Napadači su najmanje krivi za našu igru. Imamo ozbiljan problem u veznom redu

Foto: Epa

ARGENTINA je u finalu Svjetskog prvenstva. Argentinci su s uvjerljivih 3:0 pobijedili Hrvatsku i u nedjelju će igrati za svoj treći naslov prvaka svijeta. Hrvatska protiv Argentine nije imala nikakve šanse, a utakmica je bila odlučena već u prvih 45 minuta. Dvoboj je komentirao Krunoslav Rendulić. 

Rezultat je bolan, nismo ga očekivali, ali treba reći da smo napravili strašan uspjeh, tako da ovaj rezultat to ne može zasjeniti. Utakmica u prvih 35 minuta ni po čemu nije bila drugačija od svih onih koje smo odigrali prije na ovom turniru. Niti je Argentina nešto odigrala, niti se Messi vidio. 

Imali smo totalnu kontrolu. A onda nam se dogodila crna rupa od deset minuta koja nam je presudila. Primili smo dva naivna i dječja gola. Oba stopera su do sada fenomenalna, ovaj put su obojica loše reagirala. 

Je li bio penal? Ne znam, možda je najbolje ništa ne komentirati jer više ne znam što je penal, a što nije. Dosuđen je i to treba prihvatiti. Šteta da smo se nakon tog prvog gola raspali, ali došlo je do ogromnog emotivnog i fizičkog pražnjenja. Tako da je bilo nerealno da ćemo pružiti identičnu partiju kao protiv Brazila, premda smo se svi tome nadali i to priželjkivali. 

Treba reći da na cijelom SP-u nismo igrali napadački, a napadači su za to najmanji krivci, premda se samo njih proziva 

Ipak, treba reći i to da na cijelom prvenstvu nismo igrali napadački, nismo imali puno šansi i prilika za gol. Zašto je to tako, to je sad za dublju analizu. Stalno su u našim medijima prozivani napadači, no rekao bih da oni za to nisu krivu. Nije u njima problem.

Teško je reći koji je razlog tome. Sve četiri reprezentacije koje su u polufinalu izrazito su defenzivno kvalitetne. Sad je pitanje što donosi rezultat - lepršavost ili čvrstina i igra na rezultat. Sve četiri momčadi koje su ušle među četiri su igrale na rezultat. 

Imamo odlična tri veznjaka, ali problem je što sva trojica vole loptu i prilaze po nju i onda nam uvijek u nekim zonama fali igrač. Konkretno, ako se jedan vezni spusti po loptu, onaj drugi mora odmah tražiti prostor između linija da bude bliže golu. Nama se s Argentinom u otvaranju dogodilo da imamo 5 na 2.

Imamo ozbiljan problem u veznom redu 

Ako se to stalno događa, onda je jasno da nam fale igrači u prostoru i da imamo problem. Znam da se stalno priča da imamo najbolji vezni red na svijetu, ali zašto to ne funkcionira onako kako bismo mi htjeli, to je jedna škakljiva tema. Teško je sad ovako ad hoc naći neko suvislo objašnjenje. Protiv nikog nismo bili podređeni u posjedu, ali zašto nemamo više okomitosti i rizika, o tom potom. 

Obrana i geniji u napadu će Argentini donijeti naslov prvaka

Protiv Argentine smo napravili samo osam prekršaja, premalo. Mislim da smo trebali igrati grublje i čvršće, ali to onda nije naš stil. Ako niste takva momčad, jako je teško prebaciti se i odigrati nešto sasvim suprotno. Naš stil igre je traženje prilika kroz posjed i pas-igru, ali ne treba zanemariti činjenicu da je Argentina defenzivno možda i najbolja momčad na ovom turniru.

Defenziva ju je dovela tu kud ju je dovela, a kad imate tako obrambeno složenu momčad, koja i naprijed ima genijalce, onda je jako teško igrati. Njima su na klupi Lautaro i Dybala. Jasna je stvar kako je ta momčad složena. Imaš u napadu dva igrača koji sami mogu riješiti svaku utakmicu, a četvorka iza su sve radni igrači, nemaju ni jednog kreativca.

Dakle, cilj je jasan. Zabetonirati se, ne primiti gol, a ovi naprijed su uvijek sposobni zabiti dva, tri gola. Prilično sam siguran da će Argentina biti prvak.