Njihovi navijači vole svoje američke vlasnike. Popularni petoligaš ide u viši rang

Foto: Profimedia

U ENGLESKOJ Premier ligi čak 17 od 20 klubova u barem je djelomičnom vlasništvu stranih ulagača, a u njih 10 je potpuni ili značajan udio vezan za američki kapital. U iduća tri razreda engleskog nogometa, koji s Premier ligom čine Football League, još je 10 klubova u barem djelomičnom vlasništvu Amerikanaca.

Iduće sezone će im se, kako stvari stoje, priključiti još jedan, koji večeras ima priliku matematički osigurati promociju u League Two, odnosno četvrtu ligu. Zahvaljujući vlasničkom tandemu, Wrexham je svjetskom popularnošću nadmašio i povijesno puno poznatije i uspješnije klubove, koji se desetljećima natječu u profesionalnim ligama.

Holivudski pogon

Wrexham AFC, klub iz istoimenog velškog gradića od 60-ak tisuća stanovnika, od jeseni 2020. je u vlasništvu holivudskih zvijezda - kanadskog komičarskog superstara Ryana Reynoldsa (Deadpool) i američkog mu kolege Roba McElhenneya, najpoznatijeg iz serije Uvijek je sunčano u Philadelphiji - odnosno njihove tvrtke RR McReynolds Company LLC.

Profimedia

Klub su kupili za tri milijuna dolara nakon što je u pandemijom skraćenoj sezoni završio tek na 19. mjestu. Unatoč početnoj navijačkoj skepsi u njihove namjere i ozbiljnost, klub je uskoro počeo nizati uspjehe na terenu i izvan njega. U sezoni 2021./22. igrao je finale FA Trophyja, natjecanja za klubove od petog do osmog razreda engleske nogometne strukture te završio drugi u petoj ligi (National League), ali ispao u kvalifikacijama izgubivši od Grimsbyja 5:4.

Izbacili drugoligaša u FA kupu i postavili rekord National Leaguea

Ove sezone čak je dogurao do 4. kola FA kupa kao jedini petoligaš, izbacivši pritom drugoligaša Coventryja, da bi ispao od drugoligaša Sheffield Uniteda u ponovljenoj utakmici, nakon što su kod kuće odigrali 3:3. 

U National Leagueu su prvi s već rekordnih 107 bodova, četiri više od Notts Countyja, dva kola prije kraja. Večeras imaju priliku pobjedom protiv Boreham Wooda osigurati promociju u League Two, gdje su posljednji put bili 2008. godine. Ako ne uspiju, novu šansu imat će u posljednjem kolu na gostovanju kod Torquay Uniteda.

No dobri rezultati u engleskoj petoj ligi nisu učinili ni pola promila posla za globalnu popularnost kluba u odnosu na činjenicu da su uvršteni u videoigru FIFA 22 među izabrane klubove iz ostatka svijeta. Društvene mreže podigli su na novu razinu i snimili dokumentarnu seriju Dobrodošli u Wrexham.

Njihove utakmice prenose se u SAD-u na ESPN-u jer ovi slavni vlasnici prosječnom Amerikancu znače puno više od obitelji Glazer ili Kroenke, koje vladaju Manchester Unitedom i Arsenalom. Osim u Americi, sve više ih se prati i u europskim zemljama, pa su na derbi protiv Notts Countyja došli mediji iz Španjolske, Njemačke...

Zbog njih se premierligaški igrači vraćaju iz mirovine

Njihovu priču prepoznali su i neki vrlo poznati stariji nogometaši, koji se vraćaju iz mirovine kako bi u njoj sudjelovali. Dugogodišnji premierligaški golman Ben Foster (40), koji je branio za Manchester United, a osam puta i za englesku reprezentaciju, oprostio se od nogometa u rujnu, a u ožujku potpisao na Wrexham i obranio penal u sudačkoj nadoknadi za pobjedu 3:2 protiv Notts Countyja, ključnoj u borbi za titulu.

Ali javljaju se i drugi, kao što je napadač Hal Robson-Kanu, strijelac povijesnoga gola za pobjedu Walesa nad Belgijom i senzacionalni plasman u polufinale Eura 2016. Iako su mu tek 33 godine, nije igrao posljednje dvije, a sad se nudi da će igrati besplatno za Wrexham.

"Izaći ću iz mirovine i igrati za Wrexham iduće sezone. Plaću ću dati u dobrotvorne svrhe po izboru navijača", napisao je Robson-Kanu u komentaru na Reynoldsovu objavu nakon posljednje pobjede. Još nije dobio odgovor.

Profimedia

S očekivanim plasmanom u viši, profesionalni rang rast će i ambicije kluba, pa se čak razmišlja o izgradnji novog stadiona ili širenju postojećeg Racecourse Grounda, koji bi mogao postati pretijesan za sve koji žele gledati Wrexham. Klub ima veliku i vjernu bazu navijača, koja je 2011. u pokušaju da spasi klub od likvidacije u samo sedam sati sakupila potrebnih 100.000 funti.

Zahvaljujući šarmantnom licu kluba kao što je Ryan Reynolds, Wrexham ima ogroman potencijal u privlačenju novih sponzora, partnera, pa i igrača, a ulazak u Football League samo je prvi korak u usponu najpopularnijeg petoligaša na svijetu i vjerojatno jedinog europskog kluba čiji navijači ne mrze svoje američke vlasnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.