Navijač koji je oslijepio policajca zadržan u pritvoru

NIKICA MAROVIĆ, 20-godišnji mladić koji je osumnjičen da je teško ozlijedio policajca na maksimirskom stadionu, zadržan je u pritvoru zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke i ponavljanja djela. Prema pisanju HRT-a, Marović je prijavljen zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Istražni sudac će sutra donijeti odluku o istražnom zatvoru koji može trajati do 30 dana.

Prikrivao identitet: Marović se dan nakon utakmice ošišao

Podsjetimo, policija je jučer uhitila mladića osumnjičenog da je bacio pirotehničko sredstvo prema policajcu Kristijanu Trokteru u neredima na stadionu i teško ga ozlijedio, potvrđeno nam je iz Policijske uprave zagrebačke.

Neslužbeno doznajemo kako se radi o 20-godišnjem Nikici M. Osumnjičeni mladić tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te je doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Policajac Kristijan Trokter u napadu topovskim udarom ostao je bez lijevog oka.

Osumnjičeni se maskirao majicom i skrivao iza drugih navijača

Policija je izvijestila kako je napadač 1. svibnja oko 21.15 sati u Zagrebu, na sjevernoj tribini stadiona Maksimir, za vrijeme utakmice Dinamo-Hajduk, među skupinom navijača aktivno narušavao javni red i mir.

Nikica se tom prilikom "maskirao" vezivanjem majice oko glave te je, skrivajući se iza drugih navijača, bacao stolice prema policajcima. Zapaljeno pirotehničko sredstvo Nikica je bacio s udaljenosti od 15-ak metara. Kako je ranije priopćila policija, topovski je udar prvo pao na zemlju, odskočio te u visini glave policajca Kristijana Troktera eksplodirao.

Index je uspio nakratko razgovarati i s ozlijeđenim policajcem Kristijanom Trokterom, koji se još uvijek na Očnom odjelu KBC-a Zagreb oporavlja od rana, no on nije bio raspoložen prokomentirati uhićenje napadača.

Dan poslije utakmice napadač se ošišao

Nikica je uhićen pred stanom u kojem u Zagrebu živi s majkom, piše Večernji list. Radi se o mladiću koji je hrvatski državljanin, rođen u Kotoru u Crnoj Gori. Završio je srednju građevinsku školu te upisao tečaj glume. Kako neslužbeno doznaje list, Nikica nije prošao na policijskom poligrafu, ali prilikom pretrage njegova stana policija nije pronašla navijački arsenal. No, da je bio svjestan toga što je napravio, svjedoči i to što se dan nakon utakmice ošišao.

Policiji je Nikica priznao kako je topovski udar sakrio u kutiju šibica i tako ga unio u stadion. No, policija navodno vjeruje da je napravu unio na stadion dan ranije te je navodno sakrio u prostoriju na stadionu koja navijačima služi upravo za to.

Nikica M. je također policiji poznat od ranije jer je prijavljivan zbog nanošenja teške ozljede. Zbog toga mu se sudi na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Prekršajno je prijavljen 2008. zbog pirotehnike.

Bengalke i palice s kukastim križevima u Udruzi navijača

Na današnjoj konferenciji za novinare policija je predstavila rekvizite koje su pronašli u pretresu službenih prostorija navijačke skupine Bad Blue Boys. U pretresu Udruge navijača na Maksimirskoj cesti pronađene su tri palice i sedam korištenih baklji bengalki, dok u Trnskom i u Zvonimirovoj ulici nije pronađen niti jedan rekvizit. Na palicama se osim kukastih križeva nalaze i razna imena te napisi. Jedno od njih je Joca Amsterdam.

Policija je pretrese započela jučer oko 14 sati, a sve je bilo gotovo oko dva sata kasnije. Pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys tvrde da je policija u prostorijama Udruge tražila pirotehnička sredstva i dodaju kako ništa nisu pronašli.

"Ne znamo zašto su ih došli ovdje tražiti, ali s obzirom na to da je policija uletjela nenajavljeno, na prepad, mislim da smo dokazali da nemamo što skrivati", rekli su nam jučer u Udruzi. Policija i dalje traga za akterima nasilnih izgreda na Maksimiru za vrijeme i nakon derbija Dinama i Hajduka, koji su izbili nakon policijske intervencije na istočnoj tribini.

Dosad je ukupno ispitano 17 navijača s fotografija koje je policija objavila. Za navijačem koji je topovskim udarom izbio oko policajcu i dalje se traga. U četvrtak ispitano je još šest osoba, od čega su se četiri predale. Trojici je odmah određeno mjesec dana pritvora u Remetincu, a dva prekršajna postupka još traju.

U neredima između navijača i policije dvije osobe su teško ozlijeđene; policajac Kristijan Trokter izgubio je oko kad mu je u visini glave eksplodirao topovski udar, dok je navijač Mirko Galić ranjen nakon što je u pijanom stanju napao policajca u civilu. Mnogi navijači nakon utakmice upozoravali su na nasilno ponašanje interventnih policajaca, koji su prema svjedočanstvima mnogih "običnih" navijača koji nisu sudjelovali u neredima neselektivno pendrečili svakog koga su uspjeli dohvatiti, uključujući starce, žene i djecu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.