HNL

Mijo Caktaš, najbolji igrač Hajduka

Foto: Pixsell / Ivo Čagalj

HAJDUK je morao pobijediti Inter na Poljudu i iskoristiti kiks Gorice s kojom se tuče za Europu. Bez Mije Caktaša, bila bi to nemoguća misija za Hajduk. Caktaš je ključni igrač Hajduka koji momčad vuče prema Europi. 

Protiv Intera nije krenulo prema planu. Hajduk je primio pogodak nakon tragikomične situacije u obrani, kada su Ismajli i Svatok loše komunicirali s golmanom Posavcem pa je ukrajinski stoper pored zbunjenog vratara zabio autogol. Inter je uzvratio jednakom mjerom, nakon 20 minuta Muhar je glavom zabio u vlastitu mrežu. Nakon nervoznog početka, Hajduk je zaigrao bolje, a mirnoću je donio Mijo Caktaš. 

Uslijedio je preokret, s Caktašem u glavnoj ulozi. Tudor je ubacio s desne strane, a Caktaš trzajem glave s 12 metara neobranjivo zabio za 2:1. Utakmicu je riješio zakucavanjem nakon kornera u 71. minuti.

Splićani imaju tri boda prednosti ispred Gorice u borbi za četvrto mjesto, zadnje koje vodi u kvalifikacije za Europa ligu. Uzak je krug imena na koja se Hajduk mogao osloniti u ovoj mučnoj i rezultatski poraznoj sezoni, ali Caktaš je iskočio kao jedan od njih. A prije svega pola godine, bivši trener Zoran Vulić skinuo mu je kapetansku traku s ruke. Prigovarali su mu zbog visoke plaće, nisu mu vjerovali, a on je na kraju postao najbolji strijelac Hajduka. Golovima je spasio ekipu koja nema pravog napadača i za Dinamom zaostaje 26 bodova. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

26-godišnji Splićanin zabio je 14 golova ove sezone u HNL-u i približio se Mirku Mariću na gol zaostatka, dok mu Jakov Puljić bježi za dva pogotka jer je u trenucima pisanja ovog teksta zabio jedan u razbijanju Istre. Nakon Caktaša, najefikasniji igrač u Hajduku je Brazilac Jairo s 11 golova, ali ni on nije čisti napadač. 

Brojke iza njegove sezone

Caktaš je u 24 utakmice pokazao da je raznovrstan igrač: 7 golova je zabio desnom nogom (tri iz penala), četiri lijevom, a tri puta je pogađao glavom. Dodao je i četiri asistencije i bio je uključen u 37,5% svih golova Hajduka ove HNL sezone. Zaslužan je za 18 od 48 pogodaka Splićana.

Do kraja su četiri kola i Caktaš ima šansu postati tek treći hajdukovac s titulom najboljeg strijelca HNL-a. Ardian Kozniku bio je najefikasniji u premijernom izdanju hrvatske lige 1992. s 12 golova, a Hajduk je 25 godina čekao Márka Futácsa koji je bio najbolji s 18 golova.

Trener Hajduka Siniša Oreščanin kazao je nakon Intera kako je Mijo Caktaš slika Hajdukovog rada.

"Momčad je izašla kao pobjednik, s Mijom Caktašem koji je uvijek perjanica i poentira ono za što radi cijela momčad. Igra daje golove i sustav ga je iznjedrio", rekao je Oreščanin.

Stanko Jurić proglasio ga je najboljim igračem Hajduka. 

"Mijo je naš najbolji igrač, nadam se da će biti prvi strijelac lige i da ću mu ja pomoći na tom putu. On je najbolji primjer kako radimo", govorio je novinarima Jurić.

Caktaš mora povući još četiri utakmice do kraja, Hajduk čekaju susreti sa Slavenom, Rudešom, Istrom i Dinamom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.