Neymar: Pele je dao glas siromašnima i crncima. Prije njega 10 je bio samo broj

Foto: EPA-EFE

UMRO je legendarni brazilski nogometaš Pelé. Preminuo je u 82. godini. Punog imena Edson Arantes do Nascimento - Pele se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena. S reprezentacijom Brazila bio je svjetski prvak triput, što nije uspio nijedan drugi igrač.

Prvi naslov osvojio je 1958. kada je kao 17-godišnjak oduševio svijet i odmah postao ključni igrač reprezentacije, drugi naslov uzeo je četiri godine kasnije, a posljednji 1970. godine. Od Pelea se sada oprostio i Neymar, glavna brazilska zvijezda današnjice s kojom ga vežu brojne paralele.

"Prije Pelea nogomet je bio samo sport"

Obojica su svoje velike karijere započela u Santosu. Kada se Neymar pojavio kao brutalno talentirani mladić ubojitog driblinga, usporedbe s Peleom bile su neizbježne. Neymar Brazilu još nije uspio donijeti naslov prvaka svijeta, ali je za Selecao zabio identičan broj golova kao i Pele - 77. 

"Prije Peléa, "10" je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Peléa nogomet bio samo sport. Pele je promijenio sve. Nogomet je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: dao je vidljivost Brazilu. Nogomet i Brazil podigli su status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pele je VJEČAN!" poručio je Neymar putem Instagrama.