Modrić dugo nije bio ovako nervozan

Foto: Igor Kralj/Pixsell

HRVATSKA je remijem bez golova s Marokom otvorila Svjetsko prvenstvo u Kataru. Bila je to jedna od najlošijih utakmica do sada na turniru. Obje ekipe su igrale s jako malo rizika, više pazeći da ne prime gol nego trudeći se da ga zabiju. Susret Hrvatske i Maroka je za Index komentirao Zlatko Vujović, nekadašnji igrač Hajduka.

Nije bilo igre s obje strane. Marokanci su dokazali da su onakvi kakvi smo znali da će biti - fanatični, agresivni i borbeni. Oni su presretni, za njih ovo nije bod, nego tri. Ne bih rekao da smo mi razočarali, ali puno se griješilo u dodavanjima i predaji lopte. Jednostavno, nismo navikli da nam vezni red napravi ovoliko pogrešaka.

Premalo smo riskirali

Bilo je puno trke, ali taktika Maroka i njegova agresija naše su igrače tjerale da griješe više nego što je to uobičajeno. Sad nam dolazi Kanada, to je utakmica biti ili ne biti. Favoriti smo, kvalitetniji smo, ali moramo biti oprezni. Nisu Kanađani preko veze došli na Svjetsko prvenstvo.

Nismo preuzimali dovoljno rizika, možda smo se postavili malo previše oprezno, ali lako je to sad govoriti kad je utakmica završila kako je završila. Nije Maroko bezvezna ekipa, ima nekoliko vrhunskih igrača koji igraju u jakim europskim klubovima. Ponavljam, možda u napadu nismo preuzimali dovoljno rizika, ali što je to napravio Ziyech?!

U prvom poluvremenu je nešto i pokušao, u drugom ga nisam ni vidio. Pazili smo da nam ne prodaju neku kontru i nije nelogično da smo bili oprezni. Naši stoperi su odlični, ali ni Lovren ni Gvardiol nisu brzi igrači. Zato smo pazili da se njih dvojica ne ostave na širokom prostoru. Bekovi su bili zaduženi da paze da se ne dogodi nešto nepredviđeno.

Sosa cijelu utakmicu nije prešao centar, Juranović je par puta i centrirao... E sad, kakvi su to bili ubačaji, to je druga priča. Zašto smo igrali toliko oprezno, ne znam. Je li to bila odluka Dalića ili su se igrači samoinicijativno povukli, to ne mogu znati, ali ne mogu reći da sam previše razočaran. Ljudi podcjenjuju Maroko, to je odlična ekipa, a Vaha ih je fenomenalno posložio. 

Modrić je napravio više grešaka nego u pet utakmica u Realu, ali jedini je nešto pokušavao prema naprijed

Ne sjećam se da sam Modrića gledao ovako nervoznog. Više je pogrešaka napravio nego u pet utakmica u Realu. Međutim, dojma sam da je jedini u napadu davao sve od sebe. Trkački se jako trošio, izlazio je čak i na vratara i to ga je umorilo.

S umorom su stigle i greške, a to ga je očito nerviralo i mogao je dobiti i žuti karton. No, za razliku od ostalih ofenzivnih igrača, Luka je pokušavao, ostali su više-manje gledali i pazili na leđa, tako da ja na njegov nastup gledam kao na nešto pozitivno jer je pokazao želju.

Lovren je bio logična odluka Dalića

Logična mi je bila odluka Dalića da u prvi sastav stavi Lovrena. Trebalo mu je iskustvo uz mladost Gvardiola. Šutalo je odličan igrač, budućnost hrvatskog nogometa, ali bilo bi prerizično da su on i Gvardiol danas zaigrali. Lovren je donio rutinu, u skoku ga nitko nije nadmašio, bio je agresivan i dobar i za mene je odluka da se nađe u prvih 11 dobra. Ima vremena za Šutala.

Vlašić je u prvom poluvremenu bio neloš. Trkački dobar, trudio se, nije to sad bilo nešto spektakularno, ali je barem nešto pokušavao prema naprijed. Za razliku od Perišića koji je u obrani bio odličan, ali u napadu ni makac. Vlašića su stalno pazila po dvojica i ova igra jednostavno nije odgovarala našim napadačima.

E sad, je li, s obzirom na činjenicu da smo igrali s dosta preskakanja i dugih lopti, trebao početi Kramarić, ne znam, to je pitanje za Dalića, ali Andrej je iskusan igrač i jedini je od naših napadača koji može igrati i naprijed i nazad.

Stalno mijenja poziciju, ima taj potez i Dalić se odlučio za njega. Protiv Kanade će, vjerujem, netko drugi dobiti šansu, no tko god to bio, Petković ili Livaja, taj mora znati da moderni nogomet od napadača traži igru u oba smjera. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.