Navijači su bili bijesni na Dalića jer ga nije zvao. Sad je veliki Dinamov problem

Foto: Igor Soban/Pixsell

DINAMO u četvrtak očekuje prva utakmica nokaut-runde Konferencijske lige protiv Betisa, a nakon toga će protiv Varaždina nastavit svoj put u prvenstvu u kojem lovi šest bodova zaostatka za Rijekom i četiri za Hajdukom uz utakmicu manje. Plavi su u nastavku sezone odigrali četiri utakmice, a u već dvije su kiksali, i to oba puta protiv Lokomotive.

Aktualni prvak se muči cijelu sezonu, a iako je Sergej Jakirović inzistirao na tome da mu trebaju jedne cijele pripreme i prijelazni rok kako bi momčad zaigrala kako on želi, stvari ni u nastavku sezone ne izgledaju dobro za Plave. Veliki problem mu je i što su ključni igrači i seniori izvan forme. Trenutno je jedan od najvećih problema Josip Mišić, srce i motor ove momčadi.

Heroj koji je godinama (bio) najbolji veznjak lige

Mišić je u Dinamo stigao iz portugalskog Sportinga. Transfer vrijedan dva milijuna eura je odrađen u ljeto 2021. godine, nakon što je na Maksimiru cijelu sezonu proveo na posudbi. U karijeri je igrao još u Osijeku, Rijeci, Speziji i PAOK-u.

Išlo mu je vrlo dobro u Grčkoj, ali je tu njegovu epizodu dosta naprasno prekinula jedna od najgorih mogućih vijesti. Saznao je da ima tumor testisa. Nikad nije previše pričao o toj epizodi svog života, a operacijom je otklonio probleme.

"Mogu reći pravu istinu o tom problemu... Operirao sam tumor testisa, ali to je sada iza mene. Bio je jako težak period, ali vratio sam se na teren i to je najbitnije", rekao je u razgovoru za klupsku televiziju. Bila je to velika životna pobjeda, a vrlo brzo su ga zavoljeli skoro svi Dinamovi navijači.

U najboljoj europskoj sezoni moderne povijesti, onoj u kojoj je Dinamo prošao Tottenham i otišao sve do četvrtfinala Europske lige, Mišić je igrao ključnu ulogu kao čovjek koji daje balans ekipi u obrani i pokriva sve rupe koje drugi veznjaci ostave i kao čovjek koji započinje svaki napad.

Otkad je došao u zagrebački klub, po skoro svim ključnim parametrima najbolji je veznjak lige ili je vrlo blizu toga. U obrani je neprikosnoven u zaustavljanju kontri i oduzimanju posjeda, a u napadu se pokazao savršenim čovjekom za održavanje ritma.

Grafika: Sofascore

Tada je, posebno iz tabora Dinamovih navijača, postojao velik, ali opravdan pritisak na Zlatka Dalića da ga pozove u reprezentaciju, posebno s obzirom na to da Hrvatska već godinama nema pravu zamjenu za Marcela Brozovića.

No, Mišić je samo dvaput zaigrao za Hrvatsku, i to sad već davne 2017. godine kao dio reprezentacije koja je zapravo bila selekcija HNL igrača u prijateljskim utakmicama protiv Meksika i Kine. Otkad je u Dinamu, nije bio dio reprezentativnog kampa nijednom.

Ove sezone je dojam puno gori

Brojke koje daje dubinska statistika ove sezone nisu osjetno pale. Mišić je u top šest veznjaka lige po broju oduzetih i presječnih lopti, točnih dodavanja, točnih dugih lopti, postotku točnih dugih lopti i ocjeni SofaScorea.

No, ono gdje postoji razlika u odnosu na sezonu je broj grešaka. Gubi loptu u prosjeku 12.6 puta po susretu, što je gotovo tri izgubljena posjeda više nego lani. Logično, u prosjeku ima i više netočnih dodavanja te tehničkih grešaka.

Koštao je Dinamo bodova

Problem je što Mišić te greške sve češće radi u opasnoj zoni. Za igrača takvog iskustva i mirnoće ima neprirodno velik broj izgubljenih posjeda blizu svog gola, odakle suparnik jednim dodavanjem može ući u dobru šansu.

Kod dijela navijača su još uvijek svježa sjećanja iz prošle sezone, kada je u 25. kolu, dok se lomilo prvenstvo, dao čistu loptu u prostor Šibenikovom Dolčeku, koji je zabio gol kojim je dalmatinski klub uzeo sva tri boda, a taj poraz je bio jedan od onih koji su na kraju presudili Anti Čačiću na klupi Plavih.

Sličnu pogrešku napravio je i u sedmoj minuti ogleda protiv Lokomotive na Maksimiru prije malo više od dva tjedna, kada je predao loptu u noge protivniku duboko na svojoj polovici, a ta akcija je završila golom za 2:0 vodstvo gostiju. Još je par puta ove sezone doživio takav meltdown, teško objašnjiv za igrača te klase.

Problem nije samo u njemu, ali na momente je neprepoznatljiv

Naravno, daleko od toga da je problem samo u njemu. Momčad nije na razini i u takvim okolnostima i svaki igrač pojedinačno izgleda lošije nego što uistinu jest, a to je krivica prije svega trenera.

Mišić je morao djelomično i prilagoditi svoju ulogu, posebno kad je na terenu mladi Petar Sučić, pa nema potrebe za dvije šestice. Zbog toga često igra bliže golu, ali tamo nema produkciju kakvu momčad od njega treba.

Jedno je sigurno, Dinamo više nema puno prava na kiks, a ući u seriju pobjeda bit će gotovo nemoguće ako se njegovi najbolji i tradicionalno najkonzistentniji igrači ne priberu i ne počnu pokazivati zašto su bili ključ europski relevantnog Dinama.