HRVATSKI NOGOMETAŠI

Lovren se pita zašto ne igra. Odgovor je lagan

Foto: Getty Images / Guliver image

"STRPLJIV sam. Frustrira me što ne igram, borim se sa sobom i pitam se zašto je tako. Neke stvari prihvatim i idem dalje, ali svaki dan želim biti bolji na treningu”, ovaj je tjedan izjavio Dejan Lovren, koji je nakon ozljede izgubio svoje mjesto u početnoj momčadi Liverpoola.

Međutim, bez Lovrena u srcu obrane Liverpool je u posljednjih deset utakmica u Premier ligi primio samo jedan pogodak, a obrana djeluje čvrsto i kompaktno. Čini se da je njegov sada direktni konkurent, mladi Joe Gomez, zacementirao svoju poziciju. 

Kada se pogleda cijeli kontekst, nije ni čudno zašto je tako.

Lovren ozljedom dobio mjesto, ozljedom i izgubio

Na kraju prošle sezone, kada je započela Liverpoolova serija pobjeda u Premier ligi te kada su došli do trona u Ligi prvaka, mjesto centralnog braniča bio je učvrstio Joel Matip. Igrač kojem se Klopp divio još tijekom svog mandata u Borussiji oduvijek je pokazivao nevjerojatne fizičke osobine, a prošle je sezone konačno pokazao i potrebnu taktičku zrelost.

Na početku aktualne sezone Matip je nastavio biti prvotimac, ali onda se dogodila ozljeda koljena i teška rehabilitacija zbog koje se još nije na pravi način vratio treninzima. U osmom je kolu protiv Leicestera mjesto početnog stopera uz Van Dijka tako prisvojio Lovren te se situacija za hrvatskog reprezentativca tada činila idiličnom.

Međutim, s Lovrenom na terenu Liverpool je primio pogodak u svakoj osim jedne utakmice (protiv Bournemoutha), iako su nastavili pobjeđivati. No, tada je i Lovrena snašla ozljeda mišića te je izostao dva mjeseca.

Joe Gomez, nova engleska nada

Klopp je nakon ozljeda Matipa i Lovrena ostao bez opcija. Sretna je okolnost bila činjenica da su ozljede zaobišle Virgila van Dijka, ključnog čovjeka njihove obrane, ali njemačkom stručnjaku sasvim sigurno nije bilo lako u vatru gurnuti mladog Joea Gomeza.

Čini se da je igrač koji je, još kao tinejdžer, prije pet godina došao iz Charltona spreman napraviti korak dalje u svojoj karijeri. Iako bi često za Liverpool igrao i desnog bočnog, u posljednjih je desetak utakmica pokazao kako bi mogao biti baš pravi partner za Van Dijka.

Grafika za Index Sport: Sofa score

Kako grafika i pokazuje, Gomez je vrlo dobar u prvoj distribuciji lopte, a dodatne su mu kvalitete njegova brzina s loptom u nogama u tom istom procesu. Klopp je ove sezone pomaknuo i Hendersona prema desnoj strani, čime je upravo spona Gomez-Henderson, uz dodatak Alexandera Arnolda, postala ona preko koje lopta najčešće prelazi u novu fazu igre. 

Osim toga, Gomez se pokazao i kao vrlo solidan duel igrač, iako je po tom pitanju i dalje prilično lošiji od Van Dijka i Matipa. Ono što je pak krunski argument u njegovu korist je činjenica da je s njim u prvoj momčadi Liverpool u devet od 11 utakmica ostao netaknute mreže. Na tako malom uzorku to može biti i relativno slučajno - bolje reći ne toliko ovisno od igara samog Matipa - ali svakom će treneru svakako biti bitno.

Gomez je budućnost, Lovrenu će biti teško

Ono što vjerojatno i više ide u korist Gomeza je cjelokupna situacija u njegovoj karijeri. Od svih centralnih braniča on je najmlađi - tek su mu 22 godine - te igrač pred kojim je velika perspektiva. Već je osam puta nastupio za englesku reprezentaciju, a koliko god Premier liga bila internacionalna, malu će prednost dobiti domaći igrači.

Osim toga, karakteristikama je netko tko bi mogao najbolje nadopunjavati Van Dijkove kvalitete, s obzirom na to da je najbrži od svih stopera koje Klopp ima na raspolaganju. U posljednjih je desetak utakmica pokazao da stvari s njim mogu dobro funkcionirati i sada je vjerojatno baš on u pole position što se tiče Van Dijkovog sekundanta.

U slučaju da bi Klopp htio drugačiju taktičku varijantu, vjerojatno bi pred Lovrenom prednost dobio Matip kojeg Klopp - prema vlastitim riječima - idealizira još iz doba Bundeslige. 

Sve upućuje upravo na to da je nakon posljednjih desetak utakmica Lovren postao tek četvrti stoper Liverpoola i da bi ovo moglo biti ljeto kada bi trebao tražiti neka jamstva u vezi s vlastitim statusom. U slučaju da ih ne može dobiti, našao bi sasvim dovoljno ambicioznih klubova kojima je potreban stoper njegovog renomea.