DEKADA MESSIJA I RONALDA

Nikad nije bilo takvog rivalstva i dominacije koju je prekinuo samo Hrvat

Foto: EPA; Grafika: Index

POVUČENI i eksplozivni. Niski i visoki. Barcelona i Real. Adidas i Nike. Šest Zlatnih lopti naprama pet. 34 naprama 29 trofeja. 750 naprama 800 milijuna dolara zarade. 89 naprama 122 milijuna fanova na Facebooku. 123 naprama 182 milijuna sljedbenika na Instagramu.

Potpuno različiti po svemu, ali jednako genijalni

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, dva potpuno suprotna tipa osoba i igrača, ali i jednako veliki nogometni genijalci, obilježili su posljednjih 10 godina, ne samo u nogometu nego i u sportu općenito. Njihovo rivalstvo i fascinantna postignuća koja su ostvarili nadmećući se po značaju nadilaze i cijele 2010-e, kao i granice onog čime se bave, te su fenomen za povijest sporta i popularne kulture.

Nogomet do njihovog desetljeća nije imao takvo rivalstvo

Premda je nogomet najpopularniji sport s nizom velikih povijesnih individualnih i momčadskih rivalstava, nikada do pojave ove dvojice nije imao svoje Borga i McEnroea, Sennu i Prosta, Alija i Fraziera ili Nadala i Federera. Dva velikana na vrhu nisu samo u isto vrijeme nego tamo zajedno dugo i impresivno traju.

Messi je, dakle, ukupno osvojio šest Zlatnih lopti, a Ronaldo pet, ali tijekom 2010-ih rezultat je 5:4, što je najbolja potvrda koliko su dominirali u 2010-ima. Davne 2007. godine Zlatna je lopta zadnji put otišla u ruke nekome drugome, a ne jednom od ovih velikana - osvojio ju je Kaka.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Platini, Cruyff i Van Basten nemaju šanse pokraj njih

Prije njih samo su tri igrača - Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten - osvojila nagradu tri puta, ali njima je to uspjelo u razmaku od samo nekoliko godina. Platiniju tri zaredom, Cruyffu u četiri, a Van Bastenu u pet godina.  

Koliko je dvojac koji vlada ovim desetljećem dominantniji i trajniji od navedenih velikana, govori to što je Messiju od prve do posljednje Zlatne lopte prošlo čak 11, a Ronaldu 10 godina.

Jesu najbolji na svijetu, ali to nisu bili tijekom baš svake godine svog desetljeća

Ovdje moramo napomenuti kako Messi i Ronaldo jesu najbolji nogometaši na svijetu, ali nisu to bili tijekom baš svake od deset godina, koliko je trajala njihova vladavina u izborima za Zlatnu loptu. Međutim, nagrade su svake godine osvajali jer se stavljanjem njih na prvo mjesto glasačkog listića "ne može pogriješiti". 

Sjetite se kako su prije devet i šest godina godinu za klub i reprezentaciju spektakularno odigrali Wesley Sneijder i Franck Ribery. Uzalud ćete tražiti njihova imena na popisu osvajača Zlatne lopte. Eksperti iz Mongolije, Kirgistana i Somalije umjesto njih su izabrali Messija i Ronalda "jer je to red". Tako je bilo sve dok red i duopol Messija i Ronalda prošle godine nakratko nije narušio Luka Modrić.

Pele i Maradona prestali su ozbiljno igrati nakon tridesete, a Ronaldo i Messi su nezaustavljivi

Uspoređujući ih pak s Peleom, Maradonom i Beckenbauerom, igračima koje se (uz spomenutog Cruyffa) do pojave Messija i Ronalda smatralo najboljima u povijesti, mora se naglasiti da su četiri drevna giganta pala po ulasku u tridesete, dok Ronaldo na pragu 35. postavlja golgeterske rekorde Lige prvaka i u Serie A zabija spektakularni akrobatski gol, a Messi u 32. godini osvaja Zlatnu loptu. Otkako je napunio 30 godina, Messi je postigao 111, a dosta stariji Ronaldo 177 golova.

Njih dvojica stalno love jedan drugog zato što ni jednom od njih konkurencija ne može biti netko treći. Messi je najbolji strijelac i asistent u povijesti La Lige, dok je Ronaldo drugi strijelac i treći dodavač svih vremena u španjolskom prvenstvu. Zato je on najbolji golgeter i asistent u povijesti Lige prvaka, dok je Messi drugi strijelac i peti asistent LP-a.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Love jedan drugog i dijele individualne rekorde i momčadske trofeje

Dijele i trofeje. Prije nego što je Ronaldo otišao u Juventus, Messijeva Barcelona osvojila je šest španjolskih naslova, a Ronaldov Real dva. Kup kralja Barcelona je podizala pet puta, a Real dva. Ligu prvaka Ronaldo je s Realom uzeo četiri puta, Messi s Barcelonom dvaput.

Problem je u tome što su nas Messi i Ronaldo razmazili. Toliko dugo igraju tako fantastično da nam je najnormalnije to što su primjerice u 2018. zajedno zabili 100 golova i tek kada se umirove, shvatit ćemo koliko su nevjerojatni bili.

Modrić: Neka ostane zapisano da ih je prekinuo jedan Hrvat

Ili kako je to rekao Modrić nakon što im je prošle godine pokvario desetljetnu zabavu dodavanja Zlatnom loptom: "Meni je važno što će za povijest ostati zapisano da je jedan Hrvat prvi uspio prekinuti vladavinu Messija i Ronalda u izboru za Ballon d'Or, ali ne pada mi na pamet uspoređivati se s njima. Nitko nema pravo to napraviti jer oni su najbolji u povijesti nogometa."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.