Mamić poseban gost Final foura Eurolige: Berlin i navijači Albe zauvijek će biti u mom srcu

MATEJ MAMIĆ, sportski direktor Kk Cedevita i bivši hrvatski košarkaš, ovoga će tjedna biti poseban gost na završnom turniru košarkaške Eurolige koji se igra u Berlinu.

Boljim poznavateljima košarke sasvim je jasno zašto je baš on pozvan u glavni njemački grad na oglede najboljih europskih momčadi. Mamić je bio apsolutno omiljeni igrač navijača Albe te kapetan momčadi kada mu se dogodio teška ozljeda na utakmici njemačkog prvenstva zbog koje je morao prekinuti karijeru.. Pad na parket je uzrokovao totalnu paralizu te je hrvatski košarkaš krenuo u borbu za svoje ozdravljenje u kojoj je na kraju izašao kao pobjednik.

Službene stranice Eurolige objavile su intervju u s Matejom Mamićem povodom njegova ponovnog dolaska u grad u kojem jekošarkaška legenda. Pišu tako o Mamićevoj karijeri, putu od Splita preko Rijeke i Galatasarayja do zagrebačke Cibone s kojom je u Euroligi dvije sezone za redom ušao u Top 16. Iako je s Vukovima ostvario velike uspjehe te je u svakoj utakmici ostavljao srce na parketu i za hrvatsku košarkašku reprezentaciju, Mamić je najdublji trag ostavio u berlinskoj Albi u kojoj je postao apsolutna legenda kluba i prije svoje ozljede.

"Najteže je bilo ne igrati Euroligu koju sam igrao četiri godine za redom. No, znao sam da je Alba jedna od najboljih europskih momčadi što se tiče organizacije kluba. Svi su mi govorili nećeš pogriješiti potpišeš li za Albu. Ubrzo sam se uvjerio koliko je Berlin predivan grad, a Alba sjajan klub", evocira Mamić uspomene na vrijeme kada je prešao u njemačku momčad.

Navijači su ga odmah prihvatili, bio je omiljeniji igrač prvenstveno zbog svoje požrtvovnosti i zalaganja u svakoj utakmici. Uskoro mu je dodijeljena i kapetanska traka.

Baš kada je sve bilo idilično dogodila se kobna ozljeda. Izgubio je ravnotežu te udario glavom u parket. Utakmica je prekinuta, Mamić je prebačen helikopterom u bolnicu. Prisjeća se kako je tekao oporavak i koliko su mu navijači pomogli.

"Prošlo je negdje 15 do 20 dana prije nego li sam mogao u invalidska kolica kada sam se prvi puta s njima susreo. Dali su mi razne poruke podrške, na jednoj je bilo šest tisuća potpisa navijača Albe. Ipak, najviše mi je u sjećanju ostala slika s utakmice ULEB kupa kada su navijači napravili brojne transparente u kojima su me podržavali. To je bilo svega tri dana nakon ozljede. Ova slika s te utakmice mi je bila inspiracija kada se moj oporavak nije razvijao u željenom smjeru i kada sam bio potišten".

Tri mjeseca kasnije vratio se hodajući na utakmicu Albe, doživio ovacije i još jednom dokazao da je apsolutna legenda kluba.

"Svi su htjeli sa mnom razgovarati, bilo je nevjerojatno. Sve to što mi se dogodilo, dogodilo se kada sam igrao najbolju košarku i bio kapetan momčadi. No navijači su mi pomogli kada sam zadobio ozljedu izvući se iz te situacije. To nikada neću zaboraviti. Berlin će zauvijek biti u mojem srcu. Zauvijek", završio je Matej Mamić u intervjuu stranicama Eurolige.

M.Š.
Foto: jamd.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.