Mislav Oršić je predobar igrač za ovakav Southampton

Screenshot: southamptonfc.com

MISLAV ORŠIĆ je i službeno postao novi igrač Southamptona. Iznos od šest milijuna eura uz dodatna dva milijuna kroz bonuse bio je Dinamu prihvatljiv za prodaju jednog od svojih najboljih igrača u novije doba. Jasno je i zašto je Oršić pristao na odlazak u Southampton. S 30 godina mu je ovo bila jedna od posljednjih šansi da se okuša u nekoj od najboljih pet liga Europe, a poziv u onu najbogatiju i najpopularniju se ne odbija, makar te zove i trenutno posljednja momčad te lige.

U ovom transferu uopće nije sporna kvaliteta Oršića. Radi se o igraču koji se dokazao na europskim natjecanjima koja Southampton vjerojatno neće tako brzo vidjeti. No sporna je situacija u Southamptonu. Njegov problem nije samo što je zadnji, već što će Oršića s klupe voditi čovjek koji je u potpunosti izgubljen.

Odlazak spasitelja

Nathan Jones je preuzeo klupu Southamptona 10. studenog prošle godine. Dotadašnji trener Ralph Hasenhüttl uspješno je držao Southampton u najvišem rangu engleskog nogometa od sezone 18./19. Međutim, novim vlasnicima, sportskoj investicijskoj kompaniji Sport Republic kojoj je ključna figura srpski milijarder Dragan Šolak, nije se svidio start u ovoj sezoni te je Hasenhüttl dobio otkaz.

Southampton u prvih 14 utakmica lige nije izgledao puno drugačije nego u zadnjih par sezona. Iz kluba su ipak odlučili da ne žele tapkati na mjestu te su dali otkaz čovjeku koji ih je znao držati na poziciji višoj od one na kojoj su prema jačini kadra trebali biti. Reakcije navijača su bile dosta podijeljene, no jako brzo ih je ujedinila mržnja prema Jonesu koji je stigao iz Lutona.

Nesklad u politici dovođenja igrača i trenera

Southampton još od vremena Sadija Manea i Virgila van Dijka na tržištu igrača funkcionira jednako. Prodao bi skupo one eksponate koji su se isprofilirali, riješio bi se igrača koji su bili višak i dovodio bi mlade snage. Uz to, redovito bi stiglo i neko ime s iskustvom igranja na Otoku, kao što su to bili Danny Ings, Adam Armstrong, Theo Walcott ili Stuart Armstrong.

U ovoj sezoni je Southampton napravio neke preinake po tom pitanju. Stiglo je više igrača nego u prethodnim prijelaznim rokovima, o njihovim kvalitetama se znalo puno manje, a broj iskusnih igrača koji imaju status prvotimaca je pao.

S obzirom na broj novih mladih igrača, teško je bilo očekivati da će Southampton pronaći bolju opciju od Hasenhüttla. Trener čiji stil počiva na filozofijama Red Bull klubova i onima modernih njemačkih trenera, kao što su Jurgen Klopp i Hansi Flick, doimao se kao čovjek koji i ove sezone može održati klub na životu i potencijalno nešto izgraditi.

Jones igra arhaični nogomet

Nathan Jones je pak potpuna suprotnost Austrijancu. Njegov Luton je u Championshipu redovito bio na dnu lige po postotku posjeda lopte, a na vrhu po broju prekršaja i ispucanih lopti iz 16 metara. Kada zamišljate u glavi nogomet u engleskim nižim ligama, zamišljate upravo onakav nogomet kakav voli Jones.

Te konture su već u prvih pet utakmica bile vidljive i u Southamptonu. Stoperi ne znaju iznijeti loptu iz svoje polovice, nivo presinga i fizičkog angažmana je drastično pao, a Jones nema pojma kako postaviti igru s krilnim napadačima, što je najgore po Oršića.

Taktika od koje Jones rijetko odstupa je ona s tri igrača u zadnjoj liniji te četvoricom ili petoricom u sredini. Jedini igrači koji ordiniraju uz aut-liniju su ta dva isturena beka te od njih Jones traži rudimentarnu taktiku - pretrči i centriraj. Oršić bi u ovakvom konceptu kod Jonesa igrao ili lijevog beka ili napadača, čime bi se velikim dijelom ugušile njegove najveće kvalitete.

Upravo Jonesov stil nogometa je razlog zašto navijači Southamptona pišu da im je žao Oršića. U toj ekipi postoji nekoliko igrača s kojima u teoriji može surađivati izuzetno, no da bi do toga došlo, Jones mora napraviti dvije stvari: promijeniti stil i formaciju te podrediti igru upravo Oršiću.

Uparivanje s pravim suigračima

Southamptonov centralni napadač Che Adams daleko je od fizionomije Brune Petkovića. Uostalom, Adams je jedan od najgorih napadača u zračnim duelima u ligi. No pokazao se kao jako dobra druga violina u smislu da zna proigrati igrača koji napada prostor, što Oršić može koristiti. Druga opcija je suradnja sa Sekouom Marom koji je jako dobar u duelu i igri glavom, no grozan u odigravanju akcija.

Od svih igrača koji su zaigrali na poziciji lijevog krila u novije vrijeme u Southamptonu ni za jednog se ne može reći da je u nekom segmentu igre bolji od Oršića. To se osjeti i u igrama Romaina Perrauda koji je prošle sezone stigao iz Bresta kao lijevi bek.

S Oršićem ispred sebe Perraud bi mogao imati lakši posao u oba smjera jer je Oršić i defenzivno odgovorniji od svih ostalih opcija te kudikamo direktniji i opasniji prema naprijed. Ako Jones vrati Hasenhüttlovih 4-2-3-1 ili 4-3-3, lijeva strana Southamptona bi mogla biti adut u borbi za opstanak.

Pozitivna stvar koju treba uzeti u obzir je da se Southamptonu u utakmicama jako često otvara prilika za kontranapad. Ekipe protiv njega znaju stajati nešto više, a on pak presijeca mnogo dodavanja.

Ta lopta pod ovim novim režimom najčešće bude napucana napamet prema naprijed, no činjenica je da do Oršića nije ni imao igrača koji bi je mogao uloviti. Nekada se zna dogoditi i da do te lopte dođe James Ward-Prowse koji je jedini koji bi znao loptom u prostor uposliti natrčalog Oršića.

Oršićeva kvaliteta nadilazi onu klupsku

Oršića u Southamptonu čeka jako težak posao. U klubu manjka kvalitetnih igrača s kojima bi mogao ozbiljno surađivati, a s klupe ga vodi čovjek koji je nedavno govorio kako loši rezultati nisu problem samo igre već i činjenice da je u Southampton usađen gubitnički mentalitet.

Uz to, radi se o treneru koji nije pretjerano oduševljen profilom igrača kakav je Oršić jer nikada nije znao promijeniti svoj nogometni plan u neki koji podržava takve igrače. Iz sigurnosti svoga Lutona je otišao jednom u Stoke, gdje je u 38 utakmica upisao šest pobjeda, a u svom drugom pokušaju izvan Lutona izgleda još gore.

Oršić će se u tom grotlu groznog nogometa morati izboriti za svaku napucanu loptu gdje god da ga trener postavi na terenu ili će se morati nadati da će trener promijeniti koncept igre baš zbog njega. Treća opcija bi bila možda i najbolja, a to je smjena trenera. Jer Mislav Oršić je predobar igrač za Nathana Jonesa i ovakav Southampton.