Menadžer koji je u Dinamo doveo Belinha: Kad sam ga prvi put vidio, nisam vjerovao

Foto: Privatni album

U JEKU borbe za prevlast u Dinamu u Maksimir je stigao 14-godišnji brazilski klinac za kojega se ljudi oko njega kunu da bi mogao postati veliki igrač. Rafael Gomes Cirino nadimka Belinho stigao je u Dinamovu nogometnu školu iz Novog Vinodolskog u kojem je bio nešto više od pola godine. Belinho je u Hrvatsku došao posredstvom poznatog hrvatskog menadžera Andyja Bare i njegova brata Dennyja, a dotad je živio u Brazilu i igrao za Vasco da Gamu.

"Prevelika priča se stvorila oko tog dječaka, pomalo i suluda. Potpuno nepotrebno na dijete se stavlja golemi pritisak, što može trajno ostaviti traga na njemu. On je ogroman talent, čudo od klinca, ali pred njim je jako, jako dug put da postane veliki igrač", kaže nam Denny koji je objasnio kako je došlo do Belinhova dolaska u Hrvatsku:

Tragična obiteljska priča

"Ja sam često u Južnoj Americi u kojoj tražim mlade i talentirane igrače i tako sam čuo za Belinha. Stupio sam u kontakt s njegovim ocem Misaelom koji mi je rekao da mu je supruga teško bolesna, da nemaju novca i da bi on bio spreman preseliti se u Hrvatsku i raditi kako bi obitelji mogao slati novac. 

Našli smo mu posao kod prijatelja u građevinskoj firmi i on je u ožujku prošle godine došao u Novi Vinodolski. Nažalost, supruga mu je preminula i rekao mi je da četvero djece u Brazilu neće moći prehraniti ako se vrati. Predložili smo mu da ih dovede ovamo, da Belinha upišemo u lokalnu nogometnu školu i klinci su došli nakon par mjeseci."

U medijima se pojavila priča da je Dinamo dugo pratio Belinha i da ga je htio duže vrijeme, ali Denny Bara je to demantirao i rekao da se Dinamo u kontekstu Belinha uopće nije spominjao niti je hrvatski prvak imao ikakve veze s mališanom.

O Dinamu nije bilo ni govora

"Još dok sam bio u Brazilu, o Dinamu nije bilo govora. Kad je Belinho počeo igrati u Vinodolskom, jasno da se odmah proširila priča o tom nevjerojatnom klincu koji potpuno iskače izvan svih gabarita. Željeli su ga neki klubovi iz Dalmacije, onda se javio i Dinamo, ali Misael uopće na prvu nije želio da njegov sin ide u Zagreb.

Rekao mi je da im je lijepo u Novom Vinodolskom, da mali igra, a da on ima posao. Mi ga, naravno, ni na što nismo nagovarali, ali mu je onda šef rekao da mu posao može naći i u Zagrebu ako će to omogućiti Belinhu da se razvija i napreduje. Tako je došao u Dinamo koji ga je registrirao. Belinho je sretan, on je već i naučio hrvatski pa se može sporazumijevati i ima puno prostora za napredak. 

No, konkurencija u njegovu godištu u Dinamu je strašna, ima par baš sjajnih klinaca. Dječak ima jako puno prostora da se razvije, ali može se dogoditi da nikad ne realizira svoj ogroman potencijal, po čemu ne bi bio ni prvi ni zadnji", kaže Denny.

Uspoređuju ga s Neymarom i Ronaldinhom

Na YouTubeu ima niz videa nevjerojatnih poteza novog Dinamova igrača koji puno starije igrače od sebe prolazi kao čunjeve, neodoljivo podsjećajući na Neymara ili Ronaldinha s kojima ga u Brazilu već uspoređuju.

"Gledao sam puno igrača po Brazilu i Južnoj Americi, ali tako nešto nikad nisam vidio. On je u svojem godištu igrač s drugog planeta, izvanserijski talent. Kad sam ga vidio prvi put, nazvao sam Andyja i nisam uopće znao kako da mu opišem Belinha. Nešto nevjerojatno.

Mi inače ne radimo s tako mladim igračima koji su u biti djeca, ali ovo je bio specifičan slučaj, pogotovo i zbog loše obiteljske situacije. Željeli smo pomoći ocu, a i dovesti Belinha ovdje da nam bude bliže. Kamo sreće da postane novi Dani Olmo koji obožava Hrvatsku", zaključio je Denny.