"Neka Dalić prestane s parolama o hrvatstvu i katoličanstvu i uhvati se analitike"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, tijekom Eura u Index Studiju komentiraju igru Hrvatske i ostale događaje na prvenstvu.

Hrvatska je nakon debakla protiv Španjolske (0:3) i samo remija s Albanijom (2:2) u zadnjem kolu protiv Italije šokantno ostala bez pobjede golom koji je primila u osmoj minuti sudačke nadoknade za 1:1. Sada ima doslovno samo 2 posto šanse za proći skupinu kao jedna od "četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina". Naši gosti analizirali su utakmicu s Italijom, ali i općenito nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu.

Evidentno je da Hrvatsku muče mnogi problemi na terenu, klupi i svlačionici, a zanimljivo je čuti kako o tome govore Lončarević i Strupar jer imaju ogromno trenersko i igračko iskustvo, pa iz prve ruke daju pogled na situaciju u kojoj se nalazi nacionalna momčad. Izdvajamo neke od tema koje smo obradili, a cijelu emisiju pogledajte u videu u tekstu.

U njoj naši gosti govore o suđenju protiv Italije, igranju senatora na osnovu starih zasluga, detaljno analiziraju akciju iz koje je Hrvatska primila gol, argumentiraju zašto je veza često lošiji dio momčadi i potrebu da Hrvatska konačno zaigra s tri stopera. 

Strupar: Imao sam srčani udar prošle godine. Sinoć mi je srce vibriralo

"Prošao sam situaciju kao što je ona u kojoj su se sinoć našli naši nogometaši i znam kako se osjećaju. Totalno pokislo. Prošle godine sam imao problema sa srcem, a sinoć sam osjećao da mi srce počinje vibrirati. Igrao sam za Belgiju na Euru 2000. Pobijedili smo Švedsku, izgubili od Italije i protiv Turske nam je u zadnjoj utakmici bio dosta bod.

Ali, izgubimo tako što Hakan Šukur nadskoči našeg golmana i zabije glavom ono što je naš golman morao pokupiti rukom. Je l' moguće?! Moguće je, i mi ispadnemo. Ta noć je najgora noć na svijetu. Analiziraš utakmicu, sve ti prolazi kroz glavu. Uzimao sam tablete za spavanje, ali ništa nije pomagalo. Ovo ispadanje Hrvatske sinoć je toliko bolno, da ga je pisao ne znam tko, ne bi ga ovako smislio."

Lončarević: Već u 10. minuti shvatio sam da sudac nateže za Italiju

"Negdje u 10. minuti vidjelo se da sudac nateže. To se vidjelo po malim, sitnim elementima. Faulima, nefaulima... u korist Italije i, naravno, na štetu nas. Usprkos tome, ako imate namjeru suca da ošteti momčad, on će prije ili kasnije dočekati svoju priliku.

Glupo je da više pričamo o sucu. Nije važan poraz, važno je kakvi smo mi bili u tim porazima, a mi protiv Španjolske i Albanije nismo bili pravi. Ovo je velika pljuska koja će sigurno ostaviti posljedice. Vidjet ćemo kakve."

Strupar: "U rukavicama je sudac odsvirao tako brutalno zločesto protiv nas. Svatko tko je imalo igrao nogomet, zna kako nas je oštetio sudac."

Lončarević: Naše centaršuteve pred golom čeka jedan i pol igrač. Pašalić je neiskorišten

"Pogodovalo nam je što su Talijani odlučili igrati zonu na sredini terena. Tako smo došli do sigurnosti. Prvih 15 minuta smo držali kontrolu igre. Tako su na vidjelo izašle naše slabosti. Vidljiva je tendencija izbornika da momčad napuči veznjacima, ali slijedom toga očito je da uopće nemamo dubine, posebno s Kramarićem na centralnoj poziciji te Gvardiolom koji je na početku imao zabranu prelaska centra.

Sve to je bilo opravdano kako Hrvatska ne bi rano primila gol. Mane našeg nogometa i reprezentacije, koja godinama ima ustaljen način i sistem igre, su što jako sporadično dobivamo dubinu igre od veznih igrača.

U ovoj utakmici smo zahvaljujući tome postigli gol, ali prije svega zato što je Modrić u šoku zbog promašenog penala ostao pred suparničkim golom. Ja sam kao trener molio veznjake, a kamoli napadače, da idu pred suparnički gol jer iz toga dolaze golovi.

Imali smo puno napada gdje bi s boka završavali centaršutevima ili slanjem lopte pred gol, ali tamo bi imali jednog i pol igrača. Ne moramo mi konstatirati gdje smo tanki jer to znamo već godinama. Stvar je u tome da to treba ispraviti i nadoknaditi ono što nam nedostaje, a to je broj igrača u završnici, pred golom.

Pašalić mi je u tom smislu od malih nogu strahovito pozitivan jer uvijek traži gol. On nije atraktivan igrač, nije dribler, ali je po tome što uvijek ide pred gol velika pozitiva." 

Strupar: Hrvatska igra bez napadača iako je Budimir sjajan, a inače odlični Kramarić je nevidljiv kad je sam

"Hrvatska je bila dobra u posjedu i organizaciji, ali nije bila opasna, zato što je igrala bez napadača. Onda je na poluvremenu ušao Budimir. Osim što je strijelac, jako je zahvalan kao sidraš, mantinela. Donosi sigurnost i odličan je leđima prema golu. Ima sjajan prvi dodir i pravovremene reakcije. Također, dokazao je da sjajno surađuje s Pašalićem i Kramarićem. Kad je utakmica tvrda, Kramarić je nevidljiv po pola sata. Poslije, kada se utakmica razvodni, onda on dolazi do izražaja."

Lončarević: Veznjaci nam nemaju skok-igru, a skrivili su gol Italije

"Kod šansi Talijana pokazale su se naše manjkavosti u vezi. Vezna linija trojca fantazista nema igrača koji je u obrambenom ili napadačkom skoku. Nemamo napadača u igri, Budimira ili Petkovića, koji bi se vratili na skok, nego Kramarića, koji je u skoku slabiji. Sreća pa hrvatska u zadnjoj liniji ima četiri igrača koji su i bekovi i stoperi i oni su skakali, ali je to očito bilo nedovoljno."

Strupar: "Talijani su prebacivali loptu na drugu stativu. Naši svi su izlazili, dok bi onda na drugoj stativi Talijani ostajali sami."

Lončarević: Dalić treba stati s parolama o hrvatstvu i katoličanstvu

"Mene je uvijek ljutilo što nikada nisam u situacijama kao što je ova, ili ona na prošlom Euru, čuo riječi stvarne samokritike. Ne tako da izbornik proziva igrače, nego da prizna kako nam je taktika manjkava. Ili na primjer, on je prekjučer tek rekao ono što je trebao nakon Španjolske. Trebao bi stati s parolama o hrvatstvu i katoličanstvu.

Ja se osjećam kao da nisam ni Hrvat ni katolik kad se počne busati u prsa koliko su oni veliki. Umjesto toga, on i njegov stožer trebaju se posvetiti nogometu i analitički razmišljati o reprezentaciji i igračima koji tamo trebaju sazreti i postati klase. Ako se već javno ne kaže, neka oni sami među sobom kažu jedni drugima zašto u prve dvije utakmice Eura nisu bili momčad."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.