kojih je Franko otišao iz Hajduka neću ulaziti. Niti znam što se točno događalo niti se želim vraćati u prošlost. Što je bilo, bilo je. S druge strane, nije isto igrati u Hajduku ili Dinamu te u Rijeci. U Rijeci je pritisak puno manji. Ipak, bilo bi nepošteno pohvaliti Franka i sezonu koja je iza njega. 14 golova za veznog igrača velika je stvar.''
 
 
Legenda ste Hajduka, ali ste veliki trag ostavili i u Rijeci. Da su okolnosti drugačije, ne bih vas ni pitao za koga ćete sutra navijati jer bi odgovor bio jasan. No, remijem ili pobjedom Hajduka na Rujevici Dinamo, Hajdukov arhetipski rival, potpuno se vraća u igru. Hoćete li navijati sutra za Hajduk, pa makar to značilo da će Dinamo doći do nove titule, ili bi vam bilo draže da Rijeka dobije i osvoji naslov?
 
''Naravno da ću navijati za Hajduk. Svaka čast Rijeci, tamo sam proveo divnu godinu, zaista mi je bilo lijepo, ali ne mogu protiv sebe. Bilo bi glupo od mene da kažem da ću navijati za Rijeku samo da Dinamo ne dođe do naslova. Pitali ste me je li utakmica protiv Osijeka u prošlom kolu prava slika Hajduka. Sutra ćemo vidjeti. Momci tu utakmicu moraju odigrati pošteno, zbog sebe. Ne igraju je oni ni za Rijeku ni za Dinamo, igraju je za sebe i za Hajduk.''

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.