EURO 2020

Neki Talijani nisu klečali, Savez poručio: Ostali smo zbunjeni

Foto: EPA-EFE

ITALIJA je najimpresivnija momčad dosadašnjeg dijela europskog prvenstva. Uz sjajnu igru i tri pobjede plasirala se u osminu finala, gdje je čeka ogled s Austrijom. Ipak, jedan potez momčadi nije naišao na odobravanje čitave talijanske javnosti. 

U posljednjoj utakmici grupne faze Italija je igrala protiv Walesa. Svi otočki igrači su prije utakmice odlučili kleknuti u znak solidarnosti s borbom protiv rasizma, ali većina talijanskih igrača ostala je stajati. Jedini koji su se priključili Velšanima bili su Emerson Palmieri, Andrea Belotti, Rafael Toloi, Matteo Pessina i Federico Bernardeschi. 

Dio javnosti i medija zbog toga je prozvao igrače, posebno s obzirom na to da su rasistički ispadi s tribina relativno česta pojava u talijanskom nogometu. Savez je danas izašao s priopćenjem u kojem je objasnio potez svojih igrača.

"U ime čitave momčadi, želim uvjeriti javnost da se borimo protiv svake vrste rasizma. Raspravljali smo o kritikama nakon posljednje utakmice i želimo naglasiti svoj stav. Činjenica da neki igrači nisu sudjelovali u činu klečanja nikako ne znači da ignoriraju borbu protiv rasizma", rekao je glasnogovornik Saveza Paolo Corbi pa dodao: "Bilo je tu i nesporazuma koliko dugo će trajati klečanje, pa je Federico Chiesa samo na sekundu stigao iskazati podršku. Što se ostalih igrača tiče, bili su dosta zbunjeni. Bili su koncentrirani za ključnu utakmicu za nas jer smo igrali za prvo mjesto u skupini. Možemo reći da nismo bili spremni za taj trenutak. Ubuduće ćemo unutar sebe raspraviti i donijeti zajedničku odluku o tome hoćemo li svi klečati."

Iako je na Otoku klečanje prije utakmice postalo običaj, u talijanskom nogometu su svi igrači iskazali kolektivnu podršku tijekom samo jedne utakmice, kada se tek započelo s ovim običajem.

Standings provided by SofaScore LiveScore