Mateo Kovačić bit će pun pogodak za City

Foto: EPA

MATEO KOVAČIĆ je korak do Manchester Cityja. Dogovaraju se posljednji detalji prelaska iz prenapučene momčadi Chelseaja u redove engleskog prvaka, a osnovno pitanje koje se postavlja je ono o njegovom utjecaju na novu momčad.

Hrvatski reprezentativac koji je prije točno 30 dana ušao u 30. godinu od svog je debija u redovima Dinama 2010. bio dio rostera tri velikana. Transfer u Inter stavio je na njegova leđa veliko breme očekivanja u izgradnji nove generacije Nerrazura.

Ta očekivanja ispunjena su tek djelomično. U momčadi Milana pokazao je kako se radi o igraču na čijim se vještinama može koncipirati vezni red. Unatoč tome, izvedbe mu nisu bile toliko konzistentne da bi bio zadržan dugoročno. Čim je stigla ponuda iz Madrida, Mateo je preselio u Real.

Pravovremena suradnja

Gledajući iz perspektive trofeja, Kovačić je u glavnom gradu Španjolske osvojio sve što se moglo osvojiti. No fokusiramo li se na njegovu igru, jasno je da je u Kraljevskom klubu bio jedan od prvih igrača s klupe.

Uloga na lijevoj strani veznog reda u pokrivanju terena i brzoj progresiji s loptom u nogama bila je jasno definirana, ali za samu momčad i donekle sekundarna. Osnovni mehanizmi Reala nisu bili prilagođeni za njega kao prvotimca.

Zato ne čudi što je već nakon tri sezone posuđen u redove Chelseaja i samo godinu nakon toga u Londonu pronašao svoj stalni dom. Njegova stabilnost se očitovala i u poziciji koju je vrlo brzo zauzeo u prvoj momčadi. Na početku je bilo više rotacija, ali njegovo mjesto na terenu s vremenom je postajalo sve stabilnije.

Sezona koja je za nama predstavljala je totalni kaos u njegovoj momčadi, a tu se i Mateo malo pogubio. Njegove predstave nisu bile loše, ali čitava momčad nije uspjela stabilizirati stil igre, pa tako ni on nije bio toliko dobar kao ranije.

Kriza u vlasničkoj strukturi i upravljanju te promjena dvojice trenera ove sezone jasni su indikatori pogubljenosti Plavih iz zapadnog Londona. Kao što su pale dionice momčadi u ligaškom natjecanju, tako je i gotovo automatski pala vrijednost velikog broja igrača, pa tako i Matea Kovačića.

Manchester City je zbog toga ugrabio hrvatskog veznjaka u pravom trenutku. Iza njega je tek jedna slabija sezona, a vještine koje ga krase zapravo nisu nestale, nego nije bilo nikoga da ih iskoristi. Ovim prelaskom prvaci riskiraju minimalno, kako financijski tako i igrački, a dobitak bi mogao biti monumentalan.

Vještine koje Kovačić donosi

Od njegovih najranijih seniorskih dana, kada je imao 17 godina, posjeduje vještine koje ga i dalje krase. To su strašna fizička moć u duelu, izvanredno dug korak, sjajan dribling i mogućnost proigravanja suigrača u protivničkoj zadnjoj trećini.

Imajući sve to na umu, ne čudi da je Kovačić već godinama jedan od najuspješnijih veznih duel igrača Premier lige te figura koja je u stanju progresivnim nošenjima razbijati strukture protivnika. Njegova uloga u reprezentaciji ipak je nešto drugačija.

Nogomet koji Hrvatska igra i otprije stupanja Zlatka Dalića na klupu fokusiran je na druge mehanizme i vještine drugih igrača, poglavito Luke Modrića, svojevremeno Ivana Rakitića te krilnih pozicija koliko god je to moguće.

U toj seriji za njega nepovoljnih uvjeta, u kojima se od njega očekuje da radi ono u čemu nije najbolji, Kovačić se snalazio bolje nego što bi se moglo očekivati. To, naravno, nije bilo dovoljno u usporedbi s njegovim talentom, ali i dalje je njegova kvaliteta bila nepobitna.

Javnost i stručnjaci očekivali su eksploziju talenta samu po sebi, ali to u uvjetima u kojima njegovo pozicioniranje nije u skladu s vještinama nije bilo moguće. Tek bi ponekad, najčešće kad na terenu ne bi bilo Modrića, uspio pokazati svoju svjetsku klasu.

U trenucima u kojima je napad hrvatske reprezentacije težio vertikalnosti i snažnoj duel igri, poput utakmice za 3. mjesto u Kataru protiv Maroka, vidjeli smo što Mateo može. I tada nam je trebalo biti apsolutno jasno da on ovisi o kontekstu igre.

U redovima Plavih iz Londona upravo je to bilo evidentno. Kad mu je pronađeno mjesto malo dublje s lijeve strane veznog reda i kad je dobio odgovornost u brzim izlascima te pokrivanju protivničke tranzicije, postalo je jasno da njegova vještina nije iščezla.

Cityju treba Kovačić za nastavak dominacije

Dodamo li u jednadžbu stil igre Manchester Cityja i njegove promjene u kadru (prvenstveno odlazak Ilkaya Gundogana), slika o njegovoj ulozi postaje izoštrena do prave rezolucije.

Pojednostavljeno gledano, tri su momenta ključna u igri veznog igrača u ovom sustavu Pepa Guardiole, kretanje (vertikalno i lateralno), progresija s loptom i pokrivanje ključnih zona u defenzivnom bloku.

U prvom dijelu Kovačić sjajno zadovoljava kriterije. Naime, koliko god preciznost dodavanja bila važna u gušenju protivnika, ona proizlazi iz uređenih špranci kretanja igrača. Mogli smo to najplastičnije vidjeti protiv Real Madrida. Čitavo prvo poluvrijeme druge utakmice činilo se da igrači domaćina jedni drugima odlažu lopte u opasnim zonama iz neposredne blizine.

Kod takvih pojava ne radi se samo o povlačenju protivnika u duboki blok već i o postavljanju Cityja ispred i unutar tog bloka. Mateo Kovačić ima sve fizičke i taktičke odlike u tom pogledu. Progresija s loptom nešto je što se ne čini toliko evidentnim u Guardiolinom sustavu zbog već navedenog mnoštva dodavanja u ključnim zonama.

Međutim, izlazak njegove momčadi iz bloka na svojoj polovici prema nepostavljenoj obrani protivnika ili iznošenje koje je ove sezone prezentirao John Stones ključno je za sustav. Teško je pronaći i nekoliko boljih igrača od Kovačića u tom aspektu igre.

Pokrivanje rupa u defenzivnoj tranziciji i bloku bit će najveći dobitak koji City može ostvariti bivšim veznjakom Dinama, Intera, Reala i Chelseaja. Njegove fizičke karakteristike, pravovremeni ulazak u duel i pokrivanje prostora bit će ogromni dobici za Građane.

U kompetitivnim utakmica protiv doraslih protivnika Cityju je najveći problem bio trčanje suparnika u leđa ili probijanje kroz half-space zone. Možete biti sigurni da će s Kovačićem upravo tu doći do značajnog poboljšanja.

Konačno, uzevši u obzir sve navedene faktore, ovaj brak mogao bi se pokazati jednim od najboljih poteza Manchester Cityja u nadolazećem prijelaznom roku. Proces je jasno utemeljen, vrijednost jasna, potrebe definirane te Mateu Kovačiću ostaje na terenu pokazati ono što se od njega očekuje.