Najpoznatiji engleski suci: Penal protiv Hrvatske je velika greška

Foto: Gulliver / Getty Images

GLAVNA tema svjetskih medija i društvenih mreža nakon finala SP-a (Francuska - Hrvatska 4:2) je penal dosuđen u 38. minuti, iz kojeg je Griezmann pogodio za vodstvo Francuske 2:1 i prema mišljenju mnogih tako prelomio utakmicu.

Ali, gotovo da je konsenzus kako tog penala nije bilo i da je sudac Nestor Pitana teško pogriješio na štetu Hrvatske, koju je tako "ubio", jer iscrpljena napornim putem do finala nije imala snage za još jednu nadoknadu minusa protiv Francuza. Posebno jer je Hrvatska u tom dijelu igre dominirala, pa je dvojbeno dosuđenim penalom doživjela višestruki udarac.

Podsjećamo, lopta iz kornera pred golom Hrvatske pogodila je u ruku Ivana Perišića i otišla u korner. Francuski igrači žestoko su prosvjedovali, ali Pitana se nije obazirao na njihove zahtjeve za penalom. Ipak, nakon što je od video-asistenta dobio poruku preko slušalica, otišao je do ruba terena i pregledao snimku sporne situacije. Potom je promijenio svoju prvotnu odluku i pokazao na penal. 

Nekoliko uglednih sudaca, koji su obilježili povijest Premier League, nikako se ne slažu s odlukom argentinskog kolege. Mark Clattenburg, koji je vodio desetke velikih utakmica, a vrhunac karijere dosegnuo prije dvije godine, kada je sudio finale Lige prvaka i EP-a, nema dvojbe kako se u ovoj situaciji nije radilo i penalu.

"Perišićeve ruke su u prirodnom položaju. Nema njihovog pokreta prema lopti. Dakle nema ni penala." tvrdi Clattenburg. 

Dermot Gallagher, Irac slavan po tome da je jedini sudac koji je sudio u Premier League od njenog osnutka 1992. do 2007., ne može se načuditi gdje je to Pitana u ovoj situaciji vidio kazneni udarac: "100 posto nije bio penal. Igrač kojeg je lopta pogodila u ruku preblizu je lopti koja mu dolazi. Ona ga zatim udara u ruku, a ne događa se njegov pokret rukom prema lopti, što bi impliciralo namjeru i samim tim bilo opravdanje za dosuđivanje penala. Vidljivo je da igrač koji se brani ne namjerava igrati rukom prema lopti. Pravila kažu da za dosuđivanje penala mora postojati namjera. A ovdje njegove ruke nisu u neprirodnom položaju. Jednostavno, ovo ne ispunjava nijedan kriterij po kojim bi bila situacija za penal."

Howard Webb u povijest je ušao 2010., kada je postao prvi sudac koji je iste godine vodio finale LP-a i SP-a. Ni on ne shvaća zašto je Pitana dosudio penal za Francusku: "Ovo nije bilo ispravno korištenje VAR-a. Sudac nije smio dosuditi penal na ovakav način."

Ogromna zastava čeka Vatrene u Zagrebu Trg preplavljen navijačima spremnim za doček Ovako je reprezentacija slavila nakon finalne utakmice Navijači u Moskvi nakon poraza u finalu
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.