SERIE A

Morate ih voljeti: Razbili su Juventus i Inter, a Sarajevu ogadili nogomet

Foto: EPA-EFE

U BERGAMU se igralo posljednjih 30-ak sekundi, Atalanta je u izravnoj bici za plasman u Ligu prvaka gubila 3:1 od Milana, a domaći navijači snažnim su pljeskom i glasnom podrškom bodrili svoje nogometaše iako su u utakmici sezone ostali bez bodova.

VIDEO Gube 3:1 u 94. minuti u utakmici sezone. Na tribinama rijetko viđene scene

Nagrada je to igračima koji ove sezone igraju najljepši nogomet u Italiji, a pritom imaju i zapažene rezultate.

U moru pragmatičnih i taktički proračunatih, pomalo i dosadnih talijanskih momčadi, Atalanta je jedina koja se iz utakmice u utakmicu želi nadmetati otvorenim gardom. Zato ima drugi najbolji napad lige: zabila je 51 gol, jedan manje od lidera Juventusa.

Juventusu učinili isto što i Real Madrid. Jedini

Tri utakmice su daleko od osvajanja talijanskog kupa, a u polufinale su stigli razbijanjem Juventusa u Bergamu 3:0. Stara dama je izgledala nemoćno kao rijetko kada.

Posljednji klub koji je tako razbio aktualnog prvaka je bio Real Madrid u Ligi prvaka identičnim rezultatom u Torinu posramivši Allegrijeve trupe.

Dea, u prijevodu na hrvatski jezik - Božica, osvojila je samo jedan kup i to davne 1963., što joj je najveći uspjeh u 111 godina postojanja.

U slučaju prolaska Fiorentine igrat će svoje prvo finale nakon 1996., a tamo bi je mogao čekati pobjednik između Milana i Lazija.

Baš zbog te činjenice, za Atalantu povijesne, navijači su taj poraz od Milana bacili pod tepih.

Vodi ih pragmatični romantik luđi od Gattusa

Jer dečki u crno-plavim dresovima imaju igru za nogometne sladokusce i prkose modernom nogometu u kojem, da bi se borili za trofeje, morate ulagati nevjerojatan novac.

Atalanta to radi na svoj, drugačiji način, a sve je započelo dolaskom 61-godišnjeg Giana Piera Gasperinija u lipnju 2016.

"Dug život Gasperiniju", transparent je koji su navijači posvetili popularnom Gaspu. Ljubav je obostrana.

Atrakcija koju svi žele gledati potpis je čovjeka koji je zanat izučavao u mlađim kategorijama Juventusa i koji je u Interu dobio šut-kartu nakon nekoliko neuspješnih rezultata. Potjerali su ga nakon nekoliko mjeseci.

Zato što je na silu htio implementirati svoju viziju nogometa.

A Gasperini, inače mentor hrvatskog trenera Ivana Jurića, zna biti luđi i od Gennara Gattusa. Otkrio je to Franck Kessie, veznjak Milana koji je eksplodirao igrajući za Atalantu.

"Gattuso viče glasnije, ali kad naljutite Gasperinija, bježite. Gattuso se po tome ne može s njim mjeriti."

Ako ste Atalantu gledali ove sezone nekoliko puta, znate da igraju u formaciji 3-4-2-1 i da se baš nikad ne povlače. I baš nikad ne odstupaju od formacije s tri čovjeka u obrani.

Sve je podređeno napadanju protivnika, bio on Frosinone, Milan, Roma ili Juventus.

Nezaustavljivi Kolumbijac i kako to igra Atalanta koja ima drugi najbolji napad lige

Stoga ne iznenađuje spomenuti podatak da imaju drugi najbolji napad u ligi, a predvodi ga fantastični Duvan Zapata.

On je u samo mjesec dana dvaput izmaltretirao obranu Juventusa - zabio im je četiri komada, no fascinantniji je podatak da u 32 utakmice ove sezone ima 21 gol.

Zapata je tek udarna igla kvalitetno posložene momčadi u zadanoj ideji nogometa. Kad ga gledate, djeluje nezaustavljivo, posebice zbog iznimne fizičke moći zbog koje ga ponekad moraju čuvati i po dvojica stopera.

A kada ima loptu, panika protivnika postaje još veća jer čovjeka ove sezone ide baš sve. Kako god udari po golu, uđe. Kad odluči iskreirati šansu, suigrači profitiraju.

Njihov nogomet, posebno u Bergamu, ponekad djeluje zastrašujuće. Osjetio je to milanski Inter u studenom kada ih je Dea pregazila 4:1.

Samo do kraja prvog poluvremena mogli su zabiti četiri komada, čuda je skidao Handanovič, čuda su fulali domaći. Onda se otvorilo i stroj je krenuo mljeti. Atalanta se na svom stadionu postavlja vrlo visoko uz strašan presing.

Tri stopera osnova su Gasperinijeve ideje, ali ujedno i najslabija točka, što se vidjelo u porazu od Milana u duelima s Piatekom. Oni vrijeme provode uglavnom na centru kao osigurači ostaloj sedmorici u polju.

Svi su naprijed, uključujući i bekove, a Gasperini preferira one igrače koji se s loptom osjećaju ugodno.

Ta sedmorica u posjedu su sposobna iskreirati bilo što. Kombinacije, utrčavanja u prazan prostor, driblinzi i ubačaji dio su letećeg Gasperinijevog cirkusa koji je u samo dvije i pol godine u Atalanti stvorio prepoznatljivo lice, a zaštitni znak im je omaleni kapetan Alejandro Papu Gomez, čarobna desetka koja bez problema može igrati u velikoj većini europskih velikana.

Kad taj ima dan, Atalanta će razveseliti sve pristalice oklade "oba daju i 3+". Atalantini igrači vole loptu, što je atipično za solidnog talijanskog prvoligaša jer ako gledate utakmice ostalih momčadi Serie A, posebice onih ispod desetog mjesta, vidite da između njihovih linija ne može proći ni igla.

Šamarčina Interu i nestvarna noć na Koševu

Kod Atalante to nije slučaj, oni protivniku daju šansu, može ih se iskontrirati, a zbog tanje obrambene kvalitete u ligi su primili 35 golova. Malo previše.

Osim Intera, imali su još neke žrtve.

Sarajevo - Atalanta 0:8
Atalanta - Frosinone 4:0
Chievo - Atalanta 1:5
Sassuolo - Atalanta 2:6
Frosinone - Atalanta 0:5

Sarajevo ih posebno pamti po zlu, ljudima su zagadili nogomet. Nakon što je u Bergamu u kvalifikacijama za Europa ligu završilo 2:2, na prepunom se Koševu predstavnik BiH ponadao senzaciji.

Međutim, stigla je Atalanta, ona prava, iz Serie A. I pritom ih je baš sve išlo. Što god bi pukli po golu, završilo bi u mreži. Završilo je nestvarnih 8:0 za Talijane.

"Što reći? Moramo se ispričati navijačima. Govorio sam da samo disciplinom i koncentracijom jedino možemo zaustaviti puno bolju ekipu. Nakon prvog gola sve se raspalo i bilo je jedino pitanje do kud će sve to ići. Prave ekipe ne praštaju nijednu grešku. Bit će teško vratiti se", tužno je pričao trener Sarajeva Husref Musemić.

"Ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri. U sportu nije sramota izgubiti, ali ovo je nešto za što nemam objašnjenja. Sve što su uputili prema golu, ušlo je. Protiv velikih ekipa ne smije se gubiti koncentracija, a mi smo je izgubili do 20. minute. Ne znam što reći pametno."

Nije sve savršeno...

U Bergamu gotovo nitko ne spominje neočekivano ispadanje iz Europa lige gdje su u play-offu kvalifikacija poslije penala ispali od danskog Kopenhagena.

Bio je to golem udarac budući da Dea nije klub, kao većina talijanskih trenutačnih snagatora (čitajte: Napoli), koji Europa ligu uzima kao nužno zlo, odnosno natjecanje kojeg se trebaju osloboditi kako bi mogli biti odmorniji u prvenstvenim bitkama.

Atalanti igranje u Europi uistinu nešto znači. Iz kluba govore da je Liga prvaka sljedeće sezone san, a Europa liga realnost, kojoj su puno bliže. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

Do nove europske avanture, klub mora nekako egzistirati da bi se održao na visokom nivou, a to čini stvaranjem i prodajom igrača.

Svake sezone skupo prodaju barem jednog mladog igrača. Zapata je sljedeći

Mladog stopera Alessandra Bastonija prodali su Interu za 31 milijun eura, beka Andreu Contija za 24 milijuna eura Milanu, a Inter je od njih kupio i veznjaka Roberta Gagliardinija za 20 milijuna eura.

Stopera Mattiju Caldaru kupio je Juventus za 19 milijuna eura pa ga kasnije proslijedio Milanu u povratnom transferu Leonarda Bonuccija.

Milan je od Atalante pak kupio veznjaka Francka Kessieja za 24 milijuna eura, a Roma im je uzela još jednog veznjaka, Bryana Cristantea za milijun više od Kessieja.

Svi nabrojani produkt su rada Gasperinija, igrači koji su uživali igrati u Atalanti, baš kao danas Duvan Zapata koji je, vrlo vjerojatno, sljedeća velika prodaja kluba iz Bergama. Sasvim sigurno i rekordna.

Tko će ga naslijediti? Izmudrovat će nešto Gasp do jeseni...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.