"Nisam očekivao da će uopće ostati u Dinamu, a sad me iznenadio protiv Betisa"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, EPA

DINAMO je u prvoj utakmici šesnaestine finala Konferencijske lige pobijedio Betis 1:0 golom Brune Petkovića iz penala u 75. minuti. Dinamo, kojemu je ovo bila prva pobjeda u Španjolskoj u povijesti, tako je došao do velike prednosti uoči uzvrata u Zagrebu sljedećeg četvrtka.

Trener Sergej Jakirović na stoperske pozicije postavio je Kevina Theophile-Catherinea (34) i Maximea Bernauera (25) s obzirom na to da su Boško Šutalo i Dino Perić ozlijeđeni. Na bokovima su bili Stefan Ristovski i Mauro Perković, koji inače igra u sredini obrane, dok je na klupi za rezerve ostao središnji branič Moreno Živković, mladić koji je zimus povučen s posudbe u Lokomotivi.

Dinamo se tako protiv jednog od najtežih protivnika ove sezone oslonio na francuski dvojac - Theophilea, kojega je vratio iz mirovine i koji isprva nije ni bio u kadru, te Bernauera, kojega je Dario Šimić ljetos doveo na zahtjev bivšeg trenera Igora Bišćana, ali kojem Jakirović nije vjerovao, pa je upisao svega deset nastupa.

Nastup dvojice braniča Dinama za Index je komentirao hrvatski trener i nekadašnji stoper Andrej Panadić (54), koji je tijekom igračke karijere nastupao za Dinamo, HSV, Sturm Graz i japansku Nagoyu. 

Grafika: Sofascore

Dinamo je pobijedio Betis 1:0 na gostovanju u šesnaestini finala Konferencijske lige. Jakirović je na stopersku poziciju stavio Kevina Theophile-Catherina i Maximea Bernauera. Kako ste Vi kao trener i bivši branič vidjeli njihove nastupe?

Nismo ih vidjeli da igraju zajedno, ali odradili su izvanredan posao. Iznenadio sam se, Bernauer nije puno igrao i to se na kraju vidjelo, čini mi se da je imao problema s grčevima. No, moramo znati da je većina ekipe odradila lavovski posao u fazi obrane - od Takura Kaneka do Arbera Hoxhe.

Čak su zanemarili napadački dio te su si dali truda kako bi odradili obranu, dok je vezna linija bila agresivna. Taktički je utakmica izvanredno odrađena, bez obzira na to što Betis nije bio u idealnom sastavu. Dinamo je igrao kod njih i napravio je sjajan rezultat.

Theophile-Catherine na početku sezone uopće nije bio u Dinamu, a Bernauer je šansu protiv teškog protivnika dobio zbog niza ozljeda. Kako to komentirate?

Tko kaže da Theophile nije dobar branič, taj nema veze s nogometom. On je izvrstan igrač za SuperSport HNL. Koristan je Dinamu iako je imao nekoliko kiksova u svojim nastupima. Međutim, tko ih ne radi? Nije on top klasa, već vrhunski profesionalac.

Vidim to u svakom njegovom pokretu, fantastično je spreman. Protiv Betisa je pokazao liderstvo. Komunicirao je s igračima, što je izuzetno bitno u obrani. Sve odluke bile su potpuno ispravne, odradio je neviđen posao.

Što se tiče Bernauera, nisam uopće očekivao da će biti dio ekipe jer na početku nije pokazivao ono što mislim da je potrebno braniču, a to su, primjerice, skok i duel igra. Nisam mislio da može ovako igrati, bio je jako dobar u Sevilli. Stoperski par koji gotovo nikad nije igrao zajedno odradio je odličan posao.

Tadašnji član Uprave Dinama Dario Šimić doveo je Bernauera iz druge francuske lige za 1.2 milijuna eura na zahtjev bivšeg trenera Igora Bišćana. Kada je Bišćan otišao, Jakirović mu nije davao šansu. Zašto?

Ne znam. U te se stvari ne petljam jer nisam u klubu. Ne ulazim u to tko ga je i zašto doveo, ali netko je u njemu nešto vidio. Nisam očekivao da će uopće igrati s obzirom na to da mu je ovo bio tek deseti nastup u sezoni, s time da ni ranije nije igrao isključivo cijele utakmice.

Protiv Betisa je pred kraj bio toliko iscrpljen da je morao izaći. Betis je na višem nivou nego što su ekipe u SuperSport HNL-u. Utakmica je bila zahtjevna.

Dinamo ima problema u obrani. Šutalo, Perić i Moharrami su ozlijeđeni, a Perković zbog svega toga igra na boku. Kako riješiti situaciju?

I dalje mislim da je Dinamo trebao dovesti još kojeg vrhunskog obrambenog igrača. Bernauer? Nitko ne zna može li on učvrstiti obranu Dinama. Ako svaki put odigra kao protiv Betisa, onda može. No, bilo je utakmica u kojima je bio izuzetno slab. Ovo je premalo da bismo utvrdili valja li ili ne. Ne znamo hoće li još igrati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.