Esport

Najbolji mladi nogometaš svijeta postao prava zvijer u FIFA-i

Foto: EPA-EFE

NAJBOLJI mladi nogometaš svijeta i jedan od najzaslužnijih za zlato francuske reprezentacije Kylian Mbappe prvi put se pojavio u FIFA serijalu krajem 2015. u FIFA-i 16. Tada je imao ogroman potencijal, ali ukupnu ocjenu od tek 63. U nadolazećoj FIFA-i, svega tri godine kasnije, bit će prava zvijer.

>FIFA 19: Vrijede li Lovren, Salah i društvo više?

>FIFA 19: Modrić najbolji igrač Reala

Nevjerojatni mladi Francuz ljubiteljima nogometa nije nikakva novost. Još u prosincu 2015. postao je najmlađi Monacov debitant, sa 16 godina i 347 dana te tako srušio rekord koji je 21 godinu ranije postavio veliki Thierry Henry. Nije ni čudo da ga se upravo s tim velikanom često uspoređuje zbog nevjerojatnog stila igre i dugog koraka. Tada se otprilike Mbappe pojavio i u FIFA serijalu. Iako je imao vrlo visok potencijal, ocjena je bila poprilično niska. 

FIFA 16 - Mbappe, Screenshot: FIFA Index

U trenutku izlaska FIFA-e 17 Mbappe je napredovao. Ocjena mu je skočila na 71, ali ono najbolje od njega tek slijedi. Mbappe te 2017. odlazi na posudbu u PSG te se potpuno etablira kao jedan od najboljih mladih nogometaša svijeta, ali i kao vrlo konkretan i efikasan napadač. U prošlogodišnjoj FIFA-i 18 Mbappe dobiva ukupnu ocjenu 84, što je za 13 više nego ona prijašnja. Nevjerojatni skokovi iz godine u godinu pokazuju kojom silinom napreduje mladi Francuz. Sve da bi na ljeto 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pokazao svu nogometnu raskoš i zagolicao maštu ljubiteljima nogometa, ali i šire. Koliko može napraviti Francusko čudo?

Procurile su ocjene igrača u demo verziji FIFA-e 19, koje se vjerojatno neće značajnije mijenjati do izlaska igre. Mbappe je dobio ukupnu ocjenu od 87, raspoređenu na svim pravim mjestima za vrhunskog krilnog napadača uz 5 zvjezdica za vještinu. Brzina mu je najjači atribut, a slijede ju udarac i dribling. Uostalom, nitko ne može reći da nije zaslužio.

 

19-godišnjak će u prosincu napuniti tek 20 godina, a već je pokazao da nema straha ni od velikih protivnika niti od najvećih pozornica. Zasad se čini kako mu je samo nebo granica. Mnogi su ga vidjeli kao nasljednika Cristiana Ronalda u madridskom Realu, ali u najboljem slučaju, Madriđani će to morati još malo pričekati. Ako do transfera ikada i dođe, bit će to vjerojatno najskuplji u povijesti nogometa. Mnogi europski velikani dugoročno bi gradili ekipe oko mladog Francuza, ali to zasad ostaje privilegija bogatog PSG-a. 

Parižani su sezonu otvorili u subotu, 18. kolovoza, na gostovanju kod Guingampa gdje su domaći poveli u 20. minuti. Izjednačio je Neymar iz penala početkom drugog dijela, da bi utakmicu zapečatio upravo Mbappe s dva pogotka na samom zatvaranju. Odličan je to početak za mladog Francuza, a sigurni smo kako će nastaviti žariti i paliti i u Ultimate Teamu u novoj FIFA-i.