Neymar može otići u samo još jedan klub

Foto: EPA

KAKO SADA stvari stoje, čini se kako je potpuno izvjesno da će ovoga ljeta Neymar, isto kao i Messi, napustiti PSG. I dok u slučaju argentinskog maestra postoji još kakva nada da će doći do dogovora, u slučaju ovog sjajnog Brazilca čini se da je više nema.

PSG ne želi, a i ne treba, plaćati tri najskuplja igrača europskog nogometa (samo im Ronaldo može konkurirati plaćom), a Neymar je prvi na listi za odstrel. Kružile su glasine kako ga se klub htio riješiti i prošloga ljeta, ali nije bilo nikoga tko bi mogao zadovoljiti njegove gigantske zahtjeve i pokriti astronomsku plaću. Čini se kako su se sam klub i Neymar već sporazumjeli što se njegovog odlaska tiče.

Po svim spekulacijama, njegova bi sljedeća destinacija trebala biti Premier liga, ali u moru engleskih bogataša i nogometne aristokracije čini se da postoji samo jedna momčad, svlačionica i situacija koja bi mogla imati koristi od Neymara. Dakako, to je Newcastle.

Kako je Neymar završio u PSG-u?

Za početak, potrebno se podsjetiti koliko je Neymar zapravo bio bitan za Barcelonu. U tri sezone, koliko je proveo u Španjolskoj, s Messijem i Suarezom činio je famozni MSN, kamen temeljac ekipe koja je 2014./2015. odigrala jednu od najimpresivnijih sezona u novijoj nogometnoj povijesti, osvojivši tada sve što se osvojiti moglo, a pritom su igrali i šampanjski nogomet.

U prvenstvu su osvojili 94 boda uz vrtoglavu +89 gol-razliku, a u Ligi prvaka su upisali sve redom pobjede, osim protiv PSG-a i u uzvratnoj utakmici protiv Bayerna, kada više nije rezultatski bilo po njih opasno. Tih je sezona Neymar za ekipu bio gotovo pa jednako važan kao i Messi, a njegove brojke - one osnovne i napredne - to samo potvrđuju. 

Neymar je zabijao i asistirao kao od šale, a u četiri sezone u Barceloni nametnuo se kao treći član vanzemaljskog terceta. Dakako, uz Messija i Ronalda. Tada je PSG - a zapravo preko posrednika - omogućio Neymaru da Barceloni isplati svoju odštetnu klauzulu od vrtoglavih 222 milijuna eura, što i danas ostaje najviši iznos nekog transfera.

Otkad je došao u PSG Neymar je pokazivao znakove, pa i etape genijalnosti, ali ono što je do danas ostao problem bila je i ostala konstantnost.

Koliko je dosad dao PSG-u?

Kad god bi igrao, a pogotovo u vrijeme kada nije bio načet ozljedama, Neymar je bio sjajan. Dovoljno je samo pogledati bazične brojke da bi se to potvrdilo: za PSG je nastupio u 156 utakmica Ligue 1 i Lige prvaka, a za toliko je nastupa postigao 106 golova i dodao 64 asistencije. Kada se tim brojkama priključe i drugi napadački doprinosi - poput driblinga i ključnih dodavanja - njegov doprinos postaje samo veći.

Jedan od prigovora koji se upućuje Neymaru onaj je da skuplja statistiku na nebitnim ligaškim utakmicama protiv tzv. malih protivnika. Taj argument samo djelomično, ako uopće, drži vodu. Kada se pogleda da je PSG u njegovo vrijeme igrao jedno finale i jedno polufinale Lige prvaka, postaje vidljivo koliko je nevjerojatno vrijedan bio tada njegov učinak.

Kada su 2020. došli do finala te tamo tijesno izgubili protiv Bayerna, Neymar je bio ključni igrač u sve tri utakmice eliminacije - protiv dortmundske Borussije, Atalante i RB Leipziga. Kada su sezonu kasnije poraženi u polufinalu protiv Manchester Cityja, Neymar je ponovo bio ključ uspjeha u prolasku Bayerna, kada je podijelio dvije asistencije tijekom pobjede u Munchenu. 

Dobra igra u ključnim utakmicama nije ono što je Neymarov problem i razlog zašto ga više ne žele u PSG-u. To je ipak jedna puno očitija stvar.

Zašto ga se PSG želi riješiti?

Odgovor je dobrim dijelom već predočen u prethodno spomenutim brojkama. Neymar igra svoju šestu sezonu za PSG, a u dva je ključna natjecanja - prvenstvu i Ligi prvaka - dosad odigrao 156 utakmica. Ugrubo, to je 25 utakmica po sezoni, što ujedno znači da je Neymar propustio gotovo pa polovicu bitnih susreta. S njim je jednostavno uvijek nešto.

Problem su podjednako sada već kronični problemi s oba gležnja i aduktorima ili neke privatne obaveze - poput sestrinog ili vlastitog rođendana - koje se često čine važnijima od utakmica ili treninga.

Nikad se kod Neymara ne stječe dojam kako je potpuno u nogometu, a on sam to nikad i nije zanijekao. Poput svojih sjajnih prethodnika Romarija ili Ronaldinha, i Neymar je zapravo zaigrani Brazilac, kojem ne treba puno kako bi mu misli i aktivnosti skrenule daleko od nogometa.

U tom smislu, s 31 godinom na leđima te s pozamašnim brojem akumuliranih ozljeda, Neymarove najbolje godine su vrlo vjerojatno iza njega. On nema niti iz bliza Ronaldovu radnu etiku niti može promijeniti svoj stil igre poput Messija, kako bi ulazio u manje driblinga, duela i inicirao manje kontakta.

Neymar je bio i ostao jedan od najboljih driblera svih vremena i čovjek koji može nizati braniče kao na traci, ali teško je zamisliti da bi sada izmislio nekog novog sebe. Baš zato, pogotovo s obzirom na njegovu astronomsku plaću te uvjete koje postavlja van terena, u PSG-u s njim više nemaju strpljenja. Mora ići dalje, a sljedeća stanica je vjerojatno Premier liga.

Kome uopće treba takav Neymar?

Kada bi Neymar bio igrač od kojeg znate da možete dobiti barem 40 utakmica u prvenstvu i Ligi prvaka, tada bi ga željeli svi klubovi svijeta, usprkos svim problemima na terenu i van njega. Šansa da bi se to moglo dogoditi vrlo je mala, a puno je vjerojatniji scenarij koji smo gledali ove sezone - Neymar sjajno započne sezonu prvih 10 do 15 utakmica, a onda kreću ozljede. Na te ozljede dodaju se i njegovi prohtjevi za pauzama te problemi van terena.

S obzirom na to da njegova plaća iznosi gotovo 60 milijuna eura godišnje, danas nema kluba koji bi tome udovoljio, čak i kada bi smanjio svoje zahtjeve. Samo za ilustraciju - veću plaću od njega imaju samo Messi i Mbappe, a vjerojatno i Ronaldo - a igrači poput De Bruynea, Haalanda ili Salaha igraju za više nego dvostruko manje. 

U tom je kontekstu potpuno nezamislivo da bi ijedan od top klubova poput onih iz Premier lige ili Real Madrida i Bayerna, bio spreman do te mjere poremetiti svoje hijerarhijske odnose kako bi doveo nevjerojatno talentiranog, ali i vrlo nepouzdanog Brazilca. Takav pothvat, u ovom trenutku, zapravo ima smisla samo jednom klubu koji će sljedeće sezone vjerojatno nastupati u Ligi prvaka, ali kome je prije svega potrebna medijska, ali i sva ostala vidljivost.

Neymar i Newcastle su savršen spoj

Ono što Neymar donosi nisu samo igre na terenu i problemi. Ako se pogleda popularnost sportaša, jedan od dobrih indikatora upravo je Instagram. S preko 200 milijuna pratitelja, veću popularnost od Neymara imaju samo Messi i Ronaldo, a onaj sljedeći - Kylian Mbappe - zaostaje za čak 100 milijuna.

Neymar sa sobom donosi interes medija, milijune pratitelja te veliko južnoameričko, pogotovo brazilsko tržište. Činjenica da se smatra većim od kluba i neće biti priličan problem u marketinškom smislu, s obzirom na svu pažnju koju je sposoban generirati. 

Zato je savršen spoj s klubom koji je i dalje u fazi početne investicije, a upravo to je Newcastle. Nakon što su ga prije godinu i pol kupili Saudijci, klub je napravio velike iskorake te je sada na korak do plasmana u Ligu prvaka. No, s obzirom na to da su povijesno gledajući relativno mali klub u europskom smislu, njihova baza navijača i pratitelja prilično je neznatna, pogotovo globalno.

Upravo taj problem Neymar može popraviti, čak i instantno. Ako bi doveli Neymara, čak i uz spomenutu astronomsku plaću, Svrake bi odmah postale priča broj jedan, ne samo na Otoku nego i u cijeloj nogometnoj Europi. U ovoj fazi razvoja kluba to je vjerojatno i važnije od samih rezultata, a i tu bi Neymar mogao pomoći.

Ako bi Neymar i odigrao samo 25 utakmica u najvažnijim natjecanjima, Newcastleu bi i to moglo biti dovoljno kako bi prošao skupinu Lige prvaka te se održao barem u borbi za top 4 u Premier ligi. Uz svu medijsku pažnju koju bi donio, Neymar bi se tako pokazao možda kao i isplativa investicija. 

Sve u svemu, ako je Premier liga destinacija, teško je zamisliti bilo koji drugi klub kome bi dovođenje Neymara imalo smisla.