HRVATSKA - MAĐARSKA

Mađari znaju što moraju spriječiti da bi izvukli bod na Poljudu

Foto: Getty Images / Guliver Image

MAĐARI su svjesni da će na večerašnjoj utakmici protiv Hrvatske na Poljudu (20:45) biti potpuni autsajderi i njihovi su mediji složni da bi bod bio ogroman uspjeh.

Njihov sportski list Nemzeti Sport analizirao je igru i rezultate hrvatske reprezentacije kako bi došao do zaključka kako do tog boda doći. I jedna stvar im je posebno zapela za oko.

"Hrvatska reprezentacija nije uvijek u stanju igrati na istoj razini i karakteriziraju je velike oscilacije", pišu Mađari i podsjećaju da je svjetski viceprvak u pobjedi u Slovačkoj 4:0 imao čak 31 udarac na gol, u remiju kod Azerbajdžana 21, a u porazu u Mađarskoj samo 10.

Hrvatska slabije protivnike lomi drugim golom, u protivnom joj pada koncentracija

No ključnim smatraju razdoblje nakon što Hrvatska zabije prvi gol. Ako nakon njega uskoro ne postigne i drugi, Hrvatska ima tendenciju opustiti se protiv slabijih protivnika, kojima takav pristup onda ostavlja mogućnost za osvajanje boda nekom iznenadnom akcijom.

"Ako ne prelome utakmicu brzim drugim golom, pada im koncentracija, rade više pogrešaka i više ne igraju kao da je 0:0. Tako je bilo u Bakuu, tako je bilo u Budimpešti, tako je bilo i protiv Finske u kvalifikacijama za SP u Rusiji. S druge strane, i Wales i Slovačku slomili su drugim golom na samom početku drugog poluvremena", analizira Nemzeti Sport i dodaje da su izuzetak situacije u kojima Hrvatska prvi gol postigne tek u završnici, kao 2017. protiv Kosova, pa ipak do kraja uspije zadržati koncentraciju i vodstvo.

U analizi se spominje i nedavni okršaj hrvatskog i mađarskog predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Dinamo je u prvoj utakmici poveo u 7. minuti, ali prednost nije povećavao pa je Ferencvaros izjednačio u 76. golom Sigera, koji bi trebao igrati i danas na Poljudu. U uzvratu je Dinamo bio superuvjerljiv, pobijedio je 4:0, i baš kako običava i naša reprezentacija, protivnika slomio drugim golom odmah nakon odmora.

Od Hrvatske nisu izgubili već 15 godina

Druga stvar u koju se Mađari uzdaju je povijest međusobnih susreta. Iako se većinom radilo o prijateljskim utakmicama, Mađarska zapravo ima sasvim pristojan skor protiv puno uglednije Hrvatske. U osam utakmica izgubila je samo triput, čak je četiri puta remizirala, a posljednji poraz doživjela je još prije 15 godina.

U kvalifikacijama za SP u Njemačkoj Mađari su u Zagrebu stradali 3:0 u rujnu 2004., ali godinu dana kasnije su u istim kvalifikacijama kod kuće izvukli 0:0. Nakon toga uslijedila su dva remija 1:1 u prijateljskim utakmicama, a u osmom pokušaju i posljednjem susretu, u ožujku, su u Budimpešti stigli do prve pobjede (2:1).

Na Poljudu su mađarski klubovi dobro prolazili. Sjetite se Debrecena

Konačno, Neszmetisport spominje i tradicionalno loše rezultate Hrvatske na Poljudu, na kojem je pobijedila samo jedanput u 12 pokušaja. Svjesni su da su gosti mahom bili puno moćnije reprezentacije od njihove, ali su izvukli još jedan kuriozitet Poljuda.

Na splitskom stadionu su triput gostovali i mađarski klubovi u europskim kvalifikacijama i nikad nisu izgubili, barem ne u 90 minuta. Ferencvaros je 2001. na Poljudu odigrao 0:0, koliko je bilo i u prvoj utakmici, ali Hajduk je prošao na penale. Preostala dva mađarska kluba bila su uspješnija, Dunaffer je 2000. slavio 2:0, a teško će ijedan navijač Hajduka zaboraviti blamažu koju je Splićanima priuštio Debrecen kad je 2005. nakon 3:0 iz Mađarske u Splitu pobijedio čak 5:0.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.