"Modrić više ne može biti što je bio. Gvardiol je lijevi bek, ali nije krilo"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, tijekom Eura u Index Studiju komentiraju igru Hrvatske i ostale događaje na prvenstvu. U prvoj emisiji načeli su niz tema.

Ilija, često odlično predvidite kako će se utakmice i natjecanja razvijati. Jeste li ovaj put naslutili debakl u prvoj utakmici?

Strašno sam vjerovao i još uvijek vjerujem u ovu reprezentaciju. Uvjeren sam da je najbolja koju smo imali u jako puno zadnjih godina. Bolja je od one koja je uzela broncu na SP-u u Kataru prije dvije godine. No, skloni smo slaviti pobjede koje se ne treba slaviti, pa se tako pobjeda u trening-utakmici nad Portugalom proglašava povijesnom. Zato me kopka crv sumnje pred Španjolsku. Početak utakmice mi je dao nažalost za pravo jer ako je bio dogovor da Hrvatska krene onako kao što je krenula, to je bilo pogrešno.

Obrana, sporost, Kramarić... Toliko je problema pokazala utakmica sa Španjolskom?

Španjolci su ranjivi jedino ako se na njih krene pritiskom i brzinom. Hrvatska nema igrače koji mogu to iznijeti. Oduvijek imamo problem s disciplinom ili organizacijom u obrani, a to je jučer jako došlo do izražaja. Ne u mjeri u kojoj smo to vidjeli na Euru prije tri godine u Engleskoj, ali bilo je itekako vidljivo. To je bio uzrok, a posljedica je bilo što je bilo. Sam sastav momčadi me smeta, što se momčad koja je u prijateljskoj utakmici pobijedila Portugal smatra najboljom i za Španjolsku. To baš nije tako. Da je Perišić spreman i zdrav, bio bi na lijevom krilu on, a ne Kramarić. Njega se gura s mjesta na mjesto samo da bi igrao, što je na neki način realno da izbornik želi da mu uvijek igra najbolji gol-igrač, ali ne može on zatvarati lijevu stranu kako je potrebno. Ne može on igrati obranu.

Je li zato Gvardiol ostajao sam na tom boku?

Problem obrane na lijevoj strani... Yamal nijednom nije prošao Gvardiola na lijevom boku u desno. Ali prolazio ga je prema sredini, a to se događa kada lijevom beku nitko ne dolazi pomoći mu i zatvoriti ga. I onda smo tako dobili jedan gol takav, pa treći gol. Nemamo tu bloka na centaršut, nemamo bloka na kanal koji ide usporedno s kaznenim prostorom. Naši vezni tu kasne, naša vezna linija ne stoji kako treba. To smo imali kao još izraženiji problem na Euru 2021., i to upravo protiv Španjolske. 

Kovačić?

Joško Jeličić strahovito ga je na HTV-u pohvalio, da je odigrao fenomenalno. Ne mislim da je Kovačić odigrao fenomenalno, odigrao je dobro, ali samo s loptom u nogama. Bez lopte u nogama, način na koji on shvaća obranu, kada igra u reprezentaciji, tako u Cityju ne igra. Ili mu je izbornik rekao da tako igra. Jer ne može jedan igrač od vezne trojice biti visoko u tobožnjem pritisku na Pedriju, dok je prostor ispred stopera totalno otkriven. Naravno da će onda igrači koji imaju znanje i vještinu to iskoristiti da nas izigraju kako se sjete. Obrana se protiv takvih momčadi igra tako da linije budu blizu, a igrači uz suparničke. Iz toga se izlazi u pritisak. Ne možeš ostat' po dubini. Lopta je na našoj zadnjoj liniji, na njihovom lijevom krilu, a on je od naše zadnje linije 15 metara. Tko će to zatvorit', taj cijeli prostor? Pa je onda kod Ruizovog gola lopta prošla paralelno s kaznenim prostorom bez da ju je itko zaustavio. Pa je onda Modrić kasno došao u pokušaj bloka i nije ga htio faulirati jer je suparnik u opasnoj zoni. Zatim je na Ruiza krenuo Brozović, ali to je bilo u kaznenom prostoru, pa ga nije logično htio faulirati i tako je došlo do šuta, koji okrzne Šutala i završi u golu. Mi to prepuštamo slučaju. Protiv Španjolaca i sličnih momčadi ne možeš to prepuštat' slučaju. Da smo samo malo tvrđe odigrali u obrani, mi bismo njih dobili. 

Samo to je trebalo popraviti?

Nužno je naglasiti da kada je naša momčad na 120 posto, kako je bila u prijateljskoj utakmici s Portugalom, onda se te sve taktičke manjkavosti pokriju. S velikim pristupom, trkom, htijenjem, voljom... To se pokrije pa se ne vidi zahvaljujući momčadi koja pristupi na pravi način. Ali, kada momčad nije do kraja prava, kada se izgubi zajedništvo koje nas krasi, onda imamo problem. 

Branko, zašto Hrvatska na otvaranju Eura pred 50 tisuća svojih navijača nije imala to zajedništvo i ostale nabrojane odlike?

Da, imali su sve preduvjete da uđu u utakmicu kao što treba. Atmosfera i brojnost naših navijača kao da se igra usred Hrvatske. No, Španjolska nije dala Hrvatskoj da se razmaše jer je ušla napaljeno, radila je dakle sve ono što je Hrvatska trebala raditi. Mi smo od prve sekunde bili u podređenom položaju jer smo Španjolcima dali i prostor i vrijeme. Konačno, dali smo im loptu. Pa kada se već to napravilo, moralo im se disat' za vratom, nagaziti ih, biti im na petama. Da se to radilo, oni se ne bi osjećali komforno, radili bi greške. Livaković je u prvih desetak minuta pod pritiskom ispucao ne znam koliko lopti. Neke od tih lopti išle su na Budimira u napadu, ali on nije mogao do njih, a kamoli ih zadržati jer je od naše veze do njega bila ogromna rupa, a na njemu su uvijek bila dva igrača. Nakon prvih 10 minuta oni su sve više rasli. I onda, kada smo se konačno oslobodili pritiska, Španjolci nam zabiju gol. Mi smo se nakon tog gola raspali i odmah je kao posljedica pao drugi gol. I onda nažalost, umjesto da bude 2:1 iz nekog od naših par izlazaka prema golu, što bi bio sjajan rezultat s obzirom na prezentaciju, mi primimo i treći gol za debakl i kraj već na poluvremenu.

Kako bi Vama kao napadaču i golgeteru bilo igrati između stopera Šutala i Pongračića, ali njih u izdanju protiv Španjolske?

Ja bih se pozicionirao između njih, a oni su tu ostavljali mjesta. Način na koji smo primili prvi gol... Pa, to se u omladinskoj školi uči kao primjer situacije koja ti se ne smije dogoditi. Da se srednja linija raširi. Lopta se naravno može izgubiti, ali onda moraš zatvarati srednju liniju. Umjesto toga, mi smo se rastvorili i Šutalo i Pongračić i tako pozvali Moratu, izvoli i uđi. Morata je to vrhunski realizirao, ali ne smije se dogodit' ta ogromna rupa na sredini terena. Uvijek govorim, svaka obrana kreće od napada. Čim se izgubi lopta, treba pokušati zatvoriti, a mi smo se rastvorili. Taj prvi gol je usmjerio utakmicu. Radili smo početničke greške. Ili taj treći gol, nemarkiranje igrača. Mene su uvijek učili, posebno u Engleskoj, koja toliko pažnje posvećuje prekidima, da moraš pratiti očima i tijelom igrača, osjećati ga. A ovdje nije bilo tih osnova uigranosti. Na Pongračiću se vidjelo kako je očekivao da Livaković pokupi tu loptu, ali to je bilo nemoguće. 

Ilija, kako je Dalić postavio momčad? Kako komentirate njegovu postavu i reakcije tijekom utakmice?

Iz poštovanja prema kolegi treneru ne komentiram izbor igrača ni prvih 11, ali za ove sam rekao. Ne možemo se ponašati da je momčad koja pobijedi jednu utakmicu sveta za budućnost. Španjolska ipak traži nešto više. Mi nemamo brzinu niti na krilima niti na bekovima. Perišić je naš jedini igrač koji ima brzinu.

Gvardiol na lijevom beku?

Još prije SP-a 2022. su me pitali tko je najbolji lijevi bočni Hrvatske, Sosa ili Barišić. Ja sam rekao: Gvardiol. On je za tu poziciju, ali nije tu da igra krilo. Točnije, to bi mogao biti da igramo s tri stopera. Zato što Modrić ima toliko godina, ali i zato što Brozović više ne može istrpjeti utakmicu kao prije, pa je zadnjih 20 minuta bio gotov i morao je ići van, pa je dobro da se nije ozlijedio, mi više na sredini terena nemamo pravu reakciju naših veznjaka kod izgubljene lopte. U isto vrijeme naši bekovi su previsoko. Kod prvog gola Španjolske i Stanišić i Gvardiol su bili skroz visoko, a stoperi nisu stajali u liniji. A moraju biti u liniji, to je zakon. Da je Pongračić bio u liniji sa Šutalom, Morata bi bio u ofsajdu. Ovako je bio metar, dva iza, pa je Morata primio loptu u dozvoljenoj poziciji i zabio. No, nije sve ni krivnja stopera jer ako su bekovi toliko daleko naprijed, ne mogu se ni stoperi samo skupiti i čuvati Moratu jer onda je ispred njih 40 metara prostora. Pa stajanje naše vezne linije... Sve to ima utjecaja na izgubljenu loptu.

Sve je to bilo prestatično.

Upravo o tome pričamo! Sve je to posljedica nedovoljno koncentrirane momčadi. Da su Španjolci htjeli se istrčati i zabiti pet komada, oni bi to napravili. 

Branko, što s Kramarićem? Točnije, gdje s njim? Jer i sinoć smo vidjeli da nije ni lijevo krilo?

Da, uvijek se postavlja pitanje Krame... Kad bih secirao sve naše napadače, Krama bi bio favorit. Ima jako neugodan lažnjak i sjajno se snalazi u kaznenom prostoru. No, problem je što ga zbog akomodacije ili Perišićeve ozljede sada šeću. Dalić se sada odlučio za špicu koja čuva loptu. Ispred Petkovića je odabrao Budimira, iza kojeg je sezona života upravo u Španjolskoj i sjajno poznaje braniče protiv kojih je igrao. Što se tiče Kramarića, ja bih njega zbog lucidnosti uvijek stavio bliže golu. On je desetka, devet i pol... Stavljen na krilo, njega nema, ne vidi se. Morao se spuštati.

Ilija, raspravljamo što je Kramarić, pa se složimo da nije ni 9 ni 10, nego 9.5, ali što kažete na hrvatsku desetku, Luku Modrića?

Luka je Luka, još uvijek to što je, ali treba se malo korigirati jer njegova pozicija u igri teško može biti ona koja je bila do sada. Treba ga se pozicionirati onako kao što se to napravilo s Kroosom u Realu i Njemačkoj. Modrić u Realu je neka druga priča. On tamo može biti treći vezni, pa i polušpica. Onaj koji ima priličnu slobodu. Tu i tamo će zatvoriti svoju stranu, ali neće šprintati 30 metara u obranu kao manijak jer Real je organizirana momčad. Hrvatska to jučer nije bila. Mi loše stojimo. Igrači u vezi ne pokrivaju prostor, a oni koji su iza napada moraju dobro stajati. U slučaju gubitka lopte moraš imati mogućnost pritiska, a ne rupa na terenu. To si posebno ne možemo priuštiti sada jer nemamo tri stopera, bekovi nam stoje previsoko, a vezna linija nam stoji loše iza napada. Modrić bi morao biti zadnji vezni s Brozovićem. Da njih dvojica tu daju momčadi veliku sigurnost, drže sredinu sa što manje potrošnje i budu poveznica između obrane i napada. 

Mogu li Brozović, koji je kvalitetom igara jako pao otkako je u Arabiji, i Modrić, koji skoro puni 38, podnijeti sve to? Posebno iznijeti defenzivni dio i to protiv pritiska kakvom ih je izložila Španjolska?

Kada je Hrvatska u par navrata upravo s njima dvojicom stisnula Španjolce, ni oni nisu mogli izaći. 

U čemu je onda problem?

Mi imamo jedan veliki problem. Igramo sporo. Pogledajte naše veznjake koliko puno imaju dodira s loptom i onda ih usporedite s Talijanima. Oni su igrali s toliko malo dodira da nisam mogao vjerovati i s takvom, njima atipičnom igrom postigli dva gola i stvorili prilike. Mi to moramo mijenjati. Majer ima višak dodira jer mi nemamo brzi pas. Hrvatsku protivnik zatvori šetnjom do kontra strane. Hrvatska mora biti brža. Majer ima puno dodira jer nema rješenja, a nema ga jer mu se suigrači ne otkrivaju, posebno ne na vrijeme, a to znači prije nego što igrač od kojeg se očekuje da razigra dobije loptu. To su nogometne zakonitosti, a mi smo tu ostali spori.

Branko, kako ubrzati Hrvatsku?

Najjednostavniji nogomet je brzi nogomet, iz jednog dodira. Vidjelo se to i jučer nakon 1:0. Nakon brzog odigravanja i duplog pasa smo imali dvije najveće prilike. Kovačićevu, a onda kasnije Majer je dao Krami i primio prvim dodirom. Taj prvi dodir je donio akciju i veliku priliku Gvardiola i Budimira. Što više ubrzati nogomet!

Lončarević: "Problem je što se našim stoperima previše dozvoljava da oni pametno razmišljaju na lopti. Tako ulaze u nepotrebne komplikacije kao Šutalo i Pongračić jučer. Kod njih najmanje treba biti lopta. Nisam nijednom vidio u prvom poluvremenu da je dobio loptu od stopera ili od Brozovića, da bi mogao odigrati iz prve. Presporo mi to igramo."

Ilija, kako presložiti momčad za ključne dvije utakmice?

Nemamo brzih krila i bekova, ali imamo igrača koji snagom, tehnikom i driblingom mogu donijeti stabilnosti momčadi. Trebamo se drugačije rasporediti. Mi ne možemo u sredini igrati s trojicom i Brozovićem kao jedinim korektorom. Kasnimo u dolasku i zatvaranju prostora. Mi moramo imati dva zadnja vezna. Ako je situacija takva da Modrić mora naprijed, netko ga mora zatvoriti. Kovačiću se mora dati ne sloboda, nego zadatak da ide naprijed. Njegova najveća mana svih ovih godina je da svoj talent nije iskazao do kraja. Njegov talent je ono što je napravio par puta protiv Španjolske. Mora ulaziti u kazneni prostor, zabijati i asistirati, jer on je bez dileme najjači individualni igrač Hrvatske. Tu nema dileme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.