Lovren čeka priliku pored legende na zalasku i rugla Newcastlea

CRISTIANO MARQUES GOMES, poznatiji kao Cris i Jean-Alain Boumsong, zloglasniji kao "Newcastleova noćna mora" i "Bambi na ledu", su prema svim informacijama debelo ispred Dejana Lovrena u konkurenciji za mjesto obrambenim redovima Lyona. No, koliko je to utemeljeno?

Čini se ne baš, jer osim što se Lyon ne sprema iskrcati "desetak" milijuna eura za mladog Dinamovog braniča kako bi ovaj krasio klupu, pogled na "aktualni trenutak" nezamjenjivih centralnih braniča Lyona nudi razloge za vjeru u brzo Lovrenovo etabliranje u prvoj momčadi: Crisova situacija sluti na relativno brz oproštaj i medalju za zasluge - u lipnju su mu 33 godine i 2011. mu ističe ugovor, a 30-godišnji Boumsong će u anale francuskog nogometa ući kao jedan od najvećih neostvarenih talenata proteklog desetljeća.

Osim što dvojac centralnih braniča Lyona (svatko iz njegovog razloga) ne djeluje toliko "neprelazno" za igrača kojeg navodno žarko žele još Chelsea i Tottenham, pogledom na Lyonov roster očito je kako su im obrambeni redovi zabrinjavajuće deficitarni.

Policajac koji ne preže od potezanja "pendreka"

Branič koji je prije dolaska u Europu ime stvorio u slavnim klubovima u domovini (Corinthians i Cruzeiro) nije se baš proslavio u prvom dolasku na Stari kontinent - epizodu u Leverkusenu iz 2002. bi najradije zaboravio, ali se zato odmah po dolasku u Lyon nametnuo kao gazda na terenu i opravdao nadimak "policajac".

Ustvari, Cris je prije prelaska u Lyon (za 3 milijuna eura) pokazao zube na francuskim travnjacima - za trofejni klub iz Le Championnata je potpisao u kolovozu 2004. a par mjeseci prije se u Parizu zakačio s Thierryjem Henryjem na prijateljskoj utakmici reprezentacija.

Nema individualne i momčadske titule koju nakon toga Cris nije osvojio u Lyonu, čijom obranom suvereno zapovijeda već pet i pol godina. Osim četiri naslova prvaka i jednog francuskog kupa, redovno je bio u momčadi prvenstva, proglašavan je najboljim braničem lige, a France Fotball mu je dodijelio prestižni naslov "Zlatna zvijezda".

U reprezentaciji Brazila nije se uspio nametnuti u skladu s francuskom reputacijom, ali je krajem prošle godine ponovno pozvan u kadar nakon tri godine pauziranja od dresa Selecaa.

U čemu je onda kvaka, tj. Lovrenova šansa kada je u pitanju ovaj Lyonov legendarni Brazilac, za klub ništa manje zaslužan od slavnih sunarodnjaka Sonnyja Andersona i Juninha?

Godine nisu Crisov saveznik. Daleko od toga da je "star" za braniča, ali početkom lipnja puni 33, dok mu ugovor ističe sljedeće godine.

Boumsong: Newcastle je slavio kada ga se uspio riješiti

Kada se 2004. Jean-Alain Boumsong spremao kao slobodan igrač napustiti Auxerre, nije bilo velikog kluba u Europi koji ga nije želio dovesti. Nakon što je već obišao Anfield i fotografirao se u Liverpoolovom dresu, prevario je Houlliera i produljio do Glasgowa i Rangersa.

U nejakoj škotskoj ligi je igrao impresivno i već nakon pola sezone Newcastle ga dovodi za paprenih 8 milijuna funti. Dojam koji je ostavio igrajući za "Svrake" mogao bi se dočarati otprilike ovako: Ono što je navijačima Aston Ville bio i ostao Boško Balaban, to je pristalicama Newcastlea Boumsong". Uz bitnu razliku - dok je Balaban u Birminghamu promašio nekoliko zicera i uglavnom bio van terena, Boumsong je za status standardnog prvotimca uzvratio serijom kardinalnih grešaka i "igranjem za protivnike".

Times ga se sjetio prije nekoliko dana i postavio na čelo "tužne kolone": 10 najgorih pojačanja dovedenih u siječanjskom prijelaznom roku. Ismijavajući panične zimske kupnje, Newcastleova akvizicija je predstavljena ovim riječima: "Škotsku je napustio s velikom reputacijom, St James' Park sa podsmijehom koji mu je zvonio u ušima. Branič poznat po svojim "Bambi na ledu" predstavama prodan je Juventusu uz gubitak od gotovo pet milijuna funti".

Sezonu 2006/07 proveo je u Serie B u društvu s Robertom Kovačem a sljedeće sezone se vratio u Francusku, odnosno Lyon, kako bi bio bliže izborniku Domenechu i tako izborio mjesto u reprezentaciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.