NBA LIGA

Najveći pehist u NBA ligi

Foto: Getty Images / Guliver Image

TREBALO mu je neko vrijeme da sazre i odraste. Talent je uvijek imao. I upravo kad ga je počeo pokazivati u najgoropadnijem izdanju, kad se uzdignuo na razinu legitimnog superstara i kad je trebao potpisati ugovor karijere koji će ga podmiriti za nekoliko života, tijelo mu se počelo raspadati.

U samo godinu i pol dana DeMarcus Cousins, zvani Boogie, doživio je dvije najteže ozljede koje se košarkašu mogu dogoditi, one Ahilove tetive i križnih ligamenata koljena, koje je presjekao ozljedom kvadricepsa zbog koje je propustio većinu svojeg prvog doigravanja.

Zbog svih tih ozljeda ostao je bez 200-tinjak milijuna dolara.

Propustit će cijelu sljedeću sezonu

NBA ligu jučer je potresla vijest da je Cousins na treningu ozlijedio koljeno i da će morati na operaciju križnih ligamenata, zbog koje će najvjerojatnije propustiti cijelu sezonu. Od siječnja 2018. odigrao je samo 38 utakmica, a propustio ih točno 100.

No krenimo redom.

Cousins se nakon samo jedne godine na sveučilištu Kentucky, na kojem je igrao u petorci s Johnom Wallom, prijavio na NBA draft. Walla su kao prvog te 2010. godine izabrali Washington Wizardsi, a Cousins je kao peti pick završio u Sacramentu.

Mladi i vrlo pokretljivi centar iznimnih napadačkih predispozicija već u prvoj sezoni pokazao je potencijal postižući prosjeke od 14,1 poena i 8,6 skokova, koje je već u drugoj sezoni podignuo na 18,1 i 11,0. Od četvrte sezone redovito je bio na prosjecima većima od 22 poena i 11 skokova, a 2015. je prvi put pozvan na All-Star utakmicu, kao zamjena za ozlijeđenoga Kobeja Bryanta.

Svađao se s trenerima i sucima, ali i Kingsi snose odgovornost

No izvrsne predstave na parketu imale su i svoje naličje. Bio je vječito mrzovoljan, svađao se sa sucima, godinama je bio u vrhu NBA lige po broju tehničkih pogrešaka, koje je ponajviše dobivao zbog prigovora, sukobljavao se skoro sa svim trenerima koji su ga vodili. A najviše od svega mučili su ga porazi. Kingsi u njegovih sedam godina nisu ni primirisali doigravanje, a tek u njegovoj šestoj (i posljednjoj punoj) sezoni ostvarili su više od 30 pobjeda. S pravom je bio ogorčen jer ga nikad nisu okružili suigračima koji bi izvukli najbolje iz njega i uz koje bi konačno počeo pobjeđivati. Uglavnom su tu bili drugi mladići, umjesto veterana koji bi pomogli izvesti ga na pravi put.

No tješila ga je činjenica da ga je na ljeto 2017. čekao basnoslovni supermax ugovor, za koji je ostvario sve preduvjete. Generalni menadžer Vlade Divac, barem je tako Cousins rekao, složio se da će mu za pet godina dati više od 200 milijuna dolara.

Za trejd je doznao pred kamerama

A onda je uslijedio šok. Tijekom All-Star vikenda 2017. Kingsi su ga trejdali u New Orleans, a Boogie je to doznao na brutalan način. Baš su ga bili okružili novinari i kamere i trebao je započeti s intervjuom, kad mu je prišao čovjek iz PR službe i nešto mu došapnuo. Cijeli svijet je mogao vidjeti njegovu reakciju na spoznaju o velikoj i potpuno neočekivanoj profesionalnoj i životnoj promjeni.

Nakon početnog šoka, novonastalu situaciju iskoristio je najbolje što je mogao. S Anthonyjem Davisom u Pelicansima je oformio najmoćniji centarski par u NBA ligi još od Tima Duncana i Davida Robinsona u San Antonio Spursima početkom stoljeća.

Nakon faze upoznavanja i uigravanja do kraja sezone, u prvu punu sezonu s Pelicansima krenuo je fantastično. U jednoj utakmici zabio bi 40 poena, u drugoj uhvatio 20 skokova, u trećoj ostvario triple-double, a jedanput je sva ta tri pothvata objedinio. A najvažnije za njega bilo je da su Pelicansi bili na putu prema doigravanju, koje bi Cousinsu bilo prvo u sedam godina karijere.

Nitko nije odigrao takvu utakmicu od 1972.

Boogie je 22. siječnja odigrao tek 10. utakmicu u povijesti NBA lige s najmanje 40 poena, 20 skokova i 10 asistencija, a prvu nakon Kareema Abdul-Jabbara 1972. godine. Samo četiri dana kasnije, u posljednjim sekundama utakmice u kojoj je ostvario još jedan triple-double, stradala mu je Ahilova tetiva lijeve noge. Prekinuta mu je najbolja sezona karijere i kompromitirana situacija s ugovorom koji je trebao potpisati na ljeto.

Ozljeda Ahilove tetive najteža je u košarci. Oporavak rijetko traje kraće od godinu dana, a nikad se nitko nakon nje nije vratio kao jednako dobar igrač. Znali su to i Pelicansi, znali su to i odgovorni u svih 30 klubova NBA lige. Pelicansi mu, zbog pravila kolektivnog ugovora, ne bi mogli ponuditi 200 milijuna kao Kingsi, ali ni 170 nije bilo za baciti. 

Međutim, zbog neizvjesnosti stanja nakon oporavka nisu mu htjeli dati toliki novac. Ni oni ni bilo koji drugi klub. Zato se okrenuo pričuvnoj varijanti i kladio se na sebe. Javio se Golden State Warriorsima, nedodirljivoj velesili koja je u protekle četiri godine osvojila tri naslova prvaka, a jedan šokantno izgubila u majstorici finala od Clevelanda s LeBronom Jamesom, iako je u regularnom dijelu sezone imala rekordan omjer 73-9.

Oni su već, dakako, imali brutalno dobru, ali i brutalno skupu momčad i nisu mu mogli ponuditi više od midlevel iznimke, jednogodišnjeg ugovora od 5,3 milijuna dolara. Ipak, bila je to idealna suradnja. Warriorsi su dobili All-Star igrača na jedinoj poziciji na kojoj ga nisu imali te tako stvorili na papiru najjaču NBA momčad svih vremena. Cousins je došao u klub u kojem se mogao oporavljati bez pritiska što bržeg povratka jer je bilo sasvim jasno da će i bez njega u doigravanje. Plan je bio oporaviti se do siječnja, vratiti kondiciju i ući u ritam do prvog doigravanja u karijeri, osvojiti naslov prvaka, pokazati svijetu da je ozljeda iza njega i zatim konačno potpisati ugovor kakav zaslužuje.

Sve je išlo prema planu. Do novog šoka

I sve je išlo prema planu. Za Warriorse je debitirao 18. siječnja, osam dana prije godišnjice ozljede. Naravno, statistika nije bila kao prije, što zbog dugotrajnog izbivanja, što zbog činjenice da uz takve zvjezdane suigrače nitko ne može imati brojke kao kad je prva napadačka opcija. S prosjecima od 16,3 poena i 8,2 skoka stigao je do prvog play-offa u karijeri.

A onda je uslijedio novi šok. U drugoj utakmici prve runde protiv L.A. Clippersa Cousins je ozlijedio kvadriceps. Činilo se da je s prvim doigravanjem završio praktički čim je započeo jer su procjene govorile o dva mjeseca mirovanja. No vratio se nakon šest tjedana, upravo za početak finala protiv Toronto Raptorsa.

U dvjema pobjedama protiv Kanađana bio je vrlo dobar, ali u četirima porazima i prilično nevidljiv. Ozljede Kevina Duranta i Klaya Thompsona ipak su bile previše za othrvati se gladnim Raptorsima, koji su na krilima Kawhija Leonarda došli do prve, povijesne NBA titule.

Ta ozljeda kvadricepsa opet je bacila sumnju u njegovo dugoročno zdravstveno stanje, a u kombinaciji s neuvjerljivim igrama nakon preranog povratka bila je dovoljna da ponovno odvrati klubove od ideje da pred njega iskrcaju vagon novca. Zato se poslužio istom taktikom kao i prethodnog ljeta i potpisao s L.A. Lakersima za još manje novca, samo 3,5 milijuna dolara.

U Lakersima se trebao ponovno ujediniti s Anthonyjem Davisom, s kojim se jako dobro slagao u New Orleansu, a LeBron James bio je jamstvo ozbiljnog lova na titulu. 

A onda, dva mjeseca prije nego što će sezona novog velikog izazova i započeti, za Cousinsa je završila. Na treningu se sudario koljenom u koljeno s drugim igračem i srušio se na parket uz bolan urlik. Popucali su mu križni ligamenti.

Jedina ozljeda koja se može mjeriti s onom Ahilove tetive

Nakon što je već proživio najtežu ozljedu za košarkaša, dohvatila ga je jedina koja se s njom može mjeriti. Oporavak bi trebao potrajati devet mjeseci, što znači da bi se Cousins mogao vratiti u polufinalu ili finalu Zapada, odu li Lakersi toliko daleko, ali teško je za vjerovati da bi ga u tako osjetljivom i važnom dijelu sezone uopće pokušavali ukomponirati u momčad s kojom nikad nije igrao.

Posljedično, ni u novoj sezoni neće moći pokazati da je vrijedan devetoznamenkastog ugovora, koji mu je prema svemu pokazanom posljednjih godina u Sacramentu te u godinu dana u Pelicansima pripadao.

Ovog je tjedna Cousins napunio 29 godina. Izvjesno je da neće igrati košarku dok ne uđe u tridesete, a nakon toga za njim će već biti dvije najteže ozljede u košarci. Vlak s 200 milijuna dolara je, čini se, nepovratno otišao.

No sve te ozljede nisu upropastile samo Boogiejevo zdravstveno i financijsko stanje nego i mentalno. Donedavni suigrači iz Golden Statea ozbiljno su zabrinuti za njega. Bili su i kad se ozlijedio na samom početku doigravanja, a kako ne bi sada?

"Um te može odvesti na vrlo mračna mjesta"

"Ozbiljno sam zabrinut za njega. Kad nešto tako jako želiš, a onda u trenu ostaneš bez toga, um te može odvesti na vrlo mračna mjesta", rekao je jedan od njegovih tadašnjih suigrača u travnju nakon ozljede kvadricepsa.

Trener Warriorsa Steve Kerr kaže da je shrvan.

"Užasno mi je teško zbog njega. Ove dvije godine su mu bile pravi pakao zbog svih tih ozljeda", rekao je Kerr, a Draymond Green nije mogao pronaći riječi.

"Strašno sam tužan. Baš sam se veselio gledati ga kako uništava protivnike u novoj sezoni, želio sam da se vrati i dobije ono što zaslužuje. Bez riječi sam."

Ista sudbina snašla je i Walla, uz jednu "sitnu" razliku

Ispostavilo se da je Cousinsa zadesila slična sudbina kao i njegova suigrača sa sveučilišta i s početka priče. John Wall je zbog ozljeda propustio više od polovice utakmica u protekle dvije sezone, a prošla mu je okončana ozljedom Ahilove tetive dan nakon Božića. Očekuje se da ni u predstojećoj sezoni zbog nje neće igrati.

Obojica su tako zbog teških ozljeda propustila najbolje godine karijere i izvjesno je da nakon povratka neće biti oni stari. No među njima postoji jedna, ali izuzetno velika razlika. Wallu je Ahilova tetiva stradala nakon što je potpisao ugovor života s Washington Wizardsima, od kojih će u sljedeće četiri sezone dobiti 170 milijuna dolara.

A Boogie ima zajamčena samo 3,5 milijuna od Lakersa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.