rukomet

Nema prijenosa rukometne utakmice godine? Vlasnik TV prava: Dosad su me pljačkali

Foto: Pixell/Sasa Miljevic

U SUBOTU na Kutiji šibica u Zagrebu od 18 sati derbi hrvatskog rukometnog prvenstva igrat će PPD Zagreb i Nexe. Punih 30 godina Zagreb nikome nije prepustio naslov prvaka, od samostalnosti ni jedan klub osim PPD-a nije uzeo titulu, što je situacija koja vjerojatno nije zabilježena u bilo kojem sportu u bilo kojoj sređenoj državi na svijetu.

Metković je prije 20 godina bio na koračić do toga, no u jednoj od najmučnijih i najsramotnijih priča u cijeloj povijesti hrvatskog sporta, to mu nije bilo dopušteno.

Najvažnija utakmica u posljednjih 20 godina 

Nexe sad ima priliku napraviti nešto nemoguće i srušiti vječne prvake. Našičani, koji su se prije tri dana plasirali i na Final Four Europske lige, u finalnoj seriji od šest osvojenih bodova vode s 2:0. Prvu međusobnu utakmicu u Našicama su dobili i u slučaju trijumfa u subotu, u trećoj utakmici kod kuće pred svojim navijačima bi igrali za naslov prvaka.

Hrvatski klupski rukomet je opet postao zanimljiv, iz PPD-a nam je rečeno da su ulaznice razgrabljene u rekordnom roku, a dodali su da će akreditiranih novinara na utakmici biti nekoliko puta više nego što je to bio slučaj sa svim susretima PPD-a u Ligi prvaka.

TV prijenosa neće biti 

No, kako stvari stoje, osim onih koji će biti na tribinama Kutije šibice, veliki derbi nitko drugi neće moći gledati jer televizijskog prijenosa neće biti, a oba kluba da bi prenosila utakmicu morat će ispuniti određene zahtjeve koje ispred njih stavlja Medijska prodajna kuća d.o.o., koja je vlasnik medijskih prava za svaku utakmicu hrvatskog klupskog rukometa.

Oba kluba su se javila Tiboru Gojunu koji je na čelu spomenutog vlasnika prava, no dobili su odbijenicu.

''Nažalost ne možemo vam dati suglasnost. Davanje suglasnosti narušilo bi cjelovitost medijskih prava i to u pregovaračkom procesu koji je u tijeku s televizijskim kućama'', stoji u odgovoru Tibora Gojuna PPD Zagrebu koji mu je poslao zahtjev za snimanje utakmice za službeni YouTube kanal PPD Zagreba. Sličnu odbijenicu je dobio i Nexe.

Odgovor o tome što se događa i zbog čega se baš sad, u finalnoj seriji nikad zanimljivijeg prvenstva Hrvatske, brani izravan prijenos utakmice pokušali smo dobiti od prvog čovjeka HRS-a Tomislava Grahovca. HRS je prodao TV prava Tiboru Gojunu, a Grahovac nam je kratko rekao da je u inozemstvu, da nije upućen u situaciju te da potražimo odgovore od nekog drugog u Savezu.

Odbijeni su i PPD i Nexe 

Kontaktirali smo Josipa Ergovića, predsjednika Nexa, koji nam je rekao da žali što neće biti prijenosa utakmice i dodao da nema šanse da se nešto tako može dogoditi u trećoj utakmici u Našicama.

''Žalimo jer je to jedan od najneizvjesnijih derbija u zadnjih 15 godina u hrvatskom rukometu, a ova je utakmica najvažnija utakmica sezone hrvatskog prvenstva. Dvorana u kojoj ćemo u subotu igrati je mala i svi oni koji ne mogu doći na utakmicu trebaju imati mogućnost praćenja utakmice putem prijenosa uživo.

Odluka o tome da nema prijenosa definitivno ne pridonosi jačanju popularnosti rukometa u Hrvatskoj i na taj se način gubi prilika za promociju jednog od najtrofejnijeg hrvatskog sporta. Zamislite, kako bi bilo da se publici uskrati prijenos derbija Dinamo – Hajduk, Cibona – Zadar, Mladost – Jug?  

Ovakve situacije ne smiju se događati, one su u nadležnosti HRS-a i treba ih što prije regulirati kako se ne bi više ponavljale'', rekao nam je Ergović, a na upit što će napraviti ako Gojun odluči zabraniti snimanje utakmice u Našicama je poručio da tako nešto neće biti moguće.

''Ovaj slučaj neće se dogoditi u našoj dvorani u Našicama i mi publici jamčimo za prijenose svake utakmice, bez obzira radi li se o EHF-u, Paket 24 Premijer ligi ili nekoj drugoj utakmici'', zaključio je prvi čovjek kluba iz Našica.

Vlasnik TV prava: Nije riječ o zabrani. Nitko mi nije dao garanciju da će osigurati uvjete za kvalitetno strimanje

Da bi priča bila potpuna, morali smo kontaktirati i Tibora Gojuna, koji nam je rekao da on nema ništa protiv snimanja utakmice, ali da se trebaju ispoštovati tehnički uvjeti i produkcijski minimum.   

''Nitko nije kupio prava za utakmicu, a samo ih ja mogu prodati. To što se do sada radilo nije bilo normalno snimanje, već se radilo o povredi prava. Ovdje nije riječ o nikakvoj zabrani, zabrana je potpuno kriva riječ. U ovom slučaju samo ne postoji dozvola.

Otvoren sam da prodam prava bilo kome tko je zainteresiran, bilo nekoj televiziji, bilo klubovima, ali do sada nitko nije pokazao interes. To što se do sada radilo, a pri tome mislim na snimanje utakmica, to nije bilo snimanje. Nije nikakav problem dobiti prava ni na strimanje utakmice, uz malu naknadu, ali nitko do sada nije tražio i pravo na to.

"Za par stotina kuna i vrhunsku produkciju, klubovi mogu strimati utakmice''

Bude li i Nexe kao klub u idućoj utakmici u Našicama želio strimati utakmicu s adekvatnom tehničkom opremom, nemam ništa protiv. Ponavljam, strimanje nije zabranjeno, ali do sada to nitko nije kako treba izregulirao. Plus, ponavljam, ovo što se do sada radilo, to nije bilo strimanje.

Dat ću vam primjer. Uđete u kinodvoranu i s mobitelom snimate film i kasnije ga negdje objavite. Je li to strimanje? Naravno da nije'', rekao nam je Gojun pa je nastavio: 

''Klubovima je ponuđeno da uz kvalitetnu tehničku produkciju i naknadu naprave pravo strimanje. Također, kad pričam o naknadi, onda ne mislim o nekoj ozbiljnoj novčanoj cifri. Radi se o doslovce par stotina kuna. Nije za strimanje ista cijena kao za televiziju.

Problem je samo u tome što onaj tko želi strimati mora osigurati adekvatnu produkciju koja će garantirati da će se tijekom strimanja emitirati kvalitetan signal. Zato kažem da nije u pitanju nikakva zabrana, nego nitko ne želi osigurati produkciju koja bi bila s tehničke strane zadovoljavajuća.

S Hrvatskim radijom smo se dogovorili, oni će prenositi utakmicu, nažalost, s televizijama i dalje traju pregovori. Rekao bih još i ovo, ako netko pušta vani slab signal, samim tim narušava i ugled svog kluba.

Ne želim da netko iz publike s kamerom u ruci snima i onda to kasnije distribuira. Produkcijski uvjeti o kojima pričam su da moraju postojati četiri kamere, režija, kamerman, dakle netko tko zna raditi taj posao.''

''Tek sad sam saznao što su cijelo vrijeme radili. Nisu pljačkali samo mene, pljačkali su i sebe i rukomet kao sport''

Tajming odluke da se prvi put ove sezone ne dopusti snimanje je zanimljiv, u finalnoj seriji i to u trenutku kad autsajder protiv nedodirljivog prvaka ima prednost i prijeti mu uzeti naslov. Mnogi su u toj odluci vidjeli zavjeru protiv Nexea. Gojun tvrdi da je tek sada saznao da su klubovi prije ilegalno krali signal.

''Iskreno, nisam imao pojma da su oni ilegalno cijelo vrijeme to radili. Tek su mi sad u nekom od zahtjeva koje su mi poslali to priznali. Pojma nisam imao, a neki klubovi mobitelima snimaju utakmice i onda ih objavljuju na raznim platformama. Što bih ja sad trebao, uzeti odvjetnika i sve ih tužiti?'' kaže nam Gojun koji ipak ostavlja mogućnost da se i subotnja utakmica ipak prenosi:

''Načelno klubovi i u subotu mogu snimati, ali nisam siguran da preko noći mogu nabaviti sve što im je potrebno da bi odradili striming na kvalitetan način. Jedan i drugi klub su dobili informaciju da se možemo dogovoriti oko strimanja ako osiguraju garanciju da će imati kvalitetnu tehničku produkciju i da će ispoštovati produkcijski standard kojeg se moraju držati.

Ono što se objavljuje preko televizije, dakle preko satelitskog snimanja i strimanja s tehničke strane ne bi smjelo biti razlike. To je cijela poanta ove priče. Ne istražujem i nemam namjeru istraživati što se do sada radilo, ali od trenutka kad sam kupio prava od HRS-a moram voditi računa o tome da me netko ne pljačka.

Rekao bih čak da s takvim načinom su pljačkali sami sebe i rukomet kao sport. Zbog covida su se otegnuli pregovori s televizijama oko prodaja prava, ali to ne znači da dok oni traju netko može raditi što ga je volja. Zamislite da prodajete automobil i dok ga god ne prodate netko si uzima za pravo da ga besplatno vozi.

Je li to normalno? Volio bih da do kraja ove finalne serije netko uzme prava, ali nije sve na nama'', zaključio je Gojun.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.