"Njemačka ima stotine analitičara pa popuši i ide doma. Dosta je tih gluposti"

Foto: EPA

HRVATSKA će u osmini finala Svjetskog prvenstva igrati protiv Japana, koji je senzacionalno osvojio skupinu E ispred druge Španjolske i treće Njemačke, reprezentacije koja drugo veliko natjecanje završava u grupnoj fazi. O japanskoj reprezentaciji za Index govori Andrej Panadić, hrvatski trener i bivši igrač Dinama, HSV-a i japanskog kluba Nagoya Grampus.

Komentirao je i nastupe momčadi izbornika Zlatka Dalića, opisao Japance kao narod s kojim je proveo dvije godine, zatim se dotaknuo reprezentacije Srbije i njezina izbornika Dragana Stojkovića Piksija, kojeg poznaje upravo iz dana provedenih u Nagoyi, dotaknuo se njemačke reprezentacije i prognozirao utakmicu Hrvatska - Japan.

Iako je prošao u osminu finala te pobijedio Španjolsku i Njemačku, mnogi su sretni što će Hrvatska igrati s Japanom.

Japan je agresivan, živahan i brz. Oni ne odustaju, zovemo ih kamikaze. Na Svjetskom prvenstvu okrenuli su utakmice protiv Španjolske i Njemačke, velikih ekipa, što govori da je riječ o igračima koji zaslužuju poštovanje. 

Igrao sam u Japanu i otprilike znam kako treniraju. Veliki su profesionalci, uporni su i vole trenirati. Što je najbitnije, većina njih igra u odličnim europskim klubovima, a to je njihov cilj. To je veliki napredak za Japan, ali i ostale azijske, pa i afričke reprezentacije, na primjer Senegal i Maroko.

Japan je napravio iznenađenje jer je Njemačka otišla kući, a oni su ostali. Igrali su toliko disciplinirano da ih Španjolska nije mogla probiti. Japanci nikad neće odustati. Treba biti oprezan. Da, Hrvatska je bolja ekipa, nema rasprave. Budemo li kakvi smo bili u zadnje dvije utakmice, neupitno je tko će pobijediti.

Ali treba biti oprezan. Ne bih htio da se dogodi ono što se dogodilo Njemačkoj i Španjolskoj. Japan ih je pobijedio upornošću. Japanski igrači probijali su granice i bili su hrabri. Uvijek se dogode situacije kada ti protivnik stvori prilike, kao što se Hrvatska provukla protiv Belgije, no ako budemo na razini, prolazimo.

Što možete reći o Japancima, koji uvijek oduševe čišćenjem stadiona na velikim natjecanjima, s obzirom na to da ste igrali ondje dvije godine?

To je nešto neviđeno. Svakome bih preporučio da posjeti Japan. Njihova kultura, hramovi, čistoća, kako su vrtovi uređeni... Morate vidjeti kako se ponašaju Japanci u podzemnoj željeznici ili kada hodaš pokraj njih na cesti. Oprezni su u svakom detalju. Treba respektirati njihovu kulturu.

Kako vidite Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu?

Jako sam zadovoljan, čak i utakmicom protiv Maroka. Znam zašto je tako završila (0:0, op. a.). Veliki razlog je taj što smo igrali u 11 sati. Ne znam kada su igrači zadnji put igrali u tom terminu, još je bilo jako vruće. Mučili smo se i protiv Saudijske Arabije. Jednostavno je potrebno priviknuti se na drugačije uvjete.

Nije Hrvatska bila preloša, iako nije pobijedila, no bitne su zadnje dvije utakmice. Protiv Kanade smo bezveze dobili rani gol, ali znalo se da oni neće moći izdržati protiv kvalitete koju Hrvatska ima. Hrvatska je kontrolirala utakmicu, što je bitno. Naši vrhunski igrači kontroliraju igru, nema nabijanja. Velika je stvar što to možemo raditi protiv bilo koje ekipe.

Izbornik Zlatko Dalić kritizirao je FIFA-u zbog termina utakmice protiv Maroka i rekao da Hrvatska zaslužuje više poštovanja.

Ne znam što bih rekao. Netko je Hrvatskoj dodijelio taj termin. Kakav god bio, moraš ga odraditi. Termin je loš i gotovo. Možda to nema veze s respektom, možda se jednostavno tako izvlačilo.

Definitivno je termin loš, pogotovo kada igraš u zemlji u kojoj je vruće. Ne znam jesam li ikad tijekom profesionalne karijere igrao u tom terminu. Da, tada se igralo samo u pionirima i kadetima. Ni ne pojedeš doručak, samo trčiš i povraćaš.

Joško Gvardiol je odigrao odličnu utakmicu i zaradio brojne pohvale. Kako ga Vi, koji ste igrali stopera, vidite?

Nema se tu što reći, dovoljno je reći da ima 20 godina i da već tri godine igra na vrhunskoj razini. Moć, znanje i taktičko ponašanje koje ima su nevjerojatni. Neću reći svjetsko čudo, ali, da, čudo od igrača.

Siguran je, kontrolira loptu, moćan je u duelu, pametan i ispravno se postavlja, s čime je imao problema. Iako ga pratim, ostao sam paf koliko je napredovao u svemu. Savršenstvo igranja. Gvardiol je igrač od 100 milijuna eura.

Godinama ste igrali u njemačkim klubovima. Što kažete na to da je Njemačka drugo svjetsko prvenstvo zaredom ispala u grupnoj fazi?

Već sam rekao da njemački nogomet ide prema dolje, tvrdim to već dvije godine. Njemačka je poput trkaćeg konja: ne gledaju ni lijevo ni desno, vide samo ravno. Imaju svoju filozofiju, treneri su takvi kakvi jesu, a bira ih se po tome kako rade na laptopu.

Imaju stotine analitičara u reprezentaciju pa popuše i idu doma. Kako to? Dosta je presinga i Gegenpressinga, to su gluposti. Njihovi treneri uče samo presing i Gegenpressing. Kakav presing? Nekad moraš biti pametan.

Vaša prognoza za utakmicu Hrvatska - Japan?

Pobjeda Hrvatske, vrlo jednostavno. Bolji smo, kvalitetniji, imamo bolje igrače, taktiku i znanje. Nema puno filozofije, imamo sve što je potrebno. Japan će pokušati igrati na agresiju, ali ne mislim da će to protiv nas biti dovoljno. Ne, ne bih mijenjao nijednog igrača.

Što imaš mijenjati ako se pobjeđuje? Naravno, jedino ako se netko ne osjeća dobro. Što mislim o potencijalnoj utakmici s Brazilom u četvrtfinalu? Ako budemo igrali s njim, onda ćemo se dobro potući. Imamo šansu proći. Ako je Japan pobijedio Španjolsku, zašto mi ne bismo Brazil? Optimist sam, ali prvo treba proći Japan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.