DINAMO - ATALANTA 4:0

Nenad Bjelica, čovjek s mudima do poda

Foto: EPA-EFE/Screenshot

LJUBITELJI Football Managera dobro znaju da kad im samo bekovi lete po terenu, mogu s norveškim prvoligašem dobiti engleskog Premierligaša uz malo sreće.

Pravi treneri, kao što je Nenad Bjelica, znaju daleko više pa im ne treba sreća jer pripremu utakmice odrade perfektno.

Tada im momčad izgleda kao Dinamo u razbijanju Atalante 4:0 u prvom kolu Lige prvaka i tada Dinamo od kante za napucavanje u Ligi prvaka postane netko tko samelje treću momčad Serie A.

Obrana ne popušta, veznjaci imaju snage kao Rocky Balboa, bekovi lete, a napadači klinički precizno završavaju svaku dobru akciju.

Oprostit ćete mi na vokabularu, ali tako je to kad imate muda do poda. Odmah da podcrtam, nisam fan pretjeranog korištenja takvih izraza, međutim, posljednji Bjeličini potezi ne dozvoljavaju vam nijedan drugi opis. 

Ovako je najpoštenije.

Sve je izgledalo tako jednostavno...

Bjelica itekako zna posao, pisali smo već nakon 4:0 kod Ferencvarosa u Budimpešti. Najavio je mirno prolazak dok su mnogi bili u strahu.

Ovaj put je pak hrabro i na temeljima logike eksperimentirao. I pogodio.

Dinamo, suočen s momčadi koja zna igrati isključivo ofenzivno, morao se prilagoditi i kao prava europska momčad postati pragmatičan.

"Procijenili smo da moramo u defenzivi biti apsolutno perfektni i da ćemo onda doći do šansi. Tako je i bilo, u prvom poluvremenu nismo im dali nijednu opasnu situaciju, taj dio je bio perfektan. Oni sigurno nisu očekivali da ćemo mi promijeniti postavke igre jer nismo nikad igrali ovako", rekao je Dinamov trener nakon povijesne pobjede.

GNK Dinamo Zagreb - Atalanta Live Score

Odlučan je bio i uoči Talijana s konstatacijom da bi Modri bili među osam najboljih u Serie A čime je prvenstveno htio naglasiti kvalitetu svog rostera.

Znate, onog koji je prošle sezone veliku većinu HNL-a igrao s rezervama i s lakoćom pobjeđivao, čak i u derbijima.

Ali najveća istina je to da bi Dinamo u Serie A bio uspješan zbog njega, kao večeras u povijesnoj pobjedi gdje je svaki od igrača savršeno odradio ono što se od njega tražilo. Stvari su prilično jednostavne i mogu se secirati u tri posebna segmenta.

Policajac Dilaver i dvojica pomoćnika

Prvi, ta iznenađujuća obrana s tri čovjeka u liniji funkcionirala je kao da iza sebe ima stotinu utakmica zajedno u toj postavci.

Najveće opasnosti Atalante Dinamo je zaustavio Bjeličinim iznenađenjem, prešaltavanjem momčadi iz 4-3-3 u 3-5-2. Ispred Dominika Livakovića koji nije imao ozbiljnog posla dobrih sat vremena postavio je posebnog policajca Emira Dilavera te dvojicu pomoćnika Dinu Perića i Kevina Theophilea-Catherinea.

Duvan Zapata ostao je usamljen kao rijetko kad otkako igra za klub iz Bergama, baš kao i nešto povučeniji Josip Iličić i Alejandro Gomez koje je Bjelica ugušio postavkom igre.

Imao je dobar osjećaj...

"Nekad u trbuhu dobijete osjećaj da trebate to napraviti. Od prvog trenutka kad sam vidio Atalantu kako igra imao sam osjećaj da moram tako postaviti ekipu, htio sam pritisak na njihove vezne igrače", rekao je strateg Modrih odmah poslije pobjede.

Zapata, jedan od fizički najmoćnijih napadača u Europi, uvijek bi bio pod budnom paskom čuvara reda i mira Emira Dilavera, svoje sjenke, pa čak i kad bi Kolumbijac uspio primiti loptu na 16-20 metara od Livakovića, netko bi od pomoćnika stigao u blok.

Bekovi ne samo da su neutralizirali svoje direktne protivnike, nego su stigli i kreirati prvi i drugi gol. Prvi je pao baš kao u Football Manageru - desni bek ubacio je za utrčalog lijevog koji je jednostavno i lako pospremio.

Kako je Bjelica lakoćom ugušio Atalantine klase

Druga stvar, osim što je Kolumbijac bio odsječen, nije imao ni od koga dobiti loptu. Tek u 73. minuti dočekao je pravu šansu, oslobodio se Dilavera i tukao jako, međutim, nije Livaković uzalud prvi golman Hrvatske.

Glavni distributeri Alejandro Gomez i Josip Iličić ostali su uskraćeni za prostor - naviknuti na više slobode protiv defenzivnijih Serie A protivnika večeras su se suočili s pokretljivim blokom Modrih.

Čim bi Atalanta u prvom poluvremenu preuzela posjed i krenula graditi igru od trojice stopera visoko na centru, svi Dinamovi igrači stali bi iza lopte i tu se nije mogla provući igla.

Ako bi lopta bila upućena prema Iličiću, dvojica bi krenula prema njemu. Treći bi bio osigurač. Šanse Papua Gomeza da dođe u posjed, kao što se i vidi na fotografiji ispod, ostale bi minimalne.

Iličić i Gomez jednostavno su bili odstranjeni iz utakmice.

Ubitačna tranzicija i dosadni imperator Petković

Treća zasebna cjelina - po osvajanju lopte uslijedila bi jednostavna, brza tranzicija gdje bi večeras prema naprijed slobodniji bekovi Marin Leovac i Petar Stojanović kretnjama u širinu razvlačili ionako upitnu defenzivu Talijana kojima, atipično, obrana nije primarni forte.

I tu se vraćamo na onu Football Manager priču - kad vam i bekovi igraju savršenu utakmicu, tada ne da nećete izgubiti, u toj utakmici jednostavno poderete protivnika u svakom aspektu kao što je Dinamo večeras Atalantu.

U tim trenucima otvarale bi se rupe u obrani Atalante gdje su igrači prostora poput Mislava Oršića, Danija Olma i Arijana Ademija utrčavali s lakoćom i na kraju četiri puta poentirali.

Onaj prljavi posao odrađivala je centralna špica. Masiello, Djimsiti i Toloi koji su ove godine znali kako protiv Ronalda, Mandžukića, Džeke, Icardija i niza opasnih napadača u Italiji, za Dinamovog snagatora nisu imali lijeka. 

Moć imperatora Brune Petkovića već postaje pomalo dosadna i predvidiva. Sve ono što je Gasperini htio i očekivao od Zapate u napadu s druge je strane radio hrvatski reprezentativac. Tukli su oni njega, tukao je on njih.

Ponekad je bio i među trojicom Atalantinih igrača pa bi u duelu završio s dvojicom. Već viđene scene, Bruno bi ih otresao kao slon mrave u nekom od starih viceva, a i kad bi ga nekako ukrotili, opet bi iz tih situacija Dinamo bio brži na odbijenim loptama.

Kod Dinama je, dakle, sve funkcioniralo savršeno i školski. Toliko da u ovom tekstu nismo posebno isticali ulogu najboljeg modrog igrača, ponovno razigranog Danija Olma. I to samo dodatno oslikava svu moć Bjeličinog sastava večeras.

Hapoel Beer-Sheva, Astana, Fenerbahče, Anderlecht, Viktoria Plzen, Benfica na Maksimiru, Ferencvaros u Budimpešti i Atalanta u Maksimiru njegova su remek-djela u samo godinu dana.

Dinamo, koji je u ne tako davnoj povijesti bio sparing partner za nabijanje gol razlike konkurenata, danas je s 4:0 razbio treću i hit momčad talijanskog Calcija.

Svi nabrojeni ili su igrali u grupama Lige prvaka/Europa lige prošle sezone, ili u istim natjecanjima igraju i ove. Dinamo im je svima očitao lekcije.

Zbog Nenada Bjelice, čovjeka s mudima do poda.

Standings provided by Sofascore LiveScore