Modrić lovi "double". Samo su rijetki to napravili prije njega

Foto: Profimedia

SAMO SU jedanaestorica igrača kroz nogometnu povijest u istoj godini osvojila Europsko prvenstvo s reprezentacijom te kup ili Ligu prvaka u klupskom dresu. Sjajni španjolski napadač Luis Suarez bio je prvi kojem je to uspjelo 1964. godine, a priliku da se upiše u povijest imat će u Njemačkoj Luka Modrić.

Sjajni španjolski napadač predvodio je reprezentaciju do europskog naslova pobjedom 2:1 protiv Sovjetskog Saveza pred 80.000 gledatelja na Santiago Bernabeuu. Iste je sezone osvojio i Kup prvaka u dresu Intera nakon slavlja protiv Real Madrida 3:1 na bečkom Prateru.

Dvadest četiri godine kasnije pridružili su mu se Nizozemci Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle i Gerald Vanenburg. Ovaj kvartet je odigrao ključne uloge kada je PSV pobijedio Benficu na 11-erce u finalu Kupa prvaka 1988. u Stuttgartu. Točno mjesec dana kasnije, ponovo u Njemačkoj, Nizozemska je u finalu EP-a u Münchenu porazila SSSR 2:0.

Sljedeći je bio Zinedine Zidane, osvajač Eura s Francuskom i Lige prvaka s Realom 2000. godine. Španjolci Fernando Torres i Juan Mata imali su nezaboravno ljeto 2012. slavljem Chelseaja u finalu Lige prvaka protiv Bayerna nakon jedanaesteraca te Španjolske na EP-u pobjedom 4:0 u finalu protiv Italije.

Svi Realovi nogometaši na Euru imaju tu šansu

Cristiano Ronaldo i Pepe igrali su ključne uloge za Real Madrid i Portugal četiri godine kasnije, dok je Jorginho bio posljednji koji je u istoj sezoni osvojio Ligu prvaka i Euro. EP je zbog pandemije covida-19 igran 2021. godine, kada je Chelsea u engleskom finalu slavio 1:0 protiv Manchester Cityja.

Ove sezone Ligu prvaka je osvojio Real Madrid, pa će u ovo društvo imati priliku ući Luka Modrić, Englez Jude Bellingham, Francuzi Eduardo Camavinga, Aurelien Tchouameni i Ferland Mendy, Nijemci Antonio Rudiger i Toni Kroos, Španjolci Dani Carvajal, Nacho i Joselu, Turčin Arda Guler te Ukrajinac Andrij Lunin.

Hrvatska u skupini B Europskog prvenstva igra protiv Španjolske, Albanije i Italije. 

Osvajači Eura i Kupa/Lige prvaka: 

1964.: Luis Suarez (Inter / Španjolska)
1988.: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg (PSV Eindhoven / Nizozemska)
2000. Zinedine Zidane (Real Madrid / Franciuska)
2012.: Fernando Torres, Juan Mata (Chelsea / Španjolska)
2016.: Cristiano Ronaldo, Pepe (Real Madrid / Portugal)
2020.: Jorginho (Chelsea / Italija)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.