"Ne podržavam penale, ali imate li bolje rješenje?"

NOGOMETAŠIMA Arsenala pripala je lutrija izvođenja jedanaesteraca u osmini finala Lige prvaka protiv Rome (7:6), ali menadžer “topnika” Arsene Wenger ne podržava takav oblik odlučivanja pobjednika.

Nije tajna da Wenger ima veliko povjerenje u Eduarda, kojem je povjerio izvođenje prvog jedanaesterca. Wenger objašnjava da izvođače bira prema instinktu;

"Odlučio sam na temelju mojeg poznavanja igrača i instinkta. Očito je da se većina odluči za napadače. Zato su Eduardo i Van Persie krenuli prvi u izvođenje i Walcott nakon njih. Oni znaju kako je to biti oči u oči s vratarem koji želi zaustaviti njihov udarac", objasnio je Wenger, čiji je upravo prvi izvođač penala, naš Eduardo da Silva promašio, ali pokazalo se kasnije, njegov promašaj nije imao za momčad kobnih posljedica.

"Nakon napadača krenete s veznjacima i onda tek završite s braničima. Istaknuo sam igrače koje želim da pucaju, ali ako oni to odbiju, ne prisiljavam ih. Nasri mi je rekao uoči izvođenja da se ne osjeća baš sigurno radi ozljede, ali na kraju je briljantno izveo penal."

"Ako je igrač odlučan u namjeri da ne želi pucati penal, nema smisla staviti mu nož pod grlo i prisliljavati ga jer će to samo dovesti do njegovog promašaja. Mislim da je na kraju odlučilo što smo mi izvodili penale prvi. Pobijedili smo u bacanju novčića i imali smo taj izbor. Tako se stavlja veliki pritisak na protivničke igrače jer ako izvođač prve momčadi zabije onda mora i on, ili je njegova momčad ispala. Na kraju je tako i bilo."

Upitan misli li da su jedanaesterci najbolje rješenje kada se pobjednik ne može dobiti niti nakon produžetaka, Wenger je ispalio:

"Koji bi se menadžer mogao s tim složiti. Ovaj sam put bio sretne ruke, ali suosjećam s protivničkim trenerom jer penali ne odražavaju kvalitetu na terenu. U osnovi ne podržava penale, ali još nitko nije pronašao bolje rješenje."

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.