euro 2020

Najluđi dan u povijesti Eura

Foto: REUTERS/Jose Manuel Vidal

NEVJEROJATNO napet, uzbudljiv, dramatičan, efikasan i pun preokreta bio je zadnji dan grupne faze Eura.

Najefikasniji dan na Euru ikad

Na četiri utakmice postignuto je čak 18 golova, po čemu je to najefikasniji dan u povijesti europskih prvenstava.

Osim toga, golovima u posljednjim minutama potpuno su mijenjani poredak u skupinama te sudionici nokaut-faze.

Od 18 sati u skupini E igrali su Španjolska - Slovačka i Švedska - Poljska. 

Dubravka obranom penala i komičnim autogolom postavio dva rekorda

U prvoj utakmici je slovački vratar Martin Dubravka prvo obranio penal, a zatim zabio komičan autogol. Tako je postavio dva rekorda. Postao je prvi vratar u povijesti koji je u istoj utakmici europskog ili svjetskog prvenstva postigao autogol i obranio penal. Drugi rekord je onaj autogolova. Naime, ovo je bio sedmi autogol na ovom Euru, najviše ikad na europskom prvenstvu i jednako kao na Eurima 2000. (1), 2004. (2), 2008. (0), 2012. (1) i 2018. (3) zajedno.

Najviša pobjeda u povijesti EP-a

Do kraja je Španjolska zabila još četiri gola te slavila 5:0. Tako je izjednačila rekordno visoku pobjedu u povijesti Eura. Do sada je jedina utakmica s tim rezultatom bila Švedska - Bugarska iz 2004. 

Drama koja je Hrvatskoj izbila željenog protivnika

U istom terminu igrale su Švedska i Poljska. Šveđani su vodili 2:0, a onda su Poljaci izjednačili na 2:2 te jurišali na pobjedu za čudesni prolazak skupine. Sve do četvrte, zadnje minute sudačke nadoknade na ovoj utakmici je bilo neodlučeno, što je značilo da bi takvim ishodom u osmini finala s Hrvatskom, kao drugoplasirana u ovoj grupi igrala Švedska. Međutim, na samom kraju dodanog vremena Viktor Claessen je zabio za pobjedu Švedske 3:2, kojom je u zadnji tren Švedska uzela prvo mjesto, a na drugo spustila Španjolsku i gurnula je Hrvatskoj.

Dvije utakmice matineje za najefikasniji dan na Eurima

Rezultatima ovih dviju utakmica (5:0, 3:2) tek se drugi put u povijesti Eura dogodilo da je na dvije utakmice igrane istog dana postignuto po pet golova. Prvi put to je bilo 2000. Tada su odigrane utakmice Španjolska - Jugoslavija 4:3 i Nizozemska - Francuska 3:2. Vidite koliko se povijesnih i rekordnih događaja namnožilo jučer, a tek smo na pola programa tog dana.

Od 21 sat igrali su Portugal - Francuska i Njemačka - Mađarska, koji su također dali svoj doprinos nezaboravnom danu za povijest EP-ova. Zahvaljujući tome što je na ove dvije utakmice bilo puno golova i preokreta, svakih par minuta potpuno se mijenjao poredak u skupini. 

Rekord penala i Cristiana Ronalda

Prva utakmica završila je 2:2, od čega su po prvi put u povijesti Eura na jednom meču tri gola postignuta iz penala. Rekord je postavio i Cristiano Ronaldo. Strijelac oba gola za Portugal postao je prvi igrač u povijesti koji je na EP-u i SP-u postigao ukupno 20 golova. 

Ludnica u Munchenu

U drugoj utakmici Mađari su iznenađujuće poveli, pa je Njemačka izjednačila na 1:1. Međutim, samo 91 sekundu nakon gola Kaija Havertza Mađarima je novo vodstvo donio Andras Schäfer. Njime je tek šest minuta nedostajalo za par senzacija za povijest Eura. Pobjedu nad Njemačkom, i to u Münchenu, za prolazak jedne od nominalno najlošijih reprezentacije EP-a iz najteže skupine te izbacivanje favorizirane Njemačke.

Mađarsku je šest sekundi dijelilo od par senzacija za sva vremena

Nažalost po Mađare, njemačka rezerva Leon Goretzka dramatično je izjednačila za konačnih 2:2, kojim se Njemačka spasila i prošla dalje, a Mađarskoj je ostalo tapšanje po ramenu jer se sjajno nosila s Elfom, ali i aktualnim europskim (Portugal) i svjetskim prvacima (Francuska). Gotovo nestvarno su izgledale scene kako Nijemci na svom terenu protiv Mađarske u sudačkoj nadoknadi umjesto da izvedu korner kradu vrijeme ne bi li spasili bod. To im je na kraju i uspjelo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.