LEO MESSI

Messi je u dresu Argentine vrlo incidentan tip. Zna to dobro i Ivan Strinić

Foto: Getty Images / Guliver Image

REPREZENTACIJE Argentine i Urugvaja jučer su u Tel Avivu odigrale prijateljsku utakmicu koja je završila prijateljskim rezultatom 2:2, ali na terenu nisu vladali tako prijateljski odnosi.

Krajem prvog poluvremena došlo je do incidenta u kojem su se sukobili Edinson Cavani i Leo Messi. Cavani se želio i potući, a Messi mu je navodno odgovorio: "Može, kad god hoćeš."

Rastavili su ih suigrači, ali samo nakratko jer je u tunelu prema svlačionica opet zaiskrilo među ovim dvojcem pa su opet morali reagirati igrači koji su bili u blizini.

Messi ima praktički neokaljanu reputaciju što se tiče ponašanja na terenu. Za razliku od Cristiana Ronalda, kojem se svako malo spočitavaju bahatost ili gestikuliranje na terenu, Argentinca većina nogometnih fanova smatra pravim anđelom.

No je li to tako? Možda Messi nema običaj sam izazivati sukobe, ali ih se definitivno ne boji, pogotovo u dresu Argentine u kojem osjeća još veću odgovornost.

Portal Give Me Sport izdvojio je osam situacija iz Messijeve karijere u kojima je pokazao svoju opaku stranu, a u jednoj se našao i hrvatski reprezentativac Ivan Strinić.

Crveni karton na debiju za Argentinu

Ondašnji izbornik Jose Pekerman Messiju je prvu priliku u A reprezentaciji Argentine dao dok mu je bilo 18 godina, 17. kolovoza 2005. protiv Mađarske u Budimpešti. Ušao je u igru u 63. minuti, a već dvije minute kasnije morao je van. Vilmos Vanczak ga je povlačio za dres, a Messi se pokušao othrvati zamahnuvši rukom. Mađar se srušio, sudac je procijenio da ga je Messi namjerno udario laktom te ga je uplakanog poslao u svlačionicu.

Posebno je nervozan na Copa Americi

U ljeto 2011. u prvoj utakmici skupine na Copa Americi Argentina je igrala protiv Bolivije. Ronald Raldes zagradio je loptu od Messija, koji ga je zatim odgurnuo. Nakon toga jedan drugome su se unosili u lice i svašta si izgovorili dok nije intervenirao Esteban Cambiasso i odstranio Bolivijca.

Repriza pet godina kasnije

Opet u dresu Argentine, opet protiv Bolivije, Messi se našao u sličnom sukobu s Jhasmanijem Camposom, koji je Lea zaustavio grubim prekršajem nakon što je prodao fintu njegovu suigraču. Messi je ustao i unio mu se u lice, nakon čega je počelo naguravanje, ali brzo su ih razdvojili suigrači. Messiju je tada jednostavno dodijalo primati udarce sa svih strana, ali Campos je ustvrdio da ih je zaslužio jer je "nepotrebnim potezima ismijavao njegove suigrače, što igrač njegova talenta ne bi smio raditi".

Odgurao nogu Ivana Strinića

Na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Rusiji Hrvatska je u skupini razbila Argentinu 3:0 pa je razumljivo da je Messi bio nervozan. Nakon što je oduzeo loptu Ivanu Striniću, naš lijevi bek ga je oborio, a zatim se i sam sapleo preko njegovih nogu i pao na tlo. Njegova noga ostala je podignuta u zraku te je blokirala put Argentincu, koji je taman ustao. Messi ju je grubo odgurnuo i nastavio svojim putem.

"Uvijek se pretvara da je drag i skroman, ali potpuno je drukčiji. Ne samo što je mene udario nego i kad je njegov prijatelj Rakitić ostao ležati ozlijeđen, nije ispucao loptu u aut iako je kapetan", rekao je Strinić poslije utakmice.

 

Zakačio se s Pitbulom

Čileanac Gary Medel jedan je od najopakijih južnoameričkih igrača, što dokazuje i njegov nadimak Pitbul. To nije spriječilo Messija da uđe u sukob s njim. Nakon što ga je Medel majstorski zagradio, isfrustrirani Leo ga je odgurnuo, što je pak izazvalo Čileanca koji ga je počeo udarati prsima o prsa. Obojica su zaradila crveni karton.

Poludio na suca zbog isključenja suigrača

Baš poput Messija, i Paulo Dybala isključen je na debiju za argentinsku reprezentaciju. Messi je smatrao da je crveni karton apsolutno pretjerana kazna te se nakon završetka poluvremena izvikao na suca, koji ga, za divno čudo, nije kaznio ni žutim kartonom. Dybala je poslije susreta potvrdio da mu je Messi rekao kako isključenje nije njegova krivnja, nego sučeva greška.

Izvrijeđao sve nakon ispadanja s Copa Americe

Nakon što je Argentina ovog ljeta ispala u polufinalu Copa Americe od Brazila, Messi je izvrijeđao suce. "Radili su puno sranja, a nisu ni provjeravali VAR, to je nevjerojatno. Sudili su svaki minimalni kontakt za Brazil i takva sranja su nam bila distrakcija", govorio je Messi.

Nekoliko dana kasnije, u utakmici za treće mjesto s Čileom, dobio je crveni karton, opet zbog sukoba s Garyjem Medelom, a tada je otišao i korak dalje te je optužio CONMEBOL za korupciju. "Ne moramo biti dio ove korupcije. Pokazivali su nam manjak poštovanja tijekom cijelog turnira. Nažalost, korupcija i suci ne dopuštaju ljudima da uživaju u nogometu. Uništili su ga. Mislim da je prvenstvo namješteno da ga Brazil osvoji", rešetao je Messi.

Iako se nagađalo da će zbog ove tirade dobiti čak dvije godine suspenzije, naposljetku je kažnjen sa simboličnih 1500 dolara i jednom utakmicom neigranja.

Rekao brazilskom izborniku da začepi

Za kraj je Give Me Sport izdvojio situaciju s prijateljske utakmice protiv Brazila prošlog petka, koju je Argentina Messijevim golom dobila 1:0. U jednom trenutku kamere su ga uhvatile kako gestikulira prema brazilskom izborniku Titeu prstom na usnima te pokretima rukom koji simboliziraju brbljanje.

"Žalio sam se da je Messi trebao dobiti žuti karton, a on mi je rekao da začepim pa sam ja njemu rekao da on začepi", ispričao je Tite, a Thiago Silva se kasnije obrušio na njegov kućni odgoj jer ne bi smio starcu govoriti da umukne.

Znao je Messi puknuti i u Barceloni, pa čak i na vlastite suigrače, poput Davida Ville, ali s obzirom na broj ispada u odnosu na količinu utakmica, u klubu je ipak puno mirniji. Očito pritisak igranja za reprezentaciju s kojom još ništa nije osvojio ostavlja traga na njegovim živcima, ali isto tako se može zaključiti da je puno strastveniji u dresu Argentine nego Barcelone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.