NBA

Luka Dončić se pomirio sa sudbinom

Foto: Profimedia

LUKA DONČIĆ još nije odigrao posljednju utakmicu svoje četvrte NBA sezone, u kojoj se dokazao kao superzvijezda i odveo Dallas Maverickse dalje nego ikad. Prvi put su zajedno prošli prvu prepreku u doigravanju, a zatim iznenađujuće i drugu, ali će, prema svemu sudeći, zapeti na trećoj.

Ali u povijesti NBA doigravanja 146 puta se momčad našla u zaostatku 3:0, kakav je ima Dallas protiv Golden Statea. U 90 slučajeva izgubila je i četvrtu utakmicu, 42 momčadi dobile su jednu, 11 ih je dobilo sljedeće dvije utakmice, a tri su uspjele izboriti majstoricu. Ali nijedna nije potpuno preokrenula.

Prvi put opravdanje potražio u godinama

Nakon poraza u trećoj utakmici u Dallasu, Dončić je djelovao kao da se pomirio sa sudbinom i da trenutačno još nije kadar dobiti bitku koju nikad nitko u NBA ligi nije dobio, kao da mu je sada jedini cilj barem izbjeći "metlu" pred svojim navijačima i vratiti seriju u San Francisco, ali bez fantaziranja o povijesnom obratu.

"Prve tri četvrtine igrao sam vrlo loše. To je na meni. Još učim. Mislim da ću kad sezona završi, kad god to bude, pogledati unatrag i naučiti puno stvari. Ovo mi je prvo konferencijsko finale u NBA-u. Imam 23 godine, čovječe, moram još puno učiti", rekao je Dončić.

I dok je to savršeno realna procjena situacije, posebno zato što su njega i Mavse zaista rijetki vidjeli u finalu Zapada umjesto Phoenix Sunsa, kritičari su mu zamjerili da u mladosti traži opravdanja, pa i isticali kako je LeBron James vodio Cleveland u finale s 22 godine i nije se žalio na mladost.

Prije samo tjedan dana drukčije je govorio

Nije problem u tome što Dončić nije LeBron, nego u tome što nije onaj isti Dončić otprije samo tjedan dana. Bio je zaista veličanstven u preokretu protiv Phoenixa, najbolje momčadi regularnog dijela sezone, poigravao se njenim zvijezdama Chrisom Paulom i Devinom Bookerom.

Sunsi su vodili 2:0 u seriji, Dallas je izjednačio, a u petoj utakmici, koja je uvjerljivo pripala Phoenixu, Paul i Booker ismijavali su Slovenca i sprdali se s njim, između ostalog, poručili su mu da čeka svoje vrijeme. Kamere su ga snimile kako, koračajući unatrag, mrmlja: "Moje vrijeme je sad, ja ne čekam."

I stao je iza tih riječi u iduće dvije utakmice, u kojima je uništio Paula i Bookera te odveo Dallas do dvije uvjerljive pobjede te senzacionalnog plasmana u finale Zapada. "Nisam bio spreman za kraj sezone, još želim igrati", rekao je poslije majstorice.

Bježao je od lopte, nije imao snage sve sam

Tjedan dana kasnije čini se da je spreman. Uostalom, u prvoj utakmici serije protiv Warriorsa i igrao je kao da je spreman, postigavši "samo" 20 poena uz očajan šut 6/18 i čak sedam izgubljenih lopti. Češće nego ikad bježao je od lopte i povlačio se u kut prepuštajući organizaciju Jalenu Brunsonu ili Spenceru Dinwiddieju.

U drugoj utakmici je do poluvremena zabio 24 od svoja 42 koša i držao Mavse na +14 prije nego što su ih Warriorsi razmontirali u nastavku. U trećoj ga nigdje nije bilo tri četvrtine, u kojima je Golden State stvorio golemu prednost, pa se raspucao u beznačajnoj četvrtoj i ušminkao statistiku s 40 poena.

Ali ni u jednoj utakmici nije držao razinu u sve četiri četvrtine. Štoviše, u trećem je susretu Dallas bolje igrao i izgledao dok je Slovenac bio na klupi. U četvrtoj je smogao snage da ih odvede do pobjede i izbjegne "metlu", ali Mavsi još nikog nisu uvjerili da mogu dobiti još tri zaredom.

Warriorsi su se izvrsno pripremili za igru protiv Dončića i njihova je obrana značajan dio razloga za Lukin pad, ali ništa manji problem nije ni umor, koji je na njemu više nego vidljiv i razumljiv.  

Nitko nema toliko loptu u rukama kao Dončić

Kao prvo, Dončić je ove sezone u prosjeku igrao 35.4 minute po utakmici, po čemu je bio deveti u ligi i time jedan od njenih najopterećenijih igrača. Njegov usage rate (postotak napada koje završava šutom ili izgubljenom loptom) bio je 37.3%, najviši u cijeloj ligi, a dijelio je i 8.7 asistencija po utakmici (peti u ligi).

Zapravo, njegov ovosezonski usage rate osmi je najviši svih vremena, a svaka od njegove posljednje tri sezone je u top 20, što pokazuje koliko se Dončić troši na utakmicama, ali najveći pokazatelj je minutaža s loptom.

Dallas igra sporim ritmom u kojem Dončić dirigira momčadi, na duge posjede u kojima slovenski as važe i lomi obrane, tražeći "mismatcheve", najčešće u najboljim protivničkim napadačima. Mavsi su u prve dvije serije doigravanja imali posjed 22.4 minute u prosjeku, više od svih play-off momčadi, a Dončić je u prosjeku loptu imao u rukama čak 10 minuta. Takav stil igre iziskuje izuzetnu potrošnju i zahtijeva vrhunsku fizičku spremnost. A Dončić je sezonu započeo nespreman i to mu sad dolazi na naplatu. 

Slično se u karijeri događalo Jamesu Hardenu, koji je u Houstonu bio figura oko koje se sve vrti, a nikad nije stavljao naglasak na vrhunsku kondiciju. Tako je za njim dugačka povijest potpunog izgaranja u play-offu, a za Rocketsima raspadanja u serijama protiv Warriorsa kada se činilo da ih imaju u šakama.

Kako koordinirati odmor, pripreme za novu sezonu i dvije akcije s reprezentacijom?

Protekle su tri NBA sezone bile izuzetno naporne jer ih je zgusnula pandemija covida-19, a povrh svega prošlog je ljeta igrao prvo u kvalifikacijama, a zatim i na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je Sloveniju nizom junačkih izvedbi odveo na korak do medalje, do četvrtog mjesta.

Nakon toga se zapustio, prema vlastitom priznanju - previše. Iako je još vrlo mlad, tijelo je zahtijevalo odmor, a nova NBA sezona već je bila blizu. Čak ga je i trener Jason Kidd kritizirao zbog fizičkog stanja na početku sezone, što je Luka prihvatio i doveo se u red. Ali u njegovoj ulozi, uz potrošnju koju ona zahtijeva, vrhunska fizička baza na pripremama ključ je dugotrajnosti u doigravanju.

Bez obzira na to završi li serija protiv Warriorsa nakon pet, šest ili sedam utakmica, kada se Dončić prema vlastitoj najavi bude osvrtao na sezonu i učio iz nje, to će mu biti glavna lekcija. U tom će kontekstu biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se postaviti prema reprezentaciji.

Sloveniju u lipnju očekuju kvalifikacije za SP 2023. i utakmica s Hrvatskom, a u rujnu Eurobasket na kojem brani naslov prvaka. Nakon toga bi Dončić bez odmora morao na pripreme za novu NBA sezonu, u kojoj mu se neće smjeti ponoviti ovo što mu se događa sada.