Maminja slomila politika: "Imate pravo, sve je ovo veliki cirkus"

TREBALO je rekapitulirati dan. U Hajduku su zadovoljno trljali ruke, iako je negdje ostala sumnja da su već prije dobili znak za početak proslave. U Maksimirskoj, otprilike u isto vrijeme, Zdravko Mamić priznaje da odustaje od borbe. Zaraćene strane (iako će mnogi nerado posegnuti za stanjem "biti u ratu", jer "sve se odluke donose za dobrobit hrvatskih klubova") svojim su raspoloženjima, makar ona bila sasvim oprečna, otkrili onima koji su još sumnjali da moć nije u njihovim rukama. Drama o stranim sucima odigrala se na višoj razini.

Mamić nije izgubio samo jednu bitku. Kada je tijekom sjednice uvidio da Savez prihvaćanjem molbe pet hrvatskih drugoligaša za nastupanjem u susjednim županijama sljedeće sezone najavljuje da će se Liga 16 dogoditi, Maminjo je i službeno ostao sam protiv svih.

Novinari su ispod zapadne tribine Maksimira strpljivo čekali kraj zasjedanja Izvršnog odbora, ovog puta Dinamova. Zdravko Mamić izašao je među posljednjima, pred novinarima su već prodefilirali kadrovi za odnose s javnošću i tehnička pitanja

"Ne možemo reagirati na neku odluku koja nije donesena. Mi smo dali zahtjev na koji nije formalno-pravno odgovoreno, a vi sami možete iščitati da je odgovoreno na drugi način. Ničemu se ne nadamo, samo vjera u sebe i u svoje kljuse", istaknuo je raspoloženje modrih predsjednik Mirko Barišić.

"Da na svojoj strani imam 30 posto medija, imali bi najzlatniji nogomet"

Mamić je samo potvrdio stav kluba koji popušta pred Hajdukom. Splićani polako, ali sigurno osvajaju njegovo tlo.

"Ne pričam dva mjeseca i nisam odlučio pričati, možda u vrijeme sljedeće korizme... Već sam rekao, ono što ja govorim nije bitno. To nije protest, ali sam shvatio nakon sto godina da nije bitno to što kažem"

Maminjo je slomljen napustio prostorije u Sheratonu.

"Da imam vas 30 posto medija kao saveznike ja bih uredio nogomet da bi bio najzlatniji na svijetu. Vi koji ste najvažniji, nemam vašu podršku na bazi istine. Sve vas poštujem i volim, ali zašto ću pričati i o čemu? Mogu postati samo dio toga".

"Otkako sam danas izašao iz sale, to je za mene gotovo. Valjda je važno da na zadnjih pet utakmica imaš prekid od 10 do 12 minuta, to je problem koji treba riješiti. Moja jedna ili sedam rečenica neće ništa promijeniti".

Dinamo se igrački ne predaje

Stvari su puno dublje, puno je gladnih usta oko hrvatskog nogometa, puno osobnih interesa.  I puno politikanstva.

"Danas je 27. travnja, u četvrtak je zadnji dan za licenciranje. Za sada ima pet licenci, a u četvrtak će ih biti 18. Što je to što se može napraviti u tri dana, a nije napravljeno u zadnjih godinu dana? Ovaj ima ovog prijatelja, ovaj ima onog prijatelja, ovaj dobiva poene u politici, ovome je bitno za izbore. Sve je bespredmetno, o čemu razgovaramo?

Na kraju je Mamić odlučio da Dinamo nastavlja borbu na nogometnom travnjaku.

"Igrački se Dinamo ne predaje, a ovo uopće više nije tema"

Grgić: Moramo biti odgovorni kakvu poruku šaljemo u svijet

Indikativna je činjenica izostanak Branka Grgića sa sjednice odbora HNS-a. Bilo je logično da će bivši predsjednik Hajduka doći i gorljivo zastupati interese Hajduka, kao što je to proteklih dana izrazio kroz medije. Preciznije, državni tajnik za turizam izrekao je stav o sramotnoj inicijativi za dovođenje stranih sudaca, koja bi za posljedicu imala izjednačenje s nulom sudačke komisije. Koja je, usputno rečeno,

Grgić se nije pojavio, jedan je od osmorice koja su se opravdala. Moglo se protumačiti da za Hajduk stvari idu prema planu, dočim se Grgić nije pojavio. No, istina je uvijek negdje između.

"Nisam trebao doći braniti interese Hajduka. Tu se radi o interesu hrvatskog nogometa. Ako sudačka organizacija želi strane suce, onda je apsurd da ona uopće postoji!", kaže nam Grgić, koji je opravdao svoj nedolazak i istaknuo malu primjedbu organizaciji, jer "bi bilo bolje da se ranije šalju pozivi za sjednice".

U trenutku dok smo razgovarali još je zbrajao prepričane dojmove iz Sheratona.

"U pravu ste, kada pogledate što se tamo događalo, izgledamo kao jedan veliki cirkus. Moramo se izdignuti iznad sitnijih osobnih interesa, moramo biti odgovorni kakvu poruku šaljemo u svijet. Kakvi smo to ako ne možemo organizirati vlastitu ligu i nogomet u zemlji".

"Ne trebamo jedni druge optuživati, već se hladne glave izdignuti kako ne bi iritirali javnost. Javnost shvaća poruku da se događa nešto nenormalno. Priča se samo o tome je li sudac kriv. Nitko ne priča o prekrasnom golu Ibričića ili golovima Slepičke"

Dea Redžić, Marko Štefelić
Foto: Cropix, G.Mehkek, D.Sopta, Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.