Košarka

Novosel: Navijači su masovno pomogli Ciboni graditi dvoranu. Onda ju je Grad uzeo

Foto: Marin Tironi/Igor Soban/Slaven Branislav Babić/PIXSELL

NAJTROFEJNIJI hrvatski košarkaški klub Cibona na rubu je egzistencije zbog nagomilanih financijskih problema i neriješenih odnosa s Gradom Zagrebom. Nakon što su prošli petak postali prvaci Hrvatske 20. put, otvorilo se pitanje opstanka kluba kojem je račun već gotovo tri mjeseca blokiran, a dvoranu ne mogu ni dobiti u koncesiju od Grada zbog ogromnih dugovanja. O situaciji u klubu pričao nam je legendarni trener Cibone i član Kuće slavnih u Springfieldu Mirko Novosel.

"Problemi su se u Ciboni stvarali godinama. Klub nije imao adekvatno financiranje koje je moglo popratiti nastupe u Europi. U međuvremenu je klub ostao bez svoje imovine. Svojevremeno sam rekao da Cibona mora imati svoju imovinu ako misli postati prvak Europe. No Grad je uzeo tu imovinu pod svoje. Cibona nije imala svoje financiranje, ni sponzora i sve je dovelo do nemoguće situacije", kaže Novosel.

Nudili su mu da bude počasni predsjednik kluba, no kaže da već jako dugo ne sudjeluje u radu kluba. Prati ga samo kao navijač. Oduševila je Novosela atmosfera na prošloj utakmici u Draženovom domu, u kojoj je Cibona pobijedila Zadar i postala novi prvak Hrvatske. 

"Uz sve to Cibona je ostvarila sjajne rezultate ove sezone. Nisam već 20 godina vidio atmosferu i navijanje kakvo je bilo na utakmici u petak. Osvojilo se ove sezone sve što se moglo osvojiti, čak i u najmlađim kategorijama. Sad se to sve dovelo u pitanje. Ako Cibona uđe u stečaj, klub praktički više neće postojati.

To se u Zagrebu ne bi smjelo dogoditi. Cibona je proslavila grad Zagreb i treba imati adekvatan tretman da može egzistirati. A da ne govorim o stotinama klinaca koje se tu odgaja. Cibona je dala najviše NBA igrača", rekao nam je Novosel.

Upravo je on bio inicijator akcije izgradnje sportskog centra čiji je vlasnik bila Cibona. Sadašnja je dvorana, kako kaže, izgrađena uz veliku pomoć navijača koji su bili voljni svoj novac uložiti u klub.

"Ja, koji sam doveo Univerzijadu u Zagreb, sam morao izmišljati razne načine da riješimo sportsku infrastrukturu. Nisam htio da se financiranje kluba vrši iz fonda Univerzijade. Htio sam da Cibona bude vlasnik, da ima svoju imovinu, a ne da budemo u situaciji kao s Domom sportova, gdje nismo mogli trenirati uoči odlučujućih utakmica Eurolige", rekao nam je Novosel pa nastavio:

"Morali smo izmišljati razne akcije kako da isfinanciramo izgradnju naše dvorane. Izmislili smo te ciglice koje smo prodavali ljudima koji su to odlično prihvatili, prodavali smo i stolice. Masovno su ih navijači kupovali i stvarali fond iz kojeg se onda gradio naš sportski centar. Isplatili smo to sa svojeg žiro računa.

Bili smo upisani kao vlasnici. No onda je Grad nekako odlučio da će staviti sve sportske objekte pod svoje vlasništvo. To se moglo odnositi na objekte koji nisu imali svog vlasnika, no ne na Cibonu koja je sama financirala i izgradila dvoranu uz pomoć svojih navijača", rekao nam je legendarni Cibonin trener.

"Cibona je bio jedini klub koji je igrao 20 godina u kontinuitetu Euroligu, koja ima svoje zahtjeve u vidu financiranja koje nije bilo adekvatno. Počeo se stvarati taj dug i time je dovedeno u pitanje cijelo funkcioniranje kluba", rekao je Novosel koji potencijalni izlaz vidi u stranim investitorima.

"Došli smo do situacije da strani investitori mogu ući u financiranje Cibone i spasiti ju, ali tu isto postoje određene zapreke. Ulazak investitora znači da Grad ne bi morao sudjelovati u financiranju kluba. 

Bez obzira na sve ovo, u Ciboni se stvorila jedna vrhunska mlada momčad koja je osvojila sve što se moglo osvojiti. Mogla bi se stvoriti situacija kao 80-ih godina, kad je Cibona dvije trećine svog profita ostvarivala na parketu. A da ne govorimo o jednoj euforiji naroda i navijača koji su nam pomagali", zaključio je Novosel u razgovoru za Index.