OI TOKIO

Ne osjeća se kao muško ni žensko. NBC je krivo oslovljava, gledatelji bijesni

Foto: REUTERS/Toby Melville

ALANA SMITH rođena je kao biološka žena i trenutno na Igrama predstavlja SAD u ženskoj konkurenciji u skateboardingu.

Postala je posebno poznata kao prva osoba koja se natječe na Olimpijskim igrama a da se pritom izjašnjava kao nebinarna osoba, odnosno ne izjašnjava se ni kao žena ni kao muškarac. Termin koji se odnosi na takve osobe je "oni" (they). NBC i BBC, neke od najvećih svjetskih medijskih kuća, našle su se na udaru gledatelja jer su Smith stalno oslovljavali s "ona". Ovakva praksa posebno je problematična, pišu neki gledatelji, s obzirom na to da Smith na dasci ima ispisan željeni termin.

"Ovo je neprofesionalno novinarstvo i zloupotreba termina. Nitko ne zaslužuje da ga se krivo oslovljava s obzirom na rod, posebno na ovako velikoj pozornici. Sport se još uvijek nije navikao na nebinarne osobe", rekla je Britni de la Cretaz, američka transrodna novinarka.

NBC je uputio ispriku u kojoj piše: "U potpunosti razumijemo važnost točnog oslovljavanja za sve ljude. Naši komentatori su u prijenosu koristili točne termine. Nažalost, u realizaciji prijenosa za međunarodnu publiku nismo sudjelovali pa smo imali komentatore koji su Smith krivo oslovljavali. Ispričavamo se Alani i svim našim gledateljima."

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.