Livaja gurnuo Dalića u ogromne probleme. Izbornik je ostao bez pola momčadi

Foto: EPA-EFE

MARKO LIVAJA iznenada se u subotu oprostio od hrvatske reprezentacije. Hajdukov napadač je na Instagramu objavio da više neće igrati za Hrvatsku, i to samo četiri dana prije utakmice s Turskom u Osijeku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Tri dana nakon te utakmice Dalićeva momčad gostuje u Walesu.

Livajin oproštaj došao je u najgorem trenutku za Zlatka Dalića, koji je ionako bio u velikim problemima sa sastavljanjem momčadi uoči okupljanja reprezentacije u ponedjeljak. Utakmica s Turskom vrlo je važna za Hrvatsku jer bi pobjedom pobjegla prvom pratitelju na tri boda uz utakmicu manje i onda bi u Walesu u nedjelju mogla napraviti ključni korak prema plasmanu u Njemačku.

U najjačem sastavu Hrvatska bi u obje te utakmice bila ogroman favorit. I ovako je, ali je od posljednje reprezentativne akcije (Latvija 5:0, Armenija 1:0) znatno oslabljena nevjerojatnim spletom okolnosti. Dalić je prvo krajem rujna ostao bez Ivana Perišića koji je pokidao križne ligamente na treningu Tottenhama i propustit će cijelu sezonu.

Otpali Ivanušec pa Kramarić, Petković...

Istovremeno se ozlijedio i Luka Ivanušec za kojeg se smatralo da će se možda oporaviti od ozljede gležnja, ali on ostaje u Rotterdamu na oporavku. Prošle subote se na utakmici protiv Borussije ozlijedio Andrej Kramarić, koji sigurno propušta Tursku, a dan kasnije u derbiju s Hajdukom ozljedu lože obnovio je Bruno Petković.

Njemu se prognozirala pauza od tri tjedna, ali je Dinamov trener Sergej Jakirović nakon pobjede protiv Istre rekao da se Petković dobro oporavlja te da će se javiti u reprezentaciju. Odradit će pregled magnetnom rezonancom kako bi se utvrdilo je li spreman, pa bi mogao konkurirati eventualno za Wales, ali ni to nije sigurno.

Konačno, u nedjelju je Dalić doznao da je ostao i bez trećeg napadača nakon što je Livaja naprasno odlučio napustiti reprezentaciju koja je ostala na samo jednom zdravom napadaču za Tursku, a to je Petar Musa. 

"Žao mi je što je Marko donio ovakvu odluku, no razumijem njegovo razmišljanje. Poštujem takvu odluku, kao što sam poštovao i prethodne odluke kada bi se netko oprostio od reprezentacije. Marku zahvaljujem na svemu što je dao reprezentaciji, bio je važan dio naše brončane priče u Kataru te vjerujem da će mu to Svjetsko prvenstvo ostati među najdražim uspomenama u karijeri", izjavio je Dalić.

Šutalo se preselio na tribinu

To nije kraj njegovim mukama. Josip Šutalo od odlaska iz Dinama u Ajax za 21 milijun eura ne pokazuje ni blizu onakvu formu u kakvoj je bio u Maksimiru. Uoči poraza od AZ-a trener Ajaxa ga je stavio na tribinu te je to opravdao činjenicom da Šutalo nije dovoljno spreman.

Njegov suigrač Borna Sosa, prvi Dalićev izbor za lijevog beka, odigrao je jako slabih 45 minuta u porazu u derbiju od Feyenoorda (0:4). Bio je zamijenjen na poluvremenu i nakon toga je sljedeće dvije utakmice protiv AEK-a u Ligi prvaka i s AZ-om sjedio na klupi.

U nikakvoj formi je i Nikola Vlašić, a Luka Modrić je odigrao samo 258 od mogućih 630 minuta za Real Madrid od posljednje reprezentativne akcije. No kapetan Hrvatske je svakako najmanji problem jer uvijek igra dobro u nacionalnom dresu.

Dalić je za Tursku i Wales od napadača pozvao Brunu Petkovića, Petra Musu, Marka Livaju i Andreja Kramarića. Ostao je samo na Musi, koji je za Benficu zabio tri gola u posljednjih osam utakmica i za očekivati je da će s pretpoziva aktivirati Diona Drena Belju. Može i Matiju Frigana, ali je on posljednje dvije utakmice Westerloa propustio zbog, pogađate, ozljede.

Je li rješenje u mladoj reprezentaciji?

Dalić teoretski može pozvati i nekoga tko nije na pretpozivima ili iz mlade reprezentacije, ali za to vjerojatno nema potrebe. Beljo je dobro ušao u sezonu s dva gola u prve četiri utakmice za Augsburg. Nakon toga je zabio i za mladu reprezentaciju na Farskim otocima, pa je u sljedeće tri utakmice odigrao ukupno 67 minuta. U subotu je odigrao svih 90 u porazu od Darmstadta.

Jedini zdravi napadač koji je trenutačno u dobroj formi je Roko Šimić, ali on je vrlo važan mladoj reprezentaciji za susrete s Grčkom u petak i s Bjelorusijom sljedećeg utorka. Šimić je standardan u Salzburgu, a u posljednjih šest utakmica zabio je pet golova, od čega jedan Benfici u gostima u Ligi prvaka, a na toj utakmici upisao je i asistenciju.

Hrvatska U-21 reprezentacija u ovom ciklusu igra prevažne utakmice s Grčkom i Bjelorusijom. Seniorska reprezentacija je uvijek prioritet, ali za očekivati je da će Dalić kolegi Skočiću ipak prepustiti Salzburgovog napadača iako bi njegov poziv imao itekako smisla.

Nitko ne zna tko će igrati u napadu

Dobra vijest za Dalića je dobra forma Borne Barišića i sve bolja Lovre Majera, a i Domagoj Vida je zabio dva gola za AEK u tri dana i na najbolji se način vratio nakon ozljede zbog koje nije igrao četiri utakmice. Joško Gvardiol odličan je u Cityju, Kovačić je sve standardniji, a Marcelo Brozović igra jako dobro u Al Nassru.

Za Tursku bi tako na golu standardno trebao biti Livaković, a ispred njega Barišić, Gvardiol, Vida i Juranović. Dalić neće mijenjati Kovačića, Brozovića i Modrića u sredini, ali trenutačno je nemoguće pretpostaviti koja tri igrača će igrati u prednjoj liniji. Dalić ima samo nekoliko dana da smisli neko rješenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.