Nisu stoperi jedini krivci, pogledajte drugi gol. Tako se ne igra na Euru

Foto: EPA

HRVATSKA je na otvaranju Europskog prvenstva protiv Španjolske doživjela težak poraz od 3:0. Izabranicima Zlatka Dalića presudilo je katastrofalno prvo poluvrijeme u kojem su Španjolci postigli tri pogotka i tako osigurali pobjedu. Strijelci su bili Alvaro Morata, Fabian Ruiz i Dani Carvajal. Hrvatska do kraja grupne faze igra još protiv Albanije i Italije. Težak poraz Hrvatske protiv Španjolske za Index komentira Krunoslav Rendulić.

Dojma sam da smo izgubili bez neke osobite igre Španjolaca. Jednostavno, sami smo sebe pobijedili. Na ovako visokoj razini nogometa, greške koje smo napravili kod prva dva gola su nedopustive. Dobili su nas ni iz čega. Nakon tog prvog gola i greške Šutala sve je krenulo nizbrdo.

Naravno da su Španjolci izuzetno kvalitetna momčad, imaju ovog Yamala koji je radio totalni kaos u našoj obrani, imaju mirnoću i iskustvo Carvajala. Ali nisu me posebno oduševili. Da su odigrali nešto posebno, neko ludilo, nisu. Prelako i prenaivno smo izgubili. 

Nisu stoperi jedini krivci

Je li Dalić taktički pogriješio? Ne znam, ne bih rekao. Kad primiš tri komada u prvih 45 minuta, naravno je da su stoperi prvi na udaru. Istina, Šutalo je pogriješio kod prvog gola. No, kod drugog grešku je napravio vezni red. Premekano, preslabo, bez imalo agresije i s puno kašnjenja. Tako se obrana ne igra na Euru. Zato ne bih samo zadnji red krivio za poraz.

Što se tiče napada, pitanje je je li trebao Petković krenuti umjesto Budimira, ali lako je sad glumiti mudraca i tvrditi da je Dalić pogriješio. Izbornik je s tom ekipom 24 sata na dan, zna tko je u kakvoj formi i tko mu treba u datom trenutku.

Prije samo nekoliko dana, s istom ovom ekipom, protiv Portugala je sve izgledalo idilično i svi smo hvalili i Dalića i reprezentaciju. Sad odjednom ništa ne valja. Ne ide to tako.

Dalić je postupio onako kako bi postupilo valjda 95 posto trenera. Premda nismo izgledali dobro, Španjolci su zabili gotovo sve što su zapucali, a mi smo u drugom poluvremenu imali nekoliko sjajnih šansi za zabiti. Da je samo jedna ušla, tko zna što bi bilo. No, to je nogomet.

Logično je za očekivati da će Dalić mijenjati za Albaniju

Nakon ovako teškog poraza logično je da će izbornik mijenjati za iduću utakmicu. Posebice u defenzivi. Otegotna okolnost je to što se Perišić tek vratio nakon ozljede i krila nam moraju igrati vezni igrači. To znači da nemamo potrebnu dubinu i da puno toga moramo improvizirati. 

Ništa, ovaj poraz je težak, ali i dalje smo u igri i dalje ovisimo sami o sebi. Dobijemo li Albaniju i Italiju, idemo dalje. Nova utakmica je za četiri dana, čeka nas Albanija i nema vremena za plakanje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.